Cartagena, Spania

Teatro Romano i sentrum av Cartagena

Nylig skrev jeg et innlegg om La Manga del Mar Menor i regionen Murcia i Spania. Den nest største byen i regionen, Cartagena, ligger bare en halvtimes kjøring unna med bil fra La Manga, eller en times reise med rutebuss. Du kan også reise til Cartagena med tog fra Murcia og Alicante.

Street art i Cartagena er inspirert av historien.

Historien

Cartagena er en gammel by som ligger ved Cálida-kysten av Spania, med en lang og interessant historie. Offisielt ble den grunnlagt av kartagere i år 227 før vår tidsregning, og fikk da navnet Qart Hadasht, som betydde «den nye byen», oppkalt etter oldtidsbyen Kartago i Tunis. Men det har blitt funnet spor av både fønikere og tartessere, et iberisk folkeslag, som har bodd der tidligere. Før kartagerne grunnla byen var området kjent under det tartessiske navnet Mastia. Da romerne overtok i år 209 før vår tidsregning, ble den omdøpt til Carthago Nova, det nye Kartago, som da praktisk talt betyr den nye nye byen.

Velkommen til Cartagena

I årene etter romernes fall ble byen styrt av mange folkeslag, som vandalene, et østgermansk folkeslag som erobret mange romerske områder, østromerne (bysantinere) og visigoterne (vestgotere), som holdt det til muslimene erobret Cartagena i 714 etter vår tidsregning. Kastiljanerne erobret byen i 1245, og har siden vært spansk.

I andre halvdel av 1500-tallet ble Cartagena under Kong Filip II en viktig havneby og marinestasjon. Blant ble byen utgangspunkt for mange reiser til de spanske koloniene.

Ficustrær med de imponerende røttene

Under den spanske borgerkrigen (1936-1939) var Cartagena hovedbase for den republikanske marinen, og var den byen som holdt lengst stand mot general Francos tropper, og ble ikke inntatt før 31. mars 1939. Havna er fremdeles viktig for byen og har bl.a. et skipsverft.

I første halvdel av 1900-tallet var også gruvedrift, bly, sølv og sink, en viktig næring for byen.

Du kan ta heisen opp til Castillo de la Concepción

Severdigheter

Middelalderfestningen Castillo de la Concepción er det beste stedet å starte når du skal utforske Cartagena og byens flere tusen år gamle historie. Høyden har vært hjemmet til et gammelt romersk tempel viet til Asklepios, eller på romersk Aesculapius, som var legekunstens gud i gresk og romersk mytologi. Det har vært en maurisk festning, middelalderslott fra det 13. århundret, samt en sirene fra borgerkrigen, som advarte byens befolkning mot luftangrep. Panoramautsikten fra festningen og Torres-parken er den beste i hele byen. Herfra ser du det gamle romerske teateret, den gamle tyrefekterarenaen, de militære konstruksjonene fra 1700-tallet, samt hele bukten og havnen. Legg også merke til de imponerende røttene til trærne i parken.

Tar du panoramaheisen, Ascensor Panorámico, fra gaten Calle Gisbert, kan du kjøpe billett som inkluderer inngang til både festningsmuseet og det spanske borgerkrigsmuseet. Fra den 45 m høye panoramaheisen har du også den beste utsikten mot den gamle tyrefekterarenaen.

Utsikt mot tyrefekterarenaen, som fortsatt er under renovering

Borgerkrigsmuseet, Museo-Refugio de la Guerra Civil, ligger i et av byens bomberom, der lokalbefolkningen søkte ly fra angrep under den spanske borgerkrigen, som varte fra 1936 til 1939. Originale møbler, lys og andre gjenstander fra krigen befinner seg i museet, sammen med førstehåndsfortellinger fra innbyggerne som opplevde den, og bilder som viser Cartagena både før og etter krigen. En morsom historie du kan få med deg i utstillingen, er hvordan innbyggerne satte opp påler med lys utenfor byen. Da luftangrepene kom, ble alle lysene i byen slukket, og lyspålene på jordene utenfor tent. Bombeflyene bombet selvsagt jordene med lysene.

