Fotballweekend i Manchester, og andre ting å gjøre

De fleste nordmenn som reiser til Manchester, reiser dit gjerne for å se på fotball. Englands tredje største by har derimot også mye annet å by på, og kan være et godt alternativ til London. Manchester er faktisk den eneste byen i Storbritannia som har kommet med på Lonely Planets liste «Best in Travel 2023» og National Geographics «Best of the World», sistnevnte en liste over 25 «must-see»-steder verdt å besøke i verden. Byen er mest kjent i verden for å være den industrielle revolusjonens fødested, men har gjennom historien gjort seg bemerket også innen vitenskap, politikk, musikk, kunst og sport.

National Football Museum

Fotball

Det er først og fremst Manchester City og United som trekker nordmenn til byen Manchester. Begge lagene spiller i Premier League, og begge har også egne kvinnelag som spiller i Barclays Women Super League. Å overvære en fotballkamp i England er en opplevelse som alle fotballfans burde få med seg. Men vær oppmerksom på å booke mange nok netter på hotellet, eller ha flybillett som kan endres om du booker lang tid i forveien.

Kampdag og tidspunkt kan ofte endres, pga av tv-sendinger eller utsettelser av diverse årsaker, eller om lagene deltar i Champions League og de nasjonale cupene etter som sesongen skrider frem. Skal du på fotballtur ifm helg, bør du reise dit senest på fredag, og ha hjemreise tidligst på mandag. Eller kanskje reise mandag-fredag? Da er gjerne flybillettene billigere, og klubbene har ofte kamper fra tirsdag til torsdag. Men sjekk fotballkalenderen.

Du kan også besøke Etihad Stadium (Manchester City) og Old Trafford (Manchester United) på de dagene det ikke er kamp. Du kan kjøpe billetter til en morsom guidet omvisning, der du kan besøke hjemmelagenes spillergarderober, gå gjennom spillertunnelen ned til banen og forestille deg fullsatte tribuner når du kommer ut av tunnelen. Du får også anledning til å se klubbenes troféer, samt kjøpe suvenirer i klubbshoppen. Det anbefales å velge tidspunkt og kjøpe billett på forhånd på klubbenes hjemmesider før ankomst.

National Football Museum, det nasjonale fotballmuseet, ligger også i Manchester. Her får du historien om britisk og internasjonal fotball, med så vel stasjonære og interaktive utstillinger. Passer hele familien. Det anbefales å kjøpe billett på nett før du ankommer, så du slipper å stå i lang kø ved ankomst. Her kan du se finaleballen fra fotball-VM i 1966, Maradona’s fotballskjorte fra VM i 1986 og Sir Stanley Matthews personlige samling.

Av andre kjente klubber fra Greater Manchester kan nevnes Wigan Athletic, Bolton Wanderers, Oldham Athletic og Stockport County.

Del av den romerske mur i Mumucium/Mancunium.

Sightseeing

Om du lurer på hvorfor folk fra Manchester kalles Mancunians, så har det bakgrunn fra romernes grunnleggelse av byen i år 79 etter vår tidsregning. Byen fikk da, etter sigende, navnet Mamucium eller Mancunium. Restene av bymuren og ruinene etter en del av denne bebyggelsen kan man fortsatt se i bydelen Castlefield. Rett ved ligger også Castlefield Viaduct og Bridgewater Canal som også er verdt å få med seg.

I den samme bydelen finner man også Liverpool Road Railway Station, som er verdens eldste jernbanestasjon, åpnet 15. september 1830. Stasjonen er ikke lenger i bruk som jernbanestasjon, men Granada Studios har overtatt den og bruker den som en del av studiosettet til verdens lengstlevende såpeoperaserie, Coronation Street. Deler av jernbanestasjonen huser i dag også Science and Industry Museum, der du kan få innblikk i byens historie og den industrielle revolusjonen. Et spennende sted for hele familien med moderne teknologi i fokus.

Andre museer av interesse i Manchester kan nevnes People’s Museum i Bridge Street. Dette handler også om den industrielle revolusjonen, men mer om arbeiderklassen og streikene, fagforeningene og det harde livet de siste hundre årene. Om dette ikke høres særlig lystig ut, kan jeg bekrefte at museet faktisk er ganske interessant og lærerikt.

