Guidet pubtur i Douglas, Isle of Man

Tappetårn i puben Hooded Ram.

Isle of Man er kanskje ikke det første stedet du forventer å få en pub-til-pub-rapport fra. Men hver tirsdag og lørdag kan man faktisk melde seg på en guidet pubtur i hovedstaden Douglas, en liten by med i underkant av 30.000 mennesker. The Classic Pub Walk går hver tirsdag kveld i perioden april til september, mens The Barbaric Coast Pub Walk går hver lørdag ettermiddag i samme periode. Turene varer rundt tre timer, man besøker seks puber og prisen på £25 inkluderer en øl på hver pub. Guiden, John Cojeen, har interessert seg for øl det meste av sitt voksne liv, og forteller med innlevelse historien om øyas øl og hvordan pubene har forandret seg gjennom de siste 150 årene. Man blir også tatt med ned i en ølkjeller på turen, og blir fortalt historien om en hule som smuglere brukte allerede så tidlig som rundt år 1750.

Jeg har alltid funnet gamle puber på de britiske øyene interessante, da de alltid har en god historie å fortelle. Nå er Isle of Man verken en del av Storbritannia eller Irland, men en liten øy midt i mellom, med mye vikinghistorie, må da også ha litt å by på når det gjelder pubhistorie.

Det det eldste og største bryggeriet på Isle of Man er Okell’s. De er så store at, foruten å eie halvparten av pubene på Isle of Man, eksporteres ølet deres også til utsalgssteder og puber flere steder i England. Bryggeriet ble startet i 1850 av kirurgen William Okell, som allerede da eide flere puber på øya.

I 1874 fikk Okell gjennomslag for sitt forslag om en renhetslov for alle bryggerier på Isle of Man, vedtatt av den lovgivende forsamlingen på Tynwald, som gikk ut på at øl brygget på øya ikke kunne inneholde annet enn malt, humle, sukker og vann. Denne renhetsloven heter Manx Beer Purity Law, og Okells holder seg fremdeles til den i dag. I tillegg til sine faste ølsorter, produserer Okell’s også en rekke sesongbetonte ølsorter.

Det andre store bryggeriet på Isle of Man er Bushy’s. Det er mest kjent for å være ølleverandør til, og for sitt store øltelt i forbindelse med det store årlige motorsykkelracet TT Races. Skilt med «Bushy’s – Ale of Man» finner man mange steder på øya. Bryggeriet ble grunnlagt i 1986. De startet med en pub allerede i 1984, og bryggeriet startet i pubkjelleren to år senere. Bushy’s Brewpub stengte dessverre dørene i år 2000, men ølproduksjonen har fortsatt, og ølet deres får man i de fleste pubene på øya. De produserer omtrent like mange ølsorter som Okell’s, både faste og sesongbetonte sorter, men det mest særegne og kjente ølet fra Bushy’s er sannsynligvis deres Oyster Stout, en mørk stout, hvor ferske østers inngår i bryggeprosessen. Selv om det ikke er vitenskapelig bevist, så sies det at ølet skal hjelpe på fruktbarheten.

Det minste bryggeriet på Isle of Man er Old Laxey Brewing Company, som brygger øl som hovedsakelig serveres i puben som ligger rett ved siden av, The Shore, i landsbyen Laxey.

Det yngste av de fire bryggeriene på øya er The Hooded Ram Brewing Company i hovedstaden Douglas, grunnlagt i 2013. Allerede i 2014 vant de sin første pris for sitt øl, og igjen i 2015. I 2016 ble deres første pub åpnet i Douglas. Samme år begynte man å få tak i håndverksøl fra Hooded Ram også flere steder i England og Skottland. I 2017 åpnet de sin første pub i Wolverhampton, og deretter i Birmingham. Snart må de vel utvide bryggeriet?

The Railway

Jeg møtte John Cojeen utenfor puben The Railway. Som navnet indikerer, ligger puben rett ved jernbanestasjonen i Douglas. Etablert i 1874, og eies av Heron & Brearley, samme selskapet som også eier Okell’s bryggeri og brorparten av alle pubene på Isle of Man. Det er vanlig å starte pub-til-pub-turene her. John gir meg en introduksjon av selskapet og ølet til Okell’s. Puben har gjennomgått en totalrenovering, og fremstår som delvis industriell, delvis retro. Veldig uformell. Puben er også et godt sted å spise et burgermåltid, tilpasset dine egne ønsker, og en øl som matcher. Godt med plass om dere er mange. Prøv Okell’s Bitter. (Adresse: Banks Circus, North Quay, Douglas)

The Hooded Ram Pub ligger rett over gaten, og er neste stopp på den guidede pubturen. Håndverksbryggeriet har jeg skrevet om et par avsnitt ovenfor. Mens bryggeriet ligger litt lenger opp i byen, i et industriområde ved elven Glass, ligger puben 850 m unna, der den samme elven renner ut, ved småbåthavnen på North Quay. Også denne puben, åpnet i august 2016, tilbyr god pubmat, som matcher de elleve sortene av ale de kan tilby. En utmerket pub for de som foretrekker håndverksøl. De skryter av at ølsortene følger renhetsloven på Isle of Man, og dermed finnes verken tilsetningsstoffer, konserveringsmidler eller andre substitutter enn det renhetsloven tillater. The Hooded Ram Pub må dessuten ha et av verdens flotteste tappetårn, formet som hodet på en vær, spesiallaget til puben. (Adresse: North Quay, Douglas)

