Storbyferie: Zürich

Fra Niederdorf

«Grüezi!» sier sveitserne når de hilser. Uansett hvor mange år du har hatt tysk i skolen, kan du ikke bare uten videre tro at du forstår hva sveitserne sier, for Schwyzerdütsch, eller sveitsertysk, er radikalt forskjellig fra den tysken du er vant med fra Tyskland eller fra tyske bøker. Faktisk så forskjellig at man kan være tillatelig til å tro at det dreier seg om et helt annet språk. Men frykt ikke, selv om du ikke forstår en samtale mellom to sveitsere, kommer du langt med skoletysken din i Sveits. Sveitsere kommuniserer også godt på engelsk, om du ikke er så bevandret i tysk. I hvert fall den yngre generasjonen.

Faktisk har det lille alpelandet hele fire offisielle språk. Foruten tysk, som snakkes av størstedelen av befolkningen, snakkes det fransk, italiensk og retoromansk i forskjellige regioner av landet. Men snakker hele befolkningen alle de fire språkene? For eksempel snakkes retoromansk kun av 35.000 mennesker i kantonen Graubünden. Fransk snakkes i de vestlige delene av Sveits, mens italiensk snakkes i sør, på grensen mot Italia. Jeg snakket med en turguide i Zürich, som påstod at han ikke snakket fransk, men guidet på spansk, det gjorde han.

Fra Belvoirpark

Så hvordan kommuniserer to mennesker der den ene er fra den fransktalende delen og den andre fra den tysktalende? Jeg ble fortalt, som regel på sveitsertysk. De fleste lærer minst to språk i skolen, og tysk er det språket de aller fleste velger. Mange snakker også engelsk.

Fra Zürich-West

Zürich er den største byen i Sveits, og den byen de fleste blir kjent med først. Men Zürich er ikke hovedstaden i Sveits, selv om mange kanskje er tilbøyelig til å tro det. Den heter Bern.

Fra gamlebyen

Sveits er ikke et stort land, så mulighetene for å se store deler av landet på forholdsvis kort tid er til stede. Det er lett å reise kollektivt rundt i Sveits, og jernbanenettet er svært godt utbygget. Fra Zürich til Bern reiser du på rundt en time, og på tre timer kan du være i Genève, som ligger lengst borte fra Zürich.

Den enkleste og raskeste måten å komme seg fra Zürich lufthavn og inn til sentrum av byen er med tog. Når du først kommer til Hauptbahnhof, eller sentralstasjonen, kan det være en god idé å stikke innom turistkontoret i samme slengen. Der kan du få opplysninger om byen, reiserute for hvor du kan få med deg flest severdigheter og historiske bygninger i gamlebyen, du kan melde deg på dagsutflukter ut av byen, som f.eks. til Rhinenfallene eller til toppen av Jungfraujoch, Top of Europe. I kontoret ved siden av kan du kjøpe Swiss Travel Pass (kun for de med fast bostedsadresse utenfor Sveits, og du må vise pass når du kjøper billetten) som vil gjøre rundreisen din gjennom Sveits billigere.

Jeg vil komme tilbake med forslag på dagsutflukter fra Zürich i senere innlegg.

Altstadt

Det er naturlig å starte sightseeingen i Zürich med Altstadt, gamlebyen. Dette er den historiske delen av byen, middelalderbyen, og ligger på begge breddene av elven Limmat. De svingete brosteinsgatene du ikke bør være redd for å gå deg vill i, men heller glede deg over at du gjør det. Her ligger de fleste historiske monumentene på rad og rekke, som de fire middelalderkirkene, samt rådhuset fra 1600-tallet. Her er det torg, museer, kaféer og unike butikker. Mye av byens kultur, natteliv og shopping er også konsentrert i dette området.

