Dagstur fra Zürich: Mt Titlis

Titlis Cliff Walk, Europas høyeste hengebro, 3.041 m.o.h. og 500 m over avgrunnen.

I mitt forrige innlegg skrev jeg om å besøke fjelltopper som Jungfraujoch og Schilthorn Piz Gloria, og skrev at det er fullt mulig å besøke disse på en dagstur fra Zürich, men skal man besøke flere enn én topp, vil det være mer økonomisk lønnsomt og tidsbesparende å bo i Interlaken.

Er man på langweekend i Zürich, er det fortsatt mulig å ta en tur til høyden og være tilbake i Zürich før det blir mørkt. Og det er på ingen måte noen sekundær destinasjon du kommer til. Med taubane fra Engelberg vil du bli heist opp Mt Titlis på 3.020 meters høyde. Om du orker kan du gå opp til toppen av Mt Titlis, som ligger 3.239 m.o.h., en av de høyeste toppene i Sveits som er lett tilgjengelig å nå.

Utsikt over Engelberg fra TITLIS Xpress taubane.

Det er enkelt å komme seg til Mt. Titlis. Landsbyen Engelberg ligger bare drøye 90 km fra Zürich, og du kan ta toget dit med bytte i Luzern på snaue to timer. Eller du kan melde deg på en guidet busstur, der alt er ordnet på forhånd, og som også inkluderer en stopp i den vakre byen Luzern.

Det er langt ned.

Siden det var første gangen for meg i Zürich valgte jeg det enkle denne gangen, og meldte meg på en dagstur med Gray Line. Etter hvert fant jeg ut at det å reise med tog i Sveits er veldig enkelt, men noen synes de får mer utbytte av en guidet tur, da man får informasjon og historie, samt at det gjerne er lagt inn stopp underveis.

Gray Line starter sine turer til Mt Titlis fra Sihlquai bussparkering nær Zürich sentralbanestasjon. Pr dags dato starter turene kl 09.30 på morgenen og varer 9 ½ time. Om du har forhåndskjøpt billett må du huske å sjekke inn i kiosken før turen starter. Gray Line og Best of Switzerland Tours har hver sin kiosk ved bussparkeringen. Begge selskapene kjører også stort sett de samme turene, inkludert til Mt Titlis.

Astrid-kapellet ved Küssnacht am Rigi.

Første stopp på turen er Astrid-kapellet ved Küssnacht am Rigi: Det var den siste feriedagen, solen skinner, folk er utendørs. En mann sier til sin kone at han vil kjøre langs Vierwaldstätter See selv denne dagen, de har jo tross alt en ny cabriolet med åtte sylindre og whitewall-dekk. Bilføreren er uerfaren, og på veien mot Küssnacht kjører han over fortauskanten, ned en skråning og kræsjer rett inn i et pæretre. Passasjeren hans blir kastet ut av den åpne bilen og dør på ulykkesstedet.

Utsikt over Vierwaldstätter See mot Küssnacht.

Den tragiske ulykken skjedde i august 1935, sjåføren var den belgiske kong Leopold III, og passasjeren var den belgiske dronningen Astrid. Astrid-kapellet på ulykkesstedet står som et minne om hendelsen og tiltrekker seg fortsatt mennesker, spesielt belgiere og svensker, da dronning Astrid var svensk.

Vierwaldstätter See med Mt Rigi i bakgrunnen.

Veien videre går til Engelberg. Landsbyen er et kjent vintersportssted, og alle hoppinteresserte har garantert hørt om Engelberg-bakken, eller Titlis-Schanze som den egentlig heter, der det avholdes verdenscuprenn hver vinter. Lagkonkurransen i Ski-VM 1984 ble også avholdt her.

Engelberg har også vært arena for alpine mesterskap (bl.a. VM i alpint i 1938), verdenscupen i langrenn og EM i curling ble avholdt her i 1989. På sommeren er det en populær destinasjon for fotturister og syklister.

Med TITLIS Xpress mot Mittelstation.

For øvrig er det mer enn 40 taubaner i Engelbergdalen, og de er ikke kun for turistene. For mange er de framkomstmiddel for de som bor i dalen, inkludert skolevei for mange unger, og frakt av forsyninger.

Utsikt over Trübsee.

Den mest kjente taubanen er den som tar deg med opp fra Engelberg på drøyt 1.000 m.o.h. til Mt Titlis-platået på 3.020 m.o.h. Første etappe på den 30 minutter lange luftreisen er med gondolbanen TITLIS Xpress opp til Mittelstation, og deretter med verdens første roterende kabelbane TITLIS Rotair, som roterer 360 grader på veien opp til platået. Underveis kan du se aktivitetsområdet Trübsee ovenfra.

TITLIS Rotair, verdens første roterende taubane.

Oppe på toppen har du en fantastisk utsikt over de sveitsiske alpene, men det er aktiviteter man kan være med på også der oppe. Du kan ta Ice Flyer (stolheis) til Titlis Gletscherpark for vinteraktiviteter på isbreen. Om du våger kan du også gå på Europas høyestliggende hengebru, TITLIS Cliff Walk, 3.041 m.o.h.

Mt Titlis, 3.239 m.o.h. i bakgrunnen.

Inne i isbreen kan du gå de 150 metrene gjennom ishulen. Det kan være en idé å ta med seg en varm jakke, da temperaturen i hulen aldri overstiger -1°C. Da jeg var der i slutten av juni var det også kun +5°C utendørs på toppen.

Trenger du å varme deg før du reiser samme vei ned med taubanen igjen, er det både suvenirbutikk, sjokoladebutikk, panoramarestaurant og Mövenpick iskrembar på toppen.

Kapellbrücke med vanntårnet på midten.

På veien tilbake til Zürich gjør vi en times stopp i Luzern, en av de vakreste byene i Sveits. På én time er det ikke så mye du rekker å gjøre, men gamlebyen med Kapellbrücke, den eldste (bygd i 1365) og nest lengste overbygde trebrua i Europa er verdt et besøk. Luzern fortjener et lengre besøk, så jeg vil sterkt vurdere å ta turen tilbake ved en senere anledning.

Erik Drilen (besøkte Mt Titlis med Gray Line 24. juni 2023)