Det er ikke langt å gå til neste pub heller. The Saddle ligger bare to kvartaler unna, rett innenfor en sidegate til North Quay. En tradisjonell pub med mange lokale gjester, men alle er velkommen. Er du interessert i hesteveddeløp er dette stedet. «Racing UK» og «At the Races» vises alltid på skjermen her. Det ligger i navnet. Når det ikke er hesteveddeløp på TV, sender de rugby. Videre er puben mest kjent for sitt «Saddleoke» hver torsdag kveld. Hva det er må man nesten bare finne ut av selv. Man vet ikke helt sikkert når det første serveringsstedet her ble åpnet, men man vet at det i hvert fall var serveringssted her så tidlig som i 1830, da James McKenzie drev stedet. Bak bygget var det et åpent område, hvor det var staller og vognskur. Bønder på bytur kunne sette igjen hestene her mens de hadde ærender i byen. The Saddle Inn var da også et populært sted der bønder møttes. Stedet skiftet eiere flere ganger, men i 1898 overtok William Okell. I dag eies puben av Heron & Brearley, og det er fremdeles i hovedsak Okell’s som serveres her. (Adresse: Queen Street, Douglas)

 

The British

The British er sannsynligvis den puben som ser mest britisk ut av alle på Isle of Man. Også denne ligger på North Quay, bare noen meter fra The Saddle, og eies av Heron & Brearley. The British Hotel stod på dette stedet helt siden 1809. Også dette var et populært sted hvor bønder på by’n møttes, siden det lå så nær The Saddle og stallene i bakgården. Elsker du klassisk britisk øl er dette stedet. Og selvfølgelig Okell’s. Restauranten The British Embassy har også tilhold her, med plass til 85 mennesker, hvor du også kan holde private selskaper, kvalitetsmat, og du kan også få servert vin og engelsk gin. Ja, selvsagt også øl. (Adresse: North Quay, Douglas)

 

The Albert ligger rundt hjørnet fra The British, og er også en av de klassiske pubene i Douglas. Etablert i 1863 under navnet The Royal Albert, men Royal ble sløyfet i 1881. The Albert Hotel ble derimot åpnet allerede i 1859, der innehaveren William Stockdale averterte med måltider og godt utluftede rom til en pris av 4 shilling og 6 pence pr dag. Men Stockdale var tydeligvis ingen god forretningsmann, for hele hotellet med alt inventar ble lagt ut til salg allerede samme året. Puben har tre sorter øl på tappekran, og bytter mellom fire sorter, Okell’s Mild og Bitter, samt Bushy’s Castletown Bitter og Bushy’s Bitter. I tillegg har de flere såkalte gjesteøl. De har også TV, men den står aldri så høyt på at den ødelegger en god samtale. Her har du også muligheten til å spille biljard, eller pool. Karaoke på fredagskveldene. The Albert er den puben som ligger nærmest havnen, og har mange bilder av dampbåter på veggene. Bygget har også historisk interesse, da kjelleren i The Albert trolig er en av de eldste byggkonstruksjonene i hele Douglas. (Adresse: Chapel Row, Douglas)

Samuel Webbs, eller bare Sam Webbs, er en travel og livlig sentrumspub. Det perfekte møtestedet før og etter et besøk i The Gaiety Theatre, da den ligger bare noen meter unna. Også populær sportsbar, da det alltid sendes sport på skjermen. Samuel Webb kom til Isle of Man i 1850 med veldig lite. Han startet opp en liten butikk som solgte alt fra nåler til et anker. Etter hvert ble han medlem i Douglas bystyre, var der i over 17 år, før han ble valgt til varaordfører i 1896. Webb fungerte som ordfører i årene 1898-1900. Familien fortsatte butikkdriften fram til hans død i 1903. Butikken ble kjøpt opp av andre og det ble etter hvert drevet bl.a. kafé på stedet, inntil en pub ble startet og fikk navnet etter den tidligere ordføreren i 1993. I dag eies puben av Heron & Brearley. Castle Street, hvor puben ligger, var opprinnelig gaten mot havnen i Douglas. Husrekken foran, med viktorianske hus og strandpromenaden Douglas Promenade ble bygd på fra 1870-tallet og utover. (Adresse: Marina Road, Castle Street, Douglas)

Pubrunden avsluttes på Samuel Webbs, men det finnes flere puber i Douglas til en annen gang. I løpet av den guidede turen får man lære om alt fra historien til pubene, hvordan øl lages, og hvilke bryggerier som finnes på Isle of Man. Ja, selv ølglass er tema. I tillegg blir du tatt med ned i en original ølkjeller fra 1750-tallet, og lærer om hvordan øl oppbevares og tappes. I tillegg får du en liten suvenirbok som forteller mer om historien om ølet og pubene på Isle of Man.

Erik Drilen (besøkte Isle of Man 21.-23. juni 2018)