Julemarkedet i Östersund

Svært mange mennesker liker å oppleve minst ett julemarked hvert år, så også vi nordmenn. Etter hvert har alle de største byene rundt omkring i landet, samt også flere mindre tettsteder, fått sine egne årlige julemarked. Noen av de mest populære her i landet, som også har opplevd å få omtale i utenlandsk presse, er Røros og Trondheim, som jeg har skrevet om tidligere.

Mange nordmenn velger å legge turen til utenlandske julemarked, som Krakow, Berlin, London og Wien. Julemarkedet i Tivoli i København er også populært. Også i Sverige har de noen populære julemarked, som f.eks. i Stockholm og Göteborg.

Det som regnes som det koseligste, vakreste og mest tradisjonelle julemarkedet i Sverige, er det som avholdes den andre adventshelgen hvert år i Östersund i Jämtland.

Rammen rundt dette julemarkedet er lagt til friluftsmuseet Jamtli, midt blant de historiske husene fra 1800- og begynnelsen av 1900-tallet, med lokalprodusert mat, genuin håndverkskunst og underholdning i gammel stil fra de nærmere 200 utstillerne på markedet. Sprakende ild og kirkelig korsang i Jamtlis kirke hører med. Det gjør også hundespann og hestesleder. Eller ikke å forglemme pepperkakehuskonkurranse. Julemarkedet i Östersund har også gått så langt som å gi snøgaranti, som det eneste i Sverige.

Svensk julebord fra 1800-tallet i muséet på Jamtli.

Det store julemarkedet i år foregår helgen 8. – 10. desember, og selvfølgelig står lokal tradisjonsrik mat og drikke, hest og slede og alt som kan bringe deg tilbake til din barndoms drømmejul på programmet. «Tomten», eller julenissen som vi kaller ham i Norge, er selvsagt på plass.

Selvsagt kan du treffe julenissen, eller tomten som han heter på svensk.

Varm gløgg, duftende ferske kanelboller, brente mandler og pepperkaker som smaker akkurat slik mormor laget dem. Handle julegaver med litt særpreg kan man selvsagt, både på julemarkedet og i sentrum av byen.

Og selvsagt er Östersund perfekt for en byweekend med alle sine spisesteder, spa og shoppingmuligheter. Bysentrum er kompakt, og man kan nå de fleste stedene til fots. Samtidig er ikke veien ut i naturen langt unna, for den som ønsker å gå på ski.

Apropos ski, verdenscupen i langrenn har inntatt byen samme helgen som julemarkedet.

Du kan nå Östersund med tog fra Trondheim (togbytte på Storlien). Om du ønsker å ankomme julemarkedet i stil, kan du fra Östersund sentralstasjon til Jamtli stasjon reise med ångtoget, som går i skytteltrafikk mellom de to stasjonene under julemarkedet. Ångtåget er et veterantog med damplokomtiv, og er et samarbeide mellom Inlandsbanan, Jamtli og Sveriges Järnvägsmuseum i Gävle.

Bo Oscarsson, som har skrevet den jemtlandske ordboka, eller «Orlboka», leser her fra Juleevangeliet på jemtlandsk i Jamtli kirke.

Erik Drilen (besøkte julemarkedet på Jamtli 8. desember 2023)