La Manga del Mar Menor: Spanjolenes eget ferieparadis

La Manga del Mar Menor, eller bare La Manga for all enkelhets skyld, er en drøyt 21 km lang landstripe på kysten av regionen Murcía i Spania, en kystlinje som er kjent under navnet Costa Cálida, den varme kysten. Stripa er aldri bredere enn noen få hundre meter, har sjø og strender på begge sider, Middelhavet og saltvannslagunen Mar Menor.

Du flyr til Alicante fra flere steder i Norge året rundt. La Manga ligger en times kjøretur unna flyplassen. Fra Oslo kan du om sommeren også fly til Murcia-Corvera, som ligger nærmere.

Severdigheter

Cabo de Palos, opprinnelig en liten fiskerlandsby, er det største tettstedet på La Manga, og ligger der den lange landstripen begynner. Ytterst går kystlinjen her fra lange sandstrender til klipper med små viker og huler. Her er floraen og faunaen i rikt mangfold. Fra havnen i Cabo de Palos kan du følge en merket sti langs klippene og vikene helt opp til fyret helt ytterst mot Middelhavet. De små vikene er paradis for dykke- og snorkleinteresserte.

Faro de Cabo de Palos

Det markante fyret ytterst på odden, eller Faro de Cabo de Palos som det heter på spansk, kan ses fra hele middelhavssiden av La Manga-stripen på en klarværsdag, hele to mil unna. Det første tårnet på klippen, et vakttårn, som var en del av forsvarssystemet som skulle beskytte hele Murcia-regionen, tilskrives kong Felipe II helt tilbake til 1570. Dette ble ødelagt i 1861, og det 54 m høye tårnet som står nå har lyst siden 1865, og er det nest høyeste fyrtårnet i hele Spania. Det er mulig å få en halvtimes omvisning i fyret.

El Palmeral i Cabo de Palos

Ikke langt fra småbåthavnen i Cabo de Palos kan du finne El Palmeral, en park med palmetrær. Daddelpalmen, også kalt kongepalmen, hører vanligvis hjemme i Nord-Afrika og Midtøsten, men er også plantet flere steder i Spania. Palmelunden i Cabo de Palos er den største og best bevarte i området, og er også et viktig hvilested for trekkfugler, bl.a. havsvale.

Rundt småbåthavnen i Cabo de Palos finnes det også en rekke restauranter. Glem heller ikke å besøke det ukentlige lokale markedet, som avholdes hver søndag formiddag ved Las Dunas kjøpesenter. Her kan du kjøpe alt fra badetøy, sko og klær, frukt og grønnsaker, leker og kjøkkenutstyr, og alt mulig annet du måtte behøve eller ikke behøve. Du trenger ikke spørre om veien, det er bare å følge strømmen av mennesker.

Når man fortsetter nordover på landstripen kommer man først til La Manga by, som nesten er vokst sammen med Cabo de Palos. Her er en rekke hoteller i alle kategorier, restauranter, en del butikker og et par banker.

Utsikt fra La Manga mot Isla del Barón, også kjent som Isla Mayor, den store øya i Mar Menor.

Tómas Maestre Marina er en av de mest eksklusive og fasjonable båthavnene på La Manga. Her kan du spasere og beundre båtene, eller spise middag på en av de mange restaurantene, mens du nyter solnedgangen.  

Fra havnen kan du også ta passasjerbåt over til Santiago de la Ribera på den andre siden av Mar Menor. Mange tar med sykkel om bord, og sykler rundt lagunen tilbake til La Manga.

Båten over til Santiago de la Ribera.
Puente del Estacio.

Rett nord for Tómas Maestre-havnen går det en kunstig kanal, der båter kan krysse mellom Middelhavet og Mar Menor. For å komme deg over denne kanalen som gående, syklende eller kjørende, må du krysse ei bru, Puente del Estacio, som i seg selv har blitt en turistattraksjon. I særdeleshet seilbåter har problemer med å komme seg under brua, da den bare er sju meter høy. Opprinnelig var det en svingbru på stedet, men den var upraktisk, var smal og laget ofte trafikkork. I 2003 ble en ny vippebru åpnet. Annenhver time gjennom dagen åpnes brua slik at seilbåter og andre høye båter kan passere.

