Havila Kystruten: Havila Capella

Havila Capella ligger til kai i Trondheim.

Siden 1893 er det Hurtigruten som har betjent og bundet byer og bygder langs norskekysten sammen med daglige skipsavganger og fraktet passasjerer, gods og post. For noen år siden mottok EØS-tilsynet ESA en klage med beskyldninger om at den norske stat ga ulovlig statsstøtte til Hurtigruten AS. Klagen ble avvist, men den norske regjeringen bestemte seg i 2017 allikevel for å utlyse kystruten på anbud, tre anbudspakker, to på fire skip og én på tre skip. Hurtigruten AS vant to av anbudene på til sammen sju skip, mens den tredje pakken ble vunnet av sunnmørsrederiet Havila.

Det er ikke noe nytt at flere rederier har delt på kystruten vår, og de som har levd noen år husker sikkert Ofotens og Vesteraalens Dampskibsselskab (OVDS) og Troms Fylkes Dampskibsselskap (TFDS). Jeg skal ikke gå lenger inn på historien om disse to, eller hvilke rederier som har seilt tidligere, men saken var at disse to fusjonerte i 2006, og dermed ble det kun ett selskap, Hurtigruten ASA, som seilte ruten. Konkurransen var borte, og kun ett selskap som seilte med statsstøtte. Med Havila Kystruten AS har det nå kommet en ny konkurrent.

Havila Kystruten AS fikk derimot ikke lov til å bruke navnet Hurtigruten på seilingene sine. Det navnet ble registrert som varemerke allerede i 1995, og eies i dag av Hurtigruten AS. Derfor vil Havila bruke ordet kystrute på sine seilinger. Mens Hurtigruten bruker «Verdens vakreste sjøreise» som slogan, seiler Havila Kystruten under slagordet «Verdens vakreste kystrute».

Havila Capella skulle etter planen ha begynt å seile fra januar 2021, men Covid-19 og et spansk verft som slet med økonomien skapte forsinkelser. Verftet Tersan i Tyrkia overtok byggingen, og den 12. desember 2021 begynte endelig Havila Capella å seile, som det første nye skipet på kystruta mellom Bergen og Kirkenes på 24 år, og som konkurrent til Hurtigruten.

Nå er altså det 124 m lange og 22 m brede Havila Capella i rute langs kysten, med 179 lugarer i flere kategorier, for til sammen 640 passasjerer.  

Interior heter de minste standard lugarene på 10-15 kvm. De er innvendige, uten vindu, og med køyeseng for inntil to personer. Interior Accessable er litt større, 16-18 kvm, og med to køyesenger for 2-4 personer.

Neste kategori er Seaview Superior, utvendige lugarer med vindu/utsikt, på 15-20 kvm, for 2-4 personer. Her kan du velge mellom dobbeltseng, to senger eller køyesenger. Disse lugarene har også sofa, skrivebord og kjøleskap.

Seaview Deluxe-lugarene er på hele 30 kvm for inntil 4 personer, og ligger helt fremst i skipet på sjuende dekk, eller akter på dekk 5. Her er det dobbeltseng og sofa/sovesofa, sofabord og arbeidsbord med stol, samt kjøleskuff. Panoramic Deluxe og Panoramic Superior tar opplevelsen et skritt lenger, med vindu fra gulv til tak. Disse er også 30 kvm, har dobbeltseng for 2 personer, i tillegg til sittegruppe med bord. Disse er helt fremst på skipet, og du føler deg som om du er skipper på skipet. Ønsker du egen balkong, kan du velge Balcony Deluxe, også 30 kvm for opptil 4 personer, og befinner seg også på dekk 7.