Tyrefekterarenaen

Museo Militar, militærmuseet, ikke så veldig langt unna, inneholder en stor samling med våpen, alt fra kanoner til antiluftvernvåpen, til håndvåpen, sverd og kniver, samt uniformer, flagg og militærutstyr. Er du ikke interessert i militærhistorie, kan du beundre det vakre, hvelvede taket, og med søyler i en enkel bysantisk stil, eller nyklassisk gotisk stil om man vil. Uansett hva man kaller det, er det vakkert, til tross for at det ble bygget for å være praktisk, og ikke dekorativt. Det beste: Inngang til militærmuseet er gratis.

Teatro Romano

Jeg burde kanskje ha startet med Museo del Teatro Romano, for det er den største severdigheten i Cartagena. Det romerske teateret, med en kapasitet på sjutusen mennesker, ble bygd i det første århundret før vår tidsregning, så det er godt over totusen år gammelt. Og med det også ett av de eldste romerske teatrene i på den iberiske halvøya. Da teateret ble gjenoppdaget i 1987 ble både arkeologer og forskere overrasket over funnet, men fikk også bekreftet det de hadde mistenkt lenge, at byen Cartagena hadde spilt en viktig rolle i romertiden, og også i det gamle Hispania. Den største overraskelsen var hvordan et så imponerende monument hadde kunnet ligge bortgjemt i så mange århundrer. Årsaken er at teateret ligger midt i sentrum av byen, hvor mennesker har bodd hele tiden, og bygget oppå og rundt de gamle ruinene. Det var først under rivingen av 1800-tallspalasset Palacio de la Condesa de Peralto at det romerske teateret kom fram i dagen igjen.

Er du en av de mange som interesserer seg for romertiden og Romerriket, har Cartagena mange severdigheter, som er vel verdt et besøk. Barrio del Foro Romano, Forum Romanum-distriktet på Molinete-haugen, ble ferdigstilt i 2012, og museet ble offisielt åpnet av kong Felipe IV i mai 2021. Distriktet er en av de viktigste og største urbane arkeologiske parkene i Spania, der den forteller historien om Cartagena gjennom 2.200 år. Museet huser mer enn 350 gjenstander på mer enn 2.500 kvm, og inkluderer tre veggmalerier av Apollo fra det første århundret, et tempel dedikert til de egyptiske gudene Isis og Serapis, en ekstraordinær samling av bysantinske og romerske gjenstander, termiske bad, samt atriumbygningen fra det gamle Cartagena Nova, for å nevne noe.

Street art i Cartagena

Ikke mange metrene fra Forum Romanum-museet, finner du Augusteum, et tempel og eget museum dedikert Octavius Augustus, Romas første keiser.

Og enda bare noen få skritt unna, ligger Casa de la Fortuna, som tar deg med inn i et totusen år gammelt hus, og som har tilhørt en velstående handelsmann. Du kan se de forskjellige rommene, med original mosaikk i gulvene, originale veggmalerier og noen møbler og husholdningsgjenstander. Ordene «Fortuna propitia» som er inngravert i gulvet i atriumet, har gitt huset navnet, som betyr «lykkens hus». Huset ble oppdaget under gravearbeider i 1971.

Muralla Púnica, den puniske muren, har også sitt eget lille senter. Punikerne er et annet navn på kartagerne, så vi snakker her om tiden da byen ble grunnlagt. Cartagena ble bygget på fem høyder, og muren beskyttet disse, slik at byen ble regnet som nærmest umulig å innta. De kun 30 metrene av den originale muren regnes som et sjeldent funn, da veldig få puniske strukturer har blitt gravd frem på den iberiske halvøya. Muren ble funnet under konstruksjonen av et nytt underjordisk parkeringshus i 1987, som igjen viser at mange skatter fremdeles kan befinne seg under bakken i Cartagena.

Nye murer ble bygget under romerne og bysantinerne, og forsterket av de kristne da maurerne ble fordrevet på midten av 1200-tallet. Det som står igjen av dagens murer i Cartagena, ble i hovedsak bygget under Carlos III’s regjeringstid (1759-1788). I dag har ikke murene lenger noen fysisk nytte, og deler av den har blitt revet de siste hundre årene, pga byutvikling.

