ARISE Grand Show på Friedrichstadt-Palast

It’s Time | Photo: Ralph Larmann

Cirque du Soleil er noe de fleste forbinder med Las Vegas, selv om det har sitt opphav fra Montreal i Canada. Men man behøver ikke reise så langt for å få med seg et slikt spektakulært show. En kort flyreise til Berlin og Friedrichstadt-Palast kan tilby deg det som den britiske avisen Daily Express kaller «The most spectacular show in Europe», altså ARISE Grand Show. Her er det levende musikk, spektakulære kulisser og kostymer, høye vannsøyler, dans og akrobatikk som får deg til å holde pusten, alt i løpet av to og en halv time (inkl halv times pause) på det som sies å være verdens største teaterscene. Du vil ikke kjede deg ett sekund.

The Love of Light is Divine | Photo: Nady El-Tounsy

Showet forteller selvsagt en historie, og det er fotografen Cameron som er den sentrale personen i ARISE. Han reiser rundt akkompagnert av sin elskede muse. Når han mister henne, blir lykken hans ødelagt. Stupt ned mørket stirrer Cameron dystert på bildene sine når de plutselig vender tilbake i livet. Lyset trekker ham på magisk vis inn i hans mest emosjonelle og sentimentale minner fra tiden de hadde sammen.

Full of Dreams | Photo: Ralph Larmann

Showet er på ingen måte en musikal eller teaterstykke. Historien fortelles gjennom visuelle bilder, ikke som en narrativ fortelling, og egner seg derfor utmerket også for de som ikke kan tysk.

Showene består av en spektakulær sammensetting av musikk, dans og akrobatikk med opptil hundre kunstnere på scenen samtidig. Friedrichstadt-Palast er også utstyrt med den nyeste banebrytende teknologien, og kan på få minutter forandre den roterende scenen fra teaterscene til vannbasseng, fontene eller skøytebane. Dessuten har den det største lasershowet i Europa. Med alt dette produserer de et fantastisk overdådig show hver kveld.  Og ikke glem de ikoniske Palast-danserne og deres ferdigheter, samkjøring og perfeksjonisme helt ned til minste detalj.

The Palast in Berlin | Photo: Bernd Brundert

Det glamorøse showteateret og selve bygningen som vi i dag kjenner som Friedrichstadt-Palast ble bygd i 1984. Teaterets røtter går imidlertid tilbake til en bygning som lå 200 meter unna, designet i 1867 og brukt som markedshall. Seks år senere, i 1873, ble markedshallen omgjort til et permanent sirkuslokale, stort nok til å romme et publikum på flere tusen.

I 1919, etter flere eierskifter, ble teaterbygningen overtatt av impresario Max Reinhardt som scene for større oppsetninger. Reinhardt ga det et nytt navn, Großes Schauspielhaus – Det store teateret – og drev det sammen med Deutsches Theater, som stod for mer seriøst drama. Großes Schauspielhaus levde absolutt opp til navnet sitt i 1920-årene, da lokalet var vertskap for internasjonalt anerkjente aktører. I løpet av de senere årene av nazitiden ble teatret derimot stengt.

Først etter slutten av andre verdenskrig og delingen av Berlin ble teatret, da i Øst-Berlin, kalt Friedrichstadt-Palast. I Øst-Tyskland var stedet vertskap for store nasjonale og internasjonale stjerner, inkludert Louis Armstrong og Ella Fitzgerald. I 1980 ble bygningens fundament funnet i så dårlig forfatning at teatret måtte stenge dørene. Et nytt Friedrichstadt-Palast ble bygget på Friedrichstraße i hjertet av Berlin, hvor det fortsatt står i dag, og eies av Berlin by.

Etter den tyske gjenforeningen ble Friedrichstadt-Palast snart en av Europas beste showscener, kjent for sine fantastiske storslagne produksjoner som YMA, SHOW ME, THE WYLD, THE ONE og VIVID. Og nå altså ARISE.

The Foyer of the Palast | Photo: Bernd Brundert

300 mennesker jobber med å holde produksjonen i Friedrichstadt-Palast i gang, og så langt har mer enn 650.000 sett ARISE siden premieren i september 2021, i salen med plass til nesten 1900 tilskuere.

ARISE Lunar Sparkles – Foto: Nady el Tounsy

Men husk at ARISE Grand Show kun vil fortsette fram til 5. juli i år. Om du ikke skal til Berlin før sommeren, behøver du ikke fortvile, for et nytt Grand Show vil komme til høsten, og det blir nok ikke mindre spektakulært.

ARISE Grand Show plakat

Bildene er gjengitt med tillatelse fra Friedrichstadt-Palast.

Erik Drilen (overvar «ARISE Grand Show» på Friedrichstadt-Palast den 7. mars 2023)