Imperial War Museum North (krigsmuseet), Manchester Museum (med gjenstander fra hele verden, inkludert et nesten komplett skjelett av en Tyrannosaurus Rex) og Jewish Museum (det jødiske museet) er andre museer av interesse. Eller hva med Pankhurst Centre, om du interesserer deg for suffragettene, den radikale fløyen på begynnelsen av 1900-tallet, som kjempet kvinnenes kamp om stemmerett i Storbritannia? På tirsdager er også Greater Manchester Police Museum åpent for publikum.

Det flotte med de offentlige museene i England, er at de er gratis. Du kan derimot donere et beløp om du selv ønsker, men i utgangspunktet er det ikke museene som kommer til å strupe reisekassa om du reiser med hele familien.

Man reiser kanskje ikke utenlands for å besøke biblioteket, men Manchester er kanskje ett av unntakene? Byen huser det eldste biblioteket, ikke bare i Storbritannia, men i hele den engelskspråklige del av verden, Chetham’s Library (1653). Bygningen er enda eldre, fra 1421, og ble opprinnelig bygget som boliger for katolske prester. Biblioteket har bl.a. verker som har vært i Henrik VIII’s eie. Billett må kjøpes på nett på forhånd.

Men Chetham’s er ikke det eneste biblioteket i Manchester som er verdt et besøk. John Ryland’s Library er en del av University of Manchester og holder til i en vernet bygning fra år 1900, kjent for sin nygotiske arkitektur, og de flotte veggene i eikepanel innvendig. Biblioteket kan se ut som tatt rett ut av Harry Potters Hogwart. Et tredje bibliotek i Manchester er Central Library, mest kjent for sin arkitektur og det runde bygget mellom de to ikoniske bygningene Midland Hotel og rådhuset, Town Hall, som i seg selv er verdt å få med seg.

Manchester Cathedral, opprinnelig fra 1421, ligger midt i byens historiske middelalderkvartal, sammen med Chetham’s School of Music og Chetham’s Library. Det moderne National Football Museum ligger også like ved. Katedralen ble bombet i 1940, og store deler av interiøret ble ødelagt, men ble bygd opp igjen. Legg spesielt merke til de detaljerte utskjæringene. Inngang er gratis.

Manchester Art Gallery

Er du interessert i kunst er Manchester Art Gallery et sted verdt å besøke, med en samling på mer enn 46.000 kunstverk, malerier, dekorativ kunst, kostymer og skulpturer. Det er gratis inngang til galleriene, kaféen og gavebutikken. Et annet sted verdt å besøke er Lowry Centre, litt utenfor sentrum av byen, i Salford Quays, og som huser flere gallerier og restauranter, et stort teater, barer og gavebutikk. På toppen er det et galleri med den største samlingen av den lokale kunstneren LS Lowry’s malerier. Utstillingen er gratis.

Northern Quarter er byens hipsterkvarter. Her finner du alt fra tatovører til retromotebutikker. Bare rundt Oldham Street er det hele fire vinylplatebutikker. Er du på jakt etter gamle tegneserier, bøker, antikviteter? Da er sjansen stor for at du finner det i Northern Quarter. Ellers er bydelen preget av utallige såkalte independent butikker, spisesteder, barer og klubber med levende musikk. Liker du å se på streetart er også dette bydelen for deg.

Eller hva med en kopp kaffe og noe til på kaffehuset Takk når du først befinner deg i Northern Quarter?

Selv om befolkningen i Manchester består av to tredeler briter, har byen den tredje største kinesiske sammenkomsten i Europa. Byen trekker også derfor til seg en stor gruppe kinesiske ungdommer, som studerer ved byens universitet. Manchesters Chinatown sies å være den største i Europa, og kan by på en rekke restauranter, bakerier, forretninger og supermarkeder. Den kinesiske nyttårsfeiringen har de siste årene blitt en stor kulturbegivenhet i hele sentrum av Manchester. Inngangen til Chinatown finner du på Faulkner Street ved Portland Street.

Manchesters Gay Village regnes som en av de største, beste og livligste gay scenes i hele Storbritannia. Her ligger barene, klubbene og restaurantene på rekke og rad. Canal Street langs Rochdale Canal er den mest kjente gata, men bydelen strekker seg helt til Portland Street og Chinatown. I august avholdes Manchester Pride, en av de største årlige festivalene i byen, og Gay Village er i sentrum av begivenhetene. Gay Village er ikke bare for homofile, men det hjelper å ha et åpent sinn.

