Dagstur fra Zürich: Rhinfallet ved Schaffhausen

Som regel, når man snakker om Sveits, er det alpene man tenker på, men også den største elva i Vest-Europa, Rhinen, går gjennom store deler av det østlige Sveits. Den starter i Graubünden, danner flere steder den nordøstlige sveitsiske grensen mot Liechtenstein, Østerrike og Tyskland, før den ved Basel dreier nordover inn i Tyskland og Frankrike til den renner ut i Nordsjøen i Nederland.

Gjennom Zürich renner derimot ikke Rhinen. Allikevel skal du ikke reise så veldig langt for å se den. Du klarer det fint på en halvdagsutflukt.

I turistbrosjyrene reklameres det med at Rhinfallet er Europas største fossefall. Det kan diskuteres. Fossen er langt fra Europas høyeste, og det kan diskuteres om den også er den mest vannførende. Den er kun 23 m høy, og har en gjennomsnittlig vannføring på 250 kubikkmeter i sekundet på vinteren, 600 m³/s på sommeren.

Dettifoss på Island markedsfører seg også som Europas største foss, men fakta er at Sarpsfossen i Sarpsborg, Norge, har større vannføring enn begge. Sarpsfossen er også 23 m høy. Den høyeste fossen i Europa ligger også i Norge, nemlig Vinnufallet i Sunndalen. Den er 865 m høy.

Men Rhinfallet er mye bredere enn de nevnte, med sine 150 meter, samt med den høye vannføringen er den et imponerende syn, og så absolutt verdt å oppleve.

Fossen ses best fra båt, og du kan melde deg på en 15 til 30-minutters båttur som tar deg helt tett på strykene. Det er også mulig å melde seg på et halvtimes cruise og gå i land på den karakteristiske klippen midt i fossefallet. Denne klippen danner grensen mellom kantonene Zürich og Schaffhausen. Merk at du kan bli våt på disse båtturene.

Schloss Laufen, slottet som ligger rett ved fossen, er også verdt å nevne. Første gang slottet ble nevnt i skriftlige kilder var i år 858, altså for godt over 1100 år siden. Det har tilhørt flere, bl.a. biskopen av Konstanz, klosteret Allerheiligen Schaffhausen og greven av Kyburg. Det har vært til og med vært vandrerhjem. Nå kan man leie rom der til bespisning i forbindelse med arrangementer. Navnet har slottet fått av det gamle navnet på Rhinfallet, Grosses Lauffen, det store fossefallet. Foran slottet ligger Rhinfallets besøkssenter, og nedenfor slottet er det utsiktsplattformer, der du kan komme veldig tett på fossen.

Hvordan komme seg fra Zürich til Rhinfallet med tog?

Å reise med tog er veldig enkelt i Sveits, også om man tar turen til Rhinfallet. Du tar toget fra Zürich Hauptbahnhof, sentralstasjonen, til Schaffhausen, der du enten kan bytte tog videre til Neuhausen am Rheinfall eller Schloss Laufen am Rheinfall. Forskjellen mellom dem er hvilken side av Rhinen du blir satt av på. Reisetiden er på rundt en time fra Zürich.

Skal du ta en båttur, bør du velge et tog som går til stasjonen Schloss Laufen am Rheinfall, da ombordstigningen bare er en kort spasertur unna.

Du kan også melde deg på en guidet halvdagsutflukt med buss

Både Gray Line og Best of Switzerland Tours arrangerer turer fra Zürich til Rhinfallet. Turene starter fra Sihlquai busstasjon, der du sjekker inn og går om bord i en luksusbuss som tar deg rett til Rhinfallene. Selvfølgelig noe dyrere enn med tog, men om du kun vil se fossen og være med på båttur nedenfor den, er dette det enkleste alternativet.

Ulempen er at du ikke kan bruke tid på egenhånd f.eks. i Schaffhausen, som er kjent for sitt sentrum med middelalderske landsbypreg. Til gjengjeld er du tilbake til Zürich akkurat i rett tid til lunsj, om du kun er i Zürich på en storbyweekend og har knapt med tid.

Erik Drilen (besøkte Rheinfall med Best of Switzerland Tours den 27. juni 2023)