Epirus – et annerledes Hellas

Parga.

De fleste nordmenn har besøkt greske øyer som Kreta, Rhodos, Korfu osv. En del har sikkert også vært i Athen. Etter å ha besøkt de greske feriedestinasjonene, er det vanskelig å forestille seg at man fortsatt er i Hellas når man besøker provinsen Epirus. Epirus er dominert av fjell, noen av de er høyere enn de høyeste fjellene i Norge. På vinterstid er det ikke uvanlig at de er dekket av snø.

Epirus ligger i det nordvestre hjørnet av Hellas, på grensen til Albania. Kjører man fra Thessaloniki er sannsynligvis Metsovo den første landsbyen man kommer til. Kommer man derimot med ferge fra Korfu eller Italia, er det Igoumenitsa man besøker først.

Provinsen er langtfra den mest besøkte i Hellas, til tross for de mange severdighetene. Pindosfjellene danner en rygg mot gresk Makedonia og Thessalia, og fjellkjeden sammen med vindene fra det joniske hav gjør at det regner mer i Epirus enn i det øvrige Hellas. Dessverre finnes det lite med dyrkbar jord i provinsen, som gjør at mulighetene for å drive jordbruk her er dårligere enn i Hellas for øvrig. Det blir dyrket tobakk rundt Ioánnina, samt at det er noe fiske og melkeproduksjon, men ellers må mat stort sett importeres fra andre provinser. I tillegg til at det heller ikke finnes mye industri her, har Epirus siden 1800-tallet vært preget av avfolking. Men dermed ikke sagt at Epirus ikke er verdt å besøke.

Metsovo

Metsovo

Den lille byen Metsovo ligger i fjellsidene av Pindosfjellet i Ioánnina fylke, snaut to og en halv times kjøretur fra Thessaloniki. I dag en veletablert turistdestinasjon, kjent for sine spesielle tradisjoner innen musikk og dans, ikke minst sanger på språket vlach. Videre er de kjent for steinhusene og lokale tradisjonelle produkter som vin, ost, treskjæringskunst og tekstilhåndverk. Av severdigheter i landsbyen kan nevnes Averoff Art Gallery, som er et lokalt kunstmuseum, med malerier og skulpturer av kjente greske kunstnere fra det 19. og 20. århundre. Videre er Katogi Averoff vingård verdt et besøk. Valia-Kalda skogen, som ligger rundt byen, er en del av Nordpindos nasjonalpark, kjent for sine høye rette trær og sitt mikroklima, atmosfærisk lite område med annet klima enn resten av regionen. Området anses å være et av de mest bemerkelsesverdige områdene i Europa når det gjelder naturrikdommer, og er med på en liste over de tolv mest miljøfølsomme områdene i verden. Området gir også ly til mange bjørner, faktisk til den største brunbjørnstammen i Europa, samt andre arter av sjeldne pattedyr og fugler. Det finnes et informasjonssenter til nasjonalparken i Metsovo. Området er også kjent for sine tre skisentre i Anilio, Profitis Ilias og Karakoli, der du bl.a. kan stå på ski og snowboard i moderne fasiliteter, noe vi nordmenn først og fremst ikke forestiller oss når vi tenker på Hellas. Metsovo har også en splitter ny skøytebane. På merkede stier kan du sykle, ri eller gå fjellturer.

Fra det arkeologiske muséet i Igoumenitsa.

Igoumenitsa

Til Igoumenitsa, hovedstaden i Thesprotia fylke, kan man komme med ferge fra den greske øya og turistdestinasjonen Korfu (Kerkira), eller fra Italia (Bari eller Brindisi). Kommer man med fly er det enklest for nordmenn å fly til Korfu, og ta ferge over til Igoumenitsa. Ellers kan man fly til Thessaloniki, men det er drøyt tre timer å kjøre gjennom fjellene til byen. Alternativt via Athen til Ioánnina. Foruten å være en viktig internasjonal havn og innfartsport til kysten og fjellene i Epirus, er den lille byen kjent for sitt asurblå, krystallklare vann og fine strender. Langs hovedpromenaden ligger små tavernaer som serverer fersk fisk og sjømat. Det arkeologiske muséet i Igoumenitsa er verdt et besøk.