På den andre siden av kanalen ligger Sackville Gardens, en liten park med flere minnemonumenter, bl.a. AIDS-monument, National Transgender Memorial og en statue av Alan Turing, kjent for å løse de kryptiske enigmakodene til tyskerne under andre verdenskrig. Han ble dermed regnet som en av de største britiske krigsheltene fra krigen. Etter krigen, etter å ha mottatt Order of the British Empire, ble han dømt for homofil praksis. For å si det på engelsk: Shame!

I Manchester er du aldri langt unna de tallrike kanalene. Om du skal på fotballkamp med Manchester City er det mange som går fra sentrum av byen langs Ashton Canal til Etihad Stadium. Du kan også være med på et guidet cruise på byens vannveier, eller til og med leie din egen båt. Om du ønsker cruise med søndagslunsj eller ettermiddagste om bord, er det også mulig.

Puber og uteliv

Som i London ligger det også nær sagt en pub på hvert hjørne i Manchester, alt fra viktorianske puber til beer gardens og moderne håndverkspuber. Prøv Shambles Square og Printworks like ved Manchester Cathedral og National Football Museum. I Northern Quarter og Gay Village ligger pubene på rad og rekke. Ellers anbefaler jeg boka “Central Manchester Pubs” av Deborah Woodman.

Liker du levende musikk kan jeg anbefale klubben Band on the Wall i Northern Quarter, som har eksistert siden 1930-tallet. De er kjent for å sette nye talenter og kulthelter, samt mindre kjente jazzlegender fra hele verden på plakaten. 70-talls punkband som Buzzcocks og Joy Division ble oppdaget her.

Foretrekker du store, kjente navn, er det konserter på Manchester Arena året rundt.

Kulturkalenderen er full gjennom hele året i Manchester, særlig i sommerhalvåret, med store festivaler og konserter. Kan nevne Manchester International Festival, Parklife, Sounds of the City og Manchester Pride, som noen av de største og viktigste. De mange julemarkedene i byen trekker også mye folk fra midten av november frem mot jul.

Shopping

Det største shoppingsenteret ligger 8 km fra sentrum av Manchester. Trafford Centre er Storbritannias nest største kjøpesenter, og er nesten som en by i seg selv. Her finner du alt mulig av butikker, fra eksklusiv mote til budsjettvennlige butikkjeder, flere restauranter, et kinosenter og til og med Legoland Discovery Centre.

Om du derimot ønsker å holde deg i sentrum av byen er Arndale et stort kjøpesenter som huser en rekke kjente kjedebutikker. Følger du glassgangen over til Exchange Square vil du finne flere eksklusive butikker, som Selfridge’s.

King’s Street er Manchesters svar på Londons Bond Street. Her ligger designerbutikkene på rekke og rad, helt ned til Spinningfield, der du finner enda flere luksusbutikker og førsteklasses restauranter.

Teater/show

Om du er interessert i teater og West End musicals er det ingen grunn til å reise til London. Manchesters mest kjente teater er det runde, romskiplignende Royal Exchange Theatre, der ingen sitter mer enn 9 m fra scenen. Helen Mirren, som mange nordmenn kjenner som politietterforsker Jane Tennison i tv-serien «Den mistenkte», samt Tom Courtenay og Maxine Peak, også kjent fra en rekke britiske serier og filmer, er blant de som har opptrådt der.

Da Palace Theatre åpnet i 1891 var det som music hall, men viser nå West End musicals så vel som opera og ballett. The Opera House har vært teater, kino og bingohall opp gjennom historien, men viser nå igjen teateroppsetninger.

Komme seg rundt

Det er lett å komme seg rundt i Manchester. Trikk og taxi er gode alternativ, men sentrum av Manchester er kompakt og den greieste måten å komme seg rundt på er gjerne til fots.

Hotellanbefaling

Jeg bodde på Holiday Inn Manchester – City Centre, et 4-stjerners hotell med gåavstand til det meste. Ligger bare et par hundre meter fra Piccadilly Station, som har direkte togforbindelse fra/til Manchester Airport. God forretningsreisestandard, men av enkelte betegnet som noe dyrt. Jeg fikk god pris på den aktuelle helgen, så sjekk gjerne pris før du vurderer andre alternativ. 3 km å gå langs Ashton Canal til Etihad Stadium.

Piccadilly Station

(Erik Drilen var i Manchester 20. – 23. januar 2023)