Det sveitsiske nasjonalmuseet (Landesmuseum Zürich), som ligger rett ved sentralstasjonen og turistinformasjonen, er alene verdt et besøk for den utsmykkede, slottslignende arkitekturen – men enhver historieinteressert vil også sette pris på utstillingene. Museet dekker alt du ønsker å vite om sveitsisk kultur og historie, og har gjenstander, kunstsamlinger, installasjoner og mer helt tilbake fra det fjerde århundre f.Kr. og opp til moderne tid. Det er et stort museum, så forvent å bruke minst to til tre timer på å utforske.

Fra jernbanestasjonen følg Bahnhofstrasse ned til Uraniastrasse, og ta av mot elven. La deg beundre av arkitekturen og brua Lindenhofstrasse som krysser Uraniastrasse. I det samme området, ved Werdmühleplatz, ligger også WOW Museum, som egentlig ikke er et museum, men et interaktivt opplevelsessenter for barn og voksne med fantastiske illusjoner, ulike utfordringer og nye perspektiver. Husk kamera! Du kommer til å si WOW!

Fortsett langs elven til Lindenhof, som er en park i hjertet av Zürich som ligger på toppen av en liten høyde. Her slapper folk av eller spiller sjakk mens de nyter utsikten over byen. Utsikten herfra gir deg et fantastisk inntrykk av byen, og du ser over Limmat-elven, Grossmünster, gamlebyen og resten av byen. Her pleide det å ligge et romersk fort fra det 4. århundre. På 800-tallet bygde Ludvig den tyske, Karl den stores barnebarn, palasset sitt her. Enda senere, i 1798, avla innbyggerne i Zürich eden til den helvetiske grunnloven på akkurat dette stedet.

En reiserute gjennom gamlebyen i Zürich er ikke komplett uten et stopp ved to av de mest kjente kirkene: St. Peter og Fraumünster. St. Peter ble opprinnelig bygget på 900-tallet. Det mest gjenkjennelige ved kirken er tårnet med sin 86,64 meter kirkeklokke, som er den største i Europa. Sammenlignet med Fraumünster og Grossmünster er interiøret i kirken ganske enkelt, selv om det fortsatt er vakkert. Når det er sagt, er inngangen gratis, så det er fortsatt verdt en titt.

Noe av det særegne med kirken er at tårnet eies av byen, mens kirkeskipet tilhører kantonen Zürich. Grunnen til det er at tårnet fra gammelt av ble brukt som vakttårn for å oppdage branner tidlig.

Fra St. Peter er det en kort spasertur ned til Fraumünster, også opprinnelig grunnlagt på 900-tallet, men som har gått gjennom en rekke endringer siden. En av de mest ikoniske severdighetene i kirken er Marc Chagall glassmaleriene, som ble installert i 1970. Fem levende paneler viser forskjellige bibelske historier.

Fra Fraumünster kan man krysse brua Münsterbrücke og ta veien opp til Grossmünster, om man da ikke heller velger å fortsette langs den venstre siden av Limmat ned til Zürichsjøen først.

Bürkliplatz er ikke bare havn der cruisene på Zürichsjøen starter fra, men det er også en markedsplass, der markedet Bürklimäärt avholdes hver onsdag og fredag på morgenen, samt kunst- og arrangementssted med utsikt over Zürichsjøen til Alpene. Kommer man noen hundre meter fra havnen er det også småbåthavn og badestrender. Å gå langs havnepromenaden i seg selv er verdt noen timer, med bl.a. Den sveitsiske nasjonalbanken, Kongresshaus Zürich, konserthallen Tonhalle-Orchester Zürich og Rotes Schloss (Det røde slottet).

Om man tar turen den andre veien, over brua Quaibrücke, får man Zürich Opernhaus, operahuset, til høyre. Zürich operahus, bygd i 1891, er et av de mest produktive og suksessrike teatrene i Europa, med mange operaproduksjoner og ballettkoreografier, konserter, samt et bredt program for unge talenter.

Går man oppover elven Limmat igjen, på den høyre bredden, anbefales det å gå Oberdorfstrasse med de mange restaurantene og kaféene, til man kommer til Grossmünster, en av Zürichs mest ikoniske severdigheter. Kirken i romansk stil, som sto ferdig rundt 1220, er kjent for tvillingtårnene, som ble bygget rundt slutten av 1400-tallet.