Faro del Estacio, med sisternen på bildet til høyre.

Tar du til høyre etter Estacio-brua, kommer du til fyrtårnet Faro del Estacio. I likhet med Cabo de Palos og flere andre steder langs Murcia-kysten, var det her et vakttårn, som etter hvert ble revet og erstattet med fyrtårn. Det første ble bygget i 1862, og var kun 14 m høyt. Det ble senere revet, og tårnet som står der nå ble åpnet i 1971. I 1992 ble fyret automatisert. Det nye fyret er 29,2 m høyt. Ved siden av fyret er det en sisterne, Aljibe de Estacio, som samlet regnvann til drikke. Navnet kommer fra det arabiske Al Yibab.

Molinos de Veneziola.

Området lengst nord på La Manga-halvøya kalles Veneziola. Her finnes det noen bygninger som kan minne om vindmøller. Molino salineros, eller saltmøller, kalles de. De ble tidligere brukt til å male saltklumper fra saltpannene til fint salt. Det er en rekke slike møller rundt Mar Menor, og tre av disse befinner seg i Veneziola. Molino de Veneziola, som står ved kanalen, er den best bevarte, og vi kan fortsatt se spiret og maskineriet i den. I dag brukes mer moderne metoder, men de gamle saltmøllene tiltrekker seg fortsatt oppmerksomhet fra mange forbipasserende.

Puente de la Risa.

Veneziola, som betyr Lille Venezia, består av flere kanaler, og da de i 1978 skulle bygge en bru over en av de, var det ikke unatulig at de kopierte arkitekturen fra byen i Italia som Veneziola er oppkalt etter, nemlig Venezia. Puente de la Risa, eller latterbrua, er en bru som nesten alle som besøker La Manga må kjøre over. Den er bratt, så du må passe på å gire ned til laveste gir før du forsøker, og det går like bratt ned på den andre siden. Navnet har den fått fordi det kiler litt i magen når du kjører over den.

Planen var at Veneziola skulle bli et Venezia i miniatyr, men det ble aldri noe av. Navnet har det derimot beholdt. Puente de la Risa står som det eneste beviset på at det en gang var under planlegging.

Las Encañizadas og Salinas de San Pedro.

Helt nord på La Manga ligger Las Encañizadas og Salinas de San Pedro, et fredet område med våtmarker, samt fugle- og dyrereservat. Århundrer med saltutvinning har fått flora og fauna til å tilpasse seg dette unike området, og livet her er ikke det samme som ellers langs Mar Menor eller Middelhavet. Det er tilrettelagt stier for å gå på. Aldri gå utenfor disse.

Batería de Cenizas

Områdene sør for Cabo de Palos, Los Belones og Portman egner seg også utmerket til vandreturer. Et populært turmål nær Portman er Batería de Cenizas, et militært kystfort fra begynnelsen av 1930-tallet, ett av flere fort i området som skulle beskytte den nærliggende byen og havnen i Cartagena. Den mayainspirerte inngangsporten og den store kanonen er de mest kjente landemerkene. For øvrig har toppen en fantastisk utsikt, som alene er verdt turen. Ta kontakt med den norske klubben på La Manga for ytterligere informasjon og fellesturer.

Utsikt fra Batería de Cenizas.

La Manga er også kjent for sine mange 18-hulls golfbaner. Dessuten er det en populær destinasjon for fotballklubber på treningsleir. I Cabo de Palos finnes det også en gokartbane, en av de største og beste i hele Murcia-regionen.

Sandstrand mot Middelhavet.

Strender

Hele stripa har flere kilometer med strender, både langs Middelhavet og langs Mar Menor, Det lille havet. Mar Menor er kun sju meter på det dypeste, og er mest familievennlig med varmere vann og grunnere strender enn på Middelhavssiden. Mar Menor passer alle, fra de minste som tar sine første svømmetak, til de større som ønsker å drive med vannsport, som kajakk, SUP-padling (stående padling), surfing, kiting, vannscooter, snorkling, dykking og mer.