Du kan også velge Juniorsuite med balkong, som er 22-25 kvm for opptil 4 personer. Denne har gulv til takvinduer, dobbeltseng, sittegruppe med bord, arbeidsbord med stol, to garderober og kommer med badekåpe og tøfler. I tillegg er Havila Gold inkludert, som betyr én kveld med signaturmeny på fine dining-restauranten Hildring i løpet av reisen, velkomstpakke på lugaren med musserende vin og eksklusive godbiter, room service uten tillegg i prisen, avslag i prisen på utvalgte utflukter, samt rabatt på utvalgte varer i butikken om bord, bare for å nevne noen fordeler.

Skal du ha det fineste, velger du en av Fyrsuitene. 45 kvm for to personer, ekstra bred dobbeltseng, eget bad med både dusj og badekar, og ikke minst egen balkong med egen jacuzzi. I tillegg er det egen minibar inkludert med daglig påfyll. Bor du i én av disse suitene spiser du frokost i fine dining-restauranten Hildring, og fordelene til Havila Gold er selvsagt inkludert. I tillegg til det som er inkludert i juniorsuitene, har fyrsuitene separat soverom og spisestue.

Alle lugarene har for øvrig egne bad, tv, te/kaffekoker og hårføner. Dessuten er wifi inkludert gratis.

Selv om skipet er bygd i Tyrkia, er interiøret om bord norsk, både i lugarene og i fellesområdene, levert av Brunstad, Fora Form og Ekornes, og har et nordisk design. Både lounger, atrium, konferanserom, kaféen og de to restaurantene er utstyrt med møbler fra disse produsentene.

På åttende og niende dekk er det promenadedekk, utsiktsdekk, samt observation lounge, der du sitte i hvilestol under glasstak og beskue stjernehimmelen og nordlyset på vinteren, eller midnattssolen på sommeren. På akterdekket kan du i ta et varmt boblebad i jacuzzien mens skipet beveger seg langs fjord og fjell. I tilknytning til garderobene til jacuzzien er det også sauna. Det er også egne trimrom på dekk 7 med store vinduer, slik at du kan følge med på naturen og stedene du passerer mens du trimmer.

Det er én kafeteria, Café Havly, og to restauranter, Havrand og fine dining-restauranten Hildring, om bord. Disse ligger på dekk 6. Her har du mulighet til å spise kortreist mat, og noe av det beste landet vårt kan by på. Havblikk Bar & Lounge finner du øverst på niende dekk.

På dekk 6 vil du også finne skipets butikk, der du kan kjøpe suvenirer, klær, bøker og lokale spesialiteter.

Selvsagt kan man også melde seg på diverse utflukter underveis på reisen.

Havila Capella og de kommende tre skipene er også noe av de mest miljøvennlige skipene du vil finne langs norskekysten. Batteripakken med en kapasitet på 6.100 kWh, noe som er dobbelt så stort som de største batterifergene her i landet, og kan seile i inntil fire timer uten utslipp mellom ladingene, er vel innenfor kravene for utslippsfri seiling i verdensarvfjordene som regjeringen har innført fra 2026.

Resten av tiden seiler skipet på naturgass, som reduserer CO2-utslippet med 25% og NOx med 90%. Når skipet ligger til kai lades det med strøm fra vannkraft. Dessuten er skroget energieffektivt, samt at overskuddsvarme om bord gjenvinnes fra kjølevann, sjø og energistyringssystemet.

Nylig åpnet Havila Kystruten for besøk om bord på Havila Capella, også for de som ikke reiser med det. Da kan du se deg rundt på skipet, eller ta en kopp kaffe og noe godt i Café Havly. Du kan besøke skipet på anløp som er på minst en halvtime, og må registrere deg og få besøkskort, som skal leveres tilbake når du går på land igjen. Du må forlate skipet senest ti minutter før avgang.

Neste skip, Havila Castor, er forventet å komme i drift i mai, de to siste, Havila Polaris og Havila Pollux, i løpet av andre halvår, og kan forhåpentligvis begynne å seile før nyttår.

Erik Drilen (besøkte skipet i Trondheim 12. mars 2022)