Calle Mayor er hovedgaten i sentrum av Cartagena, med sine aristokratiske bygninger i jugendstil, som f.eks. det vakre rådhuset. Calle Mayor og sidegatene er også de beste shoppinggatene i byen. Her finner du butikker, restauranter og barer. Byens casino med den vakre fasaden ligger også i Calle Mayor.

Casa Maestre på Plaza de San Francisco

Om du liker arkitektur og jugendstilen, er også Plaza de San Francisco et sted verdt å få med seg. Spesielt Casa Maestre av arkitekten Marceliano Coquillant, inspirert av Antoni Gaudís Casa Calvet i Barcelona, skiller seg ut. Legg også merke til de store ficustrærne med de spektakulære røttene. På plassen står det også en statue av keiser Augustus, som er en replika av en statue funnet i curiaen i Forum Romanum. For øvrig er det mange restauranter rundt Plaza de San Francisco.

Museo Naval, marinemuseet, ligger ved havnen i Cartagena. Noen av gjenstandene du kan se der inkluderer en original Peral u-båt, verdens første elektrisk drevne u-båt fra 1888, bygd av Isaac Peral fra Cartagena. Ellers har de en kopi av et katalansk atlas fra 1450, kopi av et brev skrevet av Christopher Columbus fra 1492, restene av en bombe fra angrepet på Cartagena i 1873, torpedoer fra 2. verdenskrig og en italiensk torpedo fra 1920, som noen av de mest nevneverdige gjenstandene.

Museo Naval

På havnen ligger også ARQVA – Museo Nacional de Arqueologia Subacuatica, et museum som har undervannsarkeologi som tema, med en samling av skipsvrak, skatter og fossiler.

Småbåthavnen i Cartagena

Havnen er også startsted for Hop-On-Hop-Off turistbusser og turistbåter. Bussrundturen tar én time, med guiding på flere språk på høretelefoner. Du kan hoppe av og stige på hvor du vil på ruten i løpet av dagen. Turistbåten seiler inn i Arsenal Militar, krigsskipshavna, og videre langs kystlinjen i havnen, med utsikt til flere kystfort, inkludert Fuerte de Navidad med fyrtårnet ved havneinnløpet. Fortet forsvarte Cartagenas innbyggere allerede fra 1600-tallet.

Den originale Peral u-båten, stod tidligere på havna i Cartagena, men ble flyttet til marinemuseet, da den ikke tålte været.

Med sine 217.000 innbyggere er Cartagena omtrent på størrelse med Trondheim, og med et kompakt sentrum som man lett kan rekke over til fots. De store kjøpesentrene derimot ligger litt utenfor sentrum. Carrefour og en rekke andre store butikker ligger ved Parque Mediterráneo, øst for byen, rett ved motorveien A-30 og CT-32, som kommer fra La Manga. El Corte Inglés, derimot, ligger i sentrum, men et godt stykke å gå fra det historiske sentrum ved havnen.

Festivaler i Cartagena

Cartagena har flere kulturfestivaler gjennom året. To av de viktigste er:

Semana Santa – påske: Påskeprosesjonene i Cartagena er det mest populære påskearrangementet i hele Murcia-regionen, og et av de mest berømte i hele Spania. Prosesjonene her skiller seg ut fra andre steder, da de symboliserer en rivalisering mellom de religiøse brorskapene – marrajos og californios. Flåtene bærer religiøse bilder og er dekorert med fargerike blomster. De skiller seg også ut fra andre steder ved at her deltar også barn, som deler ut søtsaker underveis. Prosesjonene går over ti dager.

Cartagineses y Romanos – september: Ti dagers festival i siste halvdel av september med slaget mellom kartagere og romere, fra grunnleggelsen av byen som tema. Du kan oppleve slaget, andre kulturelle begivenheter som konserter og show, idrettsarrangementer og sosiale aktiviteter.

Klokketårnet på Cartagenas rådhus

Hotellforslag: Hotel NH Cartagena, som ligger midt i shoppingområdet i sentrum, rundt 100 m fra havnen og et par hundre meter fra Teatro Romano. Også turistkontoret ligger rett ved siden av.

Erik Drilen (besøkte Cartagena 11. oktober 2021)