På 1500-tallet var Grossmünster stedet der reformasjonen i Sveits startet, og kirken brøt med pavedømmet i 1523, initiert av Huldrych Zwingli. Det er et museum om disse hendelsene i kirken.

Utover å utforske det indre av kirken, som inkluderer vakre glassmalerier og en krypt med veggmalerier fra 1300- og 1400-tallet, kan du også gå opp Karlsturm, som er et av tårnene. Etter å ha klatret opp 187 trinn, vil du få en utrolig utsikt over elven og byen. Merk at en del av trappen er ganske smal, og ikke ideell for alle som er ukomfortable på trange steder.

Generell adgang til Grossmünster er gratis, men det koster 5 CHF for voksen og 2 CHF for barn å gå opp i tårnet. Det er kun kontanter som gjelder, så sørg for å ha penger for hånden.

Grossmünster er et veldig populært sted, så jeg foreslår å komme dit når det åpner for å komme før folkemengdene, spesielt om du vil ta turen opp i tårnet. Du kan sjekke gjeldende åpningstider på nettet, men pr nå åpner kirken klokken 10.00 hver dag, med unntak av søndager, da den åpner klokken 12.30 etter gudstjenesten.

Hvis du velger å klatre opp i tårnet, anbefaler jeg å gjøre det først, og deretter utforske kirken når du kommer ned igjen. Dette for å oppleve utsikten før folkemengdene kommer til toppen.

Etter å ha sjekket ut Grossmünster, kan du ta en ti minutters spasertur over til Kunsthaus, et av de største kunstmuseene i Sveits. Museets enorme samling, som inkluderer kunst fra middelalderen fram til i dag, inneholder kunst av de største sveitsiske kunstnerne, men også de verdenskjente Pablo Picasso, Claude Monet, Édouard Manet, Edvard Munch, Vincent van Gogh, Henri Matisse og mange flere.

Niederdorf, kalt Dörfli av lokalbefolkningen, er en liten bydel i gamlebyen. Dette området står for det meste av byens natteliv, og det er hjem til mange butikker, restauranter og naturskjønne sidegater. Den har fått navnet sitt fra Niederdorfstrasse, den viktigste og travleste gågaten i bydelen.

Alle som er spesielt interessert i historiske kirker bør også ta turen innom Predigerkirche, en av de fire hovedkirkene i Zürich, og som også ligger like ved Niederdorf. Kirken i romansk stil ble bygget i 1231, og det er gratis adgang.

Kirche Enge nær FIFA Museum og Bürkliplatz

Andre severdigheter i Zürich

Bahnhofstrasse

En av de tingene man bør gjøre i Zürich er en spasertur langs de elegante butikkfrontene på Bahnhofstrasse. Gata strekker seg ned langs gamlebyen fra sentralstasjonen til Zürichsjøen, og de eksklusive butikkene møter deg på rad og rekke, inkludert Louis Vuitton, Gucci, Prada, Burberry, Chanel og Giorgio Armani. Den kjente konfektbutikken og kaféen Confiserie Sprungli, hvor øvrigheten og finfolket i Zürich har kommet for å drikke kaffe og spise bakervarer siden 1800-tallet, finner du også her. Smykkesentrerte Gubelin AG ligger også i Bahnhofstrasse.

Sentralbanestasjonen

Selv om Bahnhofstrasse er gratis å besøke, er dette shoppingområdet bedre egnet for vindusshopping, med mindre du har mye penger å bruke under besøket. Er du ute etter å handle på budsjett kan du bare glemme Bahnhofstrasse, da den regnes som en av verdens dyreste shoppinggater. Desto nærmere Zürichsjøen du kommer, jo dyrere er butikkene. Sveits er heller ikke landet der du reiser for å handle billig, men shoppinggatene i Niederdorf- og Langstrasse-områdene har et annet prisnivå.