Mar Menor omtales gjerne som verdens største svømmebasseng med sine 70 km kystlinje, og er i Spania kjent som naturens eget spa pga det salte og mineralrike vannet.

De fleste nordmennene på La Manga bor i leilighetene ved Tomás Maestre-havnen, og Playa Mistral, rett ved Restaurant Paquebote, er den mest naturlige stranda å benytte seg av.

Av andre anbefalte strender som kan nevnes er Playa Chica, nord for Estacio-brua og på veien opp mot Veneziola, langs Mar Menor. Denne har utleie av solsenger og parasoller, og har toalett og handikapvennlige fasiliteter. Her er også strandbarer og muligheter for diverse vannsportaktiviteter. På denne stranden finnes det også mineralrik leire som har positive effekter mot flere hudplager. Du smører den på deg, lar den tørke i sola, før du vasker den av deg igjen i Mar Menor.

Playa de Puerto Bello er for den som liker aktiviteter som jetski og vindsurfing. Her er det en mer internasjonal atmosfære med familier fra flere nasjoner. Stranden ligger ved Mar Menor, rett nord for Cabo de Palos og kanalen.

Playa Matasgordas, også på Mar Menor-siden, er veldig populær, både blant lokalbefolkningen og turister, men pga størrelsen av stranda vil du allikevel ha godt med plass. Stranden har gangveier av tre, og egner seg også godt for de som ønsker å spasere langs stranda. Ligger et par kilometer sør for Playa Mistral.

Nesten rett over veien for Playa Matasgordas, ved Middelhavet, ligger Playa del Pedrucho. Om du liker en travel strand med mange aktiviteter, er dette stranden for deg. Her er restauranter og strandbar. Du kan leie solsenger og parasoller, og det er til og med et dykkesenter her.

Om du ønsker å komme deg vekk fra alt og alle, er kanskje Playa del Gorguel noe for deg. For å komme deg dit trenger du bil. Den ligger nær Portman, mellom La Manga og byen Cartagena. Her er det sjelden turister, noe som gjør den stille og fredfull. Sanden er noe mørkere her enn på de andre strendene, men stillheten og tryggheten veier opp for det. Grunnen til at det er så få turister her? Veien dit er ikke skiltet, og kan være noe vanskelig å finne for den som er ukjent i området. Så sjekk kartet, eller snakk med turistkontoret eller en lokalkjent.

Uteliv

La Manga er veldig familievennlig, og du finner ikke noen gate fullt av barer eller diskoteker som kan forstyrre nattesøvnen din. Det betyr ikke at det ikke finnes steder å gå ut på kvelden. Barene og klubbene ligger i egne områder, hovedsakelig i La Manga by og Cabo de Palos, et godt stykke unna boområdene. I sommermånedene kommer det mange mennesker fra stedene rundt omkring for å oppleve La Manga by Night.

Solnedgang over Mar Menor fra Tómas Maestre-havnen.

«The Lounge» heter La Mangas beste cocktailbar, og ligger ved Tómas Maestre-havnen. De har et bra utvalg av kvalitetsdrinker, hyggelig betjening og en flott terrasse med sofagrupper både inne og ute. På sommeren stenger de normalt kl 03.00, men et flott sted for den som vil møtes før turen går videre.

Den glamorøse nattklubben Trips Summer Club ligger i Cabo de Palos, og kom i 2017 inn på en meget eksklusiv liste over verdens beste diskotek og nattklubber, med både spanske og internasjonalt kjente DJ’er. Deler av nattklubben er under åpen himmel og har en spesiell atmosfære og fantastiske fasiliteter. Basseng midt i nattklubben og luftige dansegulv rundt. Også VIP rom. Hit kommer du sent, men holder på til sola står opp.

© Google Maps

Erik Drilen (besøkte La Manga 2. – 16. oktober 2021)