Liechtenstein på én dag

Parlamentsbygningen og den rådgivende forsamlingen i Vaduz.

Med Zürich som utgangspunkt er det ikke noe problem å ta en endagsutflukt til Europas fjerde minste land. Med sine 160 km² er det kun San Marino, Monaco og Vatikanstaten som er mindre. Færre enn 40.000 mennesker bor i fyrstedømmet.

Liechtenstein ligger inneklemt mellom Sveits og Østerrike, der elva Rhinen danner den vestlige grensen av landet. Opprinnelig var det to tidligere grevskap, Vaduz og Schellenberg, som hørte under det tysk-romerske keiserriket, men som formelt ble anerkjent som fyrstedømme av keiser Karl 6 i 1719. Navnet har det fått etter fyrstefamilien Liechtenstein.

Zürich Hauptbahnhof

For å komme seg dit fra Zürich, kan man melde seg på en heldagsutflukt fra én av flere turoperatører, som f.eks. Gray Line eller Best of Switzerland Tours. Om du ønsker å bestemme selv hvor mye tid du skal bruke i Liechtenstein, kan du leie bil, men å reise med tog og rutebuss er også enkelt.

Selv valgte jeg tog og buss. Toget fra Zürich Hauptbahnhof (sentralstasjonen) går ikke helt fram til Liechtenstein, men til den lille sveitsiske byen Sargans, som ligger rett ved grensen. Togreisen tar ca én time. Derfra tar du bussen som stopper rett ved jernbanestasjonen, og som på drøyt 20 minutter tar deg inn til hovedstaden Vaduz. Du kan kjøpe billett helt fram til Vaduz på jernbanestasjonen i Zürich.

Turistinformasjonen i Vaduz.

Hvis du ikke har planlagt dagen i Vaduz på forhånd, eller vet hvilke severdigheter du ønsker å få med deg, så kan det være en god idé å ta turen innom turistkontoret, som ligger midt i hovedgata i sentrum. Du trenger ikke vise pass for å krysse grensa mellom Sveits og Liechtenstein, men om du allikevel ønsker å få et offisielt stempel i passet, får du ordnet det på turistkontoret mot å betale tre sveitserfranc.

Schloss Vaduz er kanskje den største severdigheten i Liechtenstein. Du kan kjøre med bil opp dit, eller du kan gå den merkede stien fra sentrum av Vaduz. Turen til fots tar rundt 20 minutter, om du ikke tar for mange pauser på veien opp. Både fra stien opp, og fra toppen har du god utsikt over byen og Rhindalen. Dessverre kan du ikke se slottet fra innsiden, da det er residensen til fyrstefamilien.

Schloss Vaduz ble pusset opp sommeren 2023.

Opprinnelig var det en greve som eide slottet, inntil Prinsen av Liechtenstein kjøpte det i 1712. De eldste delene av slottet er forsvarsverket og tårnet, som antas å være bygd på 1100-tallet, mens resten er fra 1500-tallet.

Liechtensteinisches Landesmuseum ligger midt i hovedgaten i Vaduz, rett nedenfor slottet. Museet er fordelt over tre sammenhengende bygninger, hvorav det ene er et vakkert lite hus fra 1438. Dette huset ble tidligere brukt som både vertshus, tollstasjon, bolighus og rådhus før det ble museum.

Samlingene viser Liechtensteins historie fra neolittisk tid og fram til i dag, og inkluderer arkeologiske funn, førhistoriske verktøy, en våpensamling fra middelalderen og religiøs kunst. Da jeg besøkte museet hadde de også en fotballutstilling, hvor også vår egen Erling Braut Haaland var på ett av de store veggbildene.

Byens kunstmuseum og postmuseum ligger også like ved, bare adskilt av turistinformasjonen.

Kunstmuseum Liechtenstein, åpnet i år 2000, er museet for moderne kunst og samtidskunst. Foran museet og store deler av hovedgaten Städtle, vil du også finne mange skulpturer. Det sies at Vaduz er hjemsted for den største friluftskunstutstillingen i Europa.

Et annet interessant museum er Postmuseum som inneholder en frimerkesamling, brev og annet utstyr fra hele verden. Det er gratis inngang til postmuseet.

I det samme bygget ligger Schatzkammer Liechtenstein, Liechtensteins skattekammer, det eneste museet i sitt slag i Alpene, og som fokuserer på utstillinger som tilhører prinsene av Liechtenstein og andre private samlere. Utstillingen viser et utvalg gjenstander fra de fyrstelige samlingene, inkludert kunstverk av edle metaller, samt historiske våpen og overdådige gaver som tilhører herskere som prins Friedrich II av Liechtenstein og keiser Kaiser Joseph II av Østerrike.

Vaduz Rathaus, rådhuset, er administrasjonsbygningen i Vaduz. Rett foran rådhuset finner du jernskulpturer og emblemer med våpenskjold. Foran Rådhuset kan du ofte se musikere og artister som opptrer.

Parlamentet og Kathedrale St. Florin.

Populære fotomotiv er også parlamentet og de rådgivende forsamlingsbygningene, samt Kathedrale St. Florin. Parlamentet og den rådgivende forsamlingen står ved siden av hverandre i sterk kontrast, den ene er en eldre, utsmykket bygning og den andre et moderne, dristig arkitektonisk monument. Den katolske katedralen St. Florin, bygget på slutten av 1800-tallet, ligger bare ett minutts gange unna, og er et av byens landemerker.

Om du har tid kan du også ta turen for å se det ikoniske Das Rote Haus, det røde hus, bygget i 1338, eller Alte Rheinbrücke, den gamle gangbrua som krysser elven Rhinen fra Liechtenstein over grensen til Sveits. I landsbyen Balzers, mellom Sargans og Vaduz, er det også mulig å se vingårder, samt ikke minst besøke slottet Burg Gutenberg, som også er et av Liechtensteins mest markante landemerker. Jeg fikk ikke tid denne gangen, men kanskje neste gang?

Du kan også kjøre Citytrain, en halvtimes sightseeingtur, gjennom Vaduz.

Erik Drilen (besøkte Vaduz 22. juni 2023)