Det er ingen biltrafikk i Bahnhofstrasse, men gaten benyttes av byens trikkenettverk, så hold et åpent øye når du krysser gaten.

Beyers klokke- og urmuseum

I kjelleren på Beyer Watches & Jewels-butikken på Bahnhofstrasse ligger butikkens museum, Beyer Uhrenmuseum, som er dedikert til historien om ur og klokker. Her vil du finne sjeldne antikviteter, noen som til og med fortsatt fungerer, helt tilbake til 1400 f.Kr. fram til i dag. Voksenbilletter koster for øyeblikket 10 CHF, og du kan kjøpe dem på forhånd online, eller på stedet.

Schanzengraben

På vestsiden av gamlebyen ligger byens gamle vollgrav, påbegynt under trettiårskrigen i 1642 og ikke fullført før i 1678. Nå er det ikke mye av Zürichs gamle forsvarsverk som står lenger, men du vil ikke være i tvil om omfanget av prosjektet når du går langs denne lange, sikksakkgående vannveien forbi de tidligere bastionene som omkranset byen.

På 1880-tallet ble Schanzengraben omgjort til parker og fritidsområder med et nettverk av gangveier. Ta en trapp ned langs siden av vollgraven, to meter under resten av byen, for en fredelig spasertur nedover mot innsjøen. Der Katz-bastionen pleide å være, er i dag en liten del av den botaniske hagen, med blomster og trær.

FIFA World Football Museum

FIFAs fotballmuseum i tre etasjer er obligatorisk for alle fotballelskere, uansett hva du ellers måtte mene om sportens styrende organ. Utstillingen tar deg tilbake til fotballens tidligste dager og dokumenterer hvert verdensmesterskap siden det første i 1930. Det er spennende gjenstander fra hver enkelt, som den originale VM-pokalen. Mange multimediaspill som også passer for barn.

Rietberg Museum

I Rieterparken, en park som i seg selv er verdt et besøk, stiller Rietbergmuseet ut kunst og arkeologi fra hele verden. Det være seg liturgiske gjenstander fra sørhavet, gamle egyptiske statuer, buddhistisk kunst fra Østen, afrikanske skulpturer, men også delikat utformede masker fra Sveits. Arkivene er veldig innholdsrike, og det er mange gjenstander som kan brukes i midlertidige visninger fra områder eller temaer om forskjellige steder i verden.

Piknik i Rieterparken er også populært om sommeren.

Cruise på Zürichsee

Det er mange måter å se Zürichsjøen på. Du kan gå den naturskjønne promenaden langs østkysten i Seefeld-kvartalet. Derfra kan du se over til Uetliberg, samt hundrevis av yachter og andre fartøyer som seiler på innsjøen om sommeren. Promenaden starter ved Bellevue og strekker seg tre kilometer ned til Tiefenbrunnen. Det er kun én av mange gangveier som ble anlagt rundt innsjøen på 1880-tallet.

Eller du kan også selv seile på Zürichsjøen. En og en halv times båtturer er tilgjengelig hele året og er gratis for Zurich Card-innehavere. For de som ikke har kjøpt Zurich Card varierer prisene etter hvor langt cruise man velger å ta, Kleine Seerundfahrt (1 ½ time, til Thalwil/Erlenbach og tilbake) eller Grosse Seerundfahrt (ca 4 ½ time, til Rapperswil og tilbake).

Hvis du vil nyte innsjøen til det fulle, tar du en båttur til den pittoreske og romantiske byen Rapperswil. Dette er en av de vakreste byene i regionen, og du vil få en fantastisk utsikt over fjellene mens du cruiser nedover innsjøen. Når du først er der, kan du også trekke til deg inntrykk fra gamlebyen eller slottet på bakketoppen.

Du kan også ta elvecruise på elven Limmat.

