Berlin: Hop on, Hop off med Big Bus

Når du kommer til en storby for første gang, er det mye man ønsker å få med seg, steder man har hørt om, sett i bøker eller på tv. Eller man har ingen kunnskap om destinasjonen. Uansett kan det bli mye for den reisende å gape over. Man vet ikke hvordan man tar seg rundt i byen, hvor severdighetene befinner seg, eller hvor store avstandene er.

Riksdagen

Da kan det være lurt å kaste seg på en hop-on-hop-off sightseeingbuss. Denne tar deg med til de viktigste og mest kjente severdighetene, og med høretelefoner blir du guidet på det språket du selv ønsker. Og det beste: Som navnet sier, hop-on-hop-off, kan du gå av bussen hvor du vil på ruten, besøke noen av severdighetene og gå om bord igjen på en senere buss når du er klar til å utforske videre. Og guiden på høretelefonene fortsetter der han slapp da du hoppet av.

Big Bus er ett av selskapene som kjører deg rundt. Dette selskapet er verdens største, og en av de mest erfarne, som tilbyr sightseeingbusser med åpent tak (lukket ved kaldt eller dårlig vær), og du finner de i mer enn 20 av verdens metropoler, på fire av verdens kontinenter, inkludert London, Paris, Roma, New York, Hong Kong og Sydney. Og altså Berlin.

I Berlin kan Big Bus tilby to ruter, på kartet merket med rødt eller blått. Uten stopp tar den røde ruten deg fra Kurfürstendamm, forbi kjente landemerker som Gedächtniskirche, deler av Berlinmuren, Checkpoint Charlie, Alexanderplatz, museumsøya, Brandenburger Tor, riksdagen og Siegessaüle, seierssøylen, på rundt to timer. Den blå ruten tar rundt 40 minutter uten stopp, og tar deg med rundt i gamle Øst-Berlin og til den lengste delen av Berlinmuren som fremdeles står, kjent under navnet East Side Gallery, med den berømte street art-kunsten. Hvor lang tid sightseeingen tar er i realiteten helt opp til deg. Du bestemmer også selv hvor du ønsker å starte turen.

Big Bus kan tilby en rekke forskjellige billettkombinasjoner, og dette er billettene de kan tilby deg pr i dag:

Classic Ticket: Fleksibel éndags billett på Big Bus og Strommas ruter, både rød og blå.

Premium Ticket: Samme som Classic Ticket, men over to dager. I tillegg kan du være med på halvannen times guidet fottur fra Brandenburger Tor til Checkpoint Charlie. Inkludert i billetten er også Berlins mest berømte gatemat, currywurst fra Curry Wolf, enten ved Brandenburger Tor eller rett ved Kurfürstendamm. Jeg har tidligere skrevet om currywurst i Berlin her.

Deluxe Ticket: Det samme som Premium Ticket, men over tre dager. Inkluderer også guidet fottur og original currywurst. Billetten inkluderer også Berlin Evening Tour (se under). Kanskje den beste dealen for den som virkelig ønsker å utforske Berlin.

Berlin Evening Tour: En 75 minutters guidet busstur på kvelden. På denne turen bruker du ikke høretelefoner på flere språk. Med på turen følger en av Big Bus’ eller Strommas erfarne guider.

Berlin Big Ticket: Dette er en éndagsbillett, som inkluderer det samme som Classic Ticket, men i tillegg inngang til både Madame Tussauds og Berlin Dungeon.

Premium Ticket + Madame Tussauds: Todagers Premium Ticket, men som også inkluderer inngang til Madame Tussauds.

Premium Ticket + Berlin Dungeon: Todagers Premium Ticket, som også inkluderer inngang til Berlin Dungeon.

Premium Ticket + Panoramapunkt: Todagers Premium Ticket, med billett til Panoramapunkt i Kollhof-tårnet på Potzdamer Platz, der Europas raskeste heis tar deg 100 m opp til 25. etasje på 20 sekunder, der du har utsikt til kjente landemerker som tv-tårnet på Alexanderplatz, Berlinerkatedralen på museumsøya, riksdagsbygningen og Gedächtniskirche. Der kan du også besøke Panorama Café, en kafé i 1930-tallsstil og stort utvalg av kaffe, kaker og snacks.

Med billett fra Big Bus kan du også reise fritt med de grønne bussene fra Stromma. De kjører samme rute som Big Bus, med samme holdeplasser. Dette samarbeidet gjør at Big Bus og Stromma har det rutenettverket med hyppigste avganger, og en buss fra ett av disse selskapene er aldri langt unna.

Om du ikke har billett som inkluderer inngang til Madame Tussauds eller Berlin Dungeon, er det mulig å få rabatt ved inngangen ved fremvisning av billetten fra Big Bus. Det er selvsagt rabatt for barn.

Mer informasjon og prisene finner du på https://www.bigbustours.com/en/berlin/berlin-bus-tours, der du også kan kjøpe billetter med opptil 10% rabatt. Billetter kan også kjøpes på stoppestedene, eller på utvalgte hoteller.

Erik Drilen (prøvde ut Big Bus Berlin 5-6. mars 2023)