Lindt – Home of Chocolate

Du befinner deg i sjokoladens hjemland. I hjertet av Zürich er det ganske mange muligheter til å unne seg sjokolade. Du kan ta turen til en av de mange Sprüngli- eller Läderach-sjokoladebutikkene i sentrum, det er mange på sentralstasjonen eller langs Bahnhofstrasse. Begge er førsteklasses sjokoladeprodusenter som er verdt vekten sin – vel, i sjokolade. Hvis du foretrekker sjokoladen din i flytende form, kan du stikke innom en av de beste produsentene av hjemmelagd varm sjokolade i byen, Schober’s, når du alikevel går rundt i gamlebyen.

Om ikke det er nok, kan du også besøke Lindt sjokoladefabrikk (også kjent som Lindt Home of Chocolate), som ligger litt utenfor sentrum. Den beste måten å komme seg dit på er med tog til Kilchberg fra sentralstasjonen, og en kort spasertur til fabrikken. Eller du kan hoppe av på Kilchberg med cruisebåten på Zürichsjøen. Skiltet gangsti fra havna.

Det anbefales å kjøpe billetter på forhånd når du skal besøke Lindt sjokolademuseum, da du fort kan regne med å måtte vente i en time eller to på omvisning om du kjøper billett på stedet, pga mange besøkende. Men de har kafeteria og verdens største sjokoladebutikk, så du får nok tiden til å gå. Du kan også melde deg på kurs for å lage sjokolade selv.

Andre kjente sveitsiske sjokolademerker er Toblerone og Milka.

Uetliberg

Hvis du er interessert i fotturer, må du også utforske Uetliberg, et veldig populært utfluktsmål. Lokalbefolkningen i Zürich er veldig stolte av byfjellet sitt og det med god grunn. Rett i utkanten av byen ligger dette fjellet – Uetliberg, dekket av fredet skog, fullt av turstier, og toppet med utsiktspunkt og restaurant. Du kan se hele Zürichsjøen og helt til Alpene, samt flott utsikt over hele byen.

Uetliberg er bare en 20 minutters togtur fra sentralstasjonen, og deretter 10-15 minutters spasertur opp til toppen.

Mitt råd er å ta den 2-timers panoramavandringen fra Uetliberg til Felsenegg og beundre den nydelige utsikten. På veien tilbake fra Felsenegg til byen kan du ta taubanen ned til Adliswil og toget tilbake til byen. Eller, hvis du ikke ønsker å gå på fottur, toget tilbake fra Uetliberg til sentrum.

Zürich-West

Mens gamlebyen i hovedsak oppsøkes av turister, er Zürich-West den kreative og kunstneriske bydelen, der alle går, både lokalbefolkningen og turistene.

Distrikt 5 nordvest for Hauptbahnhof var et knutepunkt for tungindustri frem til slutten av 1900-tallet. For litt mer enn et tiår siden kunne det føles som om dette var et ubehagelig sted å være, men gjenoppbyggingen av bydelen har gått raskt.

Noe som er verdt et besøk i Zürich-West er Im Viadukt, en restaurert jernbaneviadukt hvor murbuene har blitt fylt med barer, restauranter og butikker. Her finner du uavhengige designerklær, lokalt håndverk, antikviteter, gallerier og den populære japanske butikken SuperDry. Andre steder har fabrikker blitt revet, nye parker og fritidsfasiliteter som kinoer har overtatt plassen.

Markthalle, i den samme bydelen, er et innendørs bondemarked med en rekke matboder og en koselig felles atmosfære. Fersk lokal ost, brød, økologiske råvarer og et utvalg av spesialmat er perfekt for å kjøpe med seg og nyte på en urban piknik i en av de mange parkene, eller du kan spise den ved et av bordene i hallen.

Også i Zürich-West finner du restauranten og baren Clouds, som ligger i Zürichs høyeste bygning, Prime Tower, som tilbyr et spektakulært fugleperspektiv over byen. Du ser helt til Alpene.

Gangbrua Mühlesteg over elven Limmat.

Erik Drilen (besøkte Zürich og Sveits 21.-29. juni 2023)