Utsikt fra Kouliatårnet

Paramythia

Paramythia er en liten landsby med bare et par tusen mennesker, ikke langt fra Igoumenitsa. De viktigste severdighetene her er Kouliatårnet og ruinene etter slottet Agios Donatos, også kjent som Paramythiaslottet.

Parga

Parga

Parga er det travleste feriestedet i hele Epirus, og kanskje har du allerede vært her? Når man går gjennom de trange, brosteinsbelagte pittoreske gatene, så oppdager man også små bygninger med skiltet til turoperatører som Apollo og Tui på veggene. Påvirket av venetianerne, britene, franskmennene og tyrkerne, men allikevel har byen beholdt sin greske sjarm. Parga er bygget rundt foten av det venetianske slottet i den venetianske olivenlunden, påvirket av den joniske arkitekturen fra øyene utenfor, som Korfu og Paxos, og har atmosfæren til en hvilken som helst gresk øy. Her er det blomster og frukttrær, en bukt med krystallklart asurblått vann, og en liten øy midt i bukta med en sjarmerende liten hvit kirke. Butikker, nattklubber, barer og tavernaer gir den lille byen akkurat den lille kosmopolitiske luften den trenger. Tusenvis av turister fra hele Europa kommer hit hvert år. Stedet er perfekt for dykking og vannsport, eller til å utforske sjøgrotter.

Porten til Hades’ rike i Necromanteion.

Mesopótamo, kort vei utenfor Parga, er stedet for hvor antikkens dødens orakel holdt til, på Necromanteio ved Akheron. Her, ifølge gamle tradisjoner, samt beskrevet i Homers epos Odyséen, lå porten som førte til Hades’ rike, underverdenen, der de døde reiste.

Klokketårnet i Preveza

Preveza

Preveza er paradiset for den som elsker sjømat. Esplanaden som skiller gamlebyen fra Ambrakiagulfen, har fiskerestauranter på rekke og rad. Neoklassisk stil dominerer bygningene langs promenaden i sentrum, med fargerike fasader. Av severdigheter i byen kan nevnes Seitan Bazaar, det arkeologiske muséet, Agios Haralamboskirken, samt klokketårnet med sitt solur. I byen finner du også ruinene av et bysantisk borg. Mer imponerende er utvilsomt de store utgravingene av den romerske byen Nikopolis, som ligger like nord for Preveza, med den lange bymuren langs hovedveien, samt det store amfiteateret. Nikopolis ble grunnlagt i år 29 før vår tidsregning, av Octavius, senere keiser Augustus, for å markere seieren over keiser Marcus Antonius og dronning Kleopatra i slaget ved Actium, i dag Aktio, like i nærheten. Nikopolis, som betyr seierens by, var hovedstaden i den romerske provinsen Epirus Vetus.

Bymuren til Nikopolis

Den berømte broen i Arta

Arta

Arta er hovedstaden i Artaion kommune. Byen er først og fremst kjent for broen over elva Arakhthos. Her kan du ellers besøke ruinene av det gamle Ambrakia og beundre skattene i det arkeologiske muséet. Bysantisk historie gjennomsyrer byen, og du kan vandre gjennom de trange sentrumsgatene forbi gamle kirker og bygninger som bringer historien tilbake til livet. Den bysantiske kirken Panagia Parigoritria er i dag museum, som også er verdt et besøk. Få med deg Ambrakiabukta med våtmarkene, som har et rikt biologisk mangfold. Dette er et yndet sted for ornitologer. Her finnes pelikaner, og trekkfugler som isfugl, skarv, hegre og flamingoer. Hele 280 fuglearter skal ha blitt registrert her. I tillegg til det rike fuglelivet finnes det også skilpadder, delfiner og vannbøfler i vannet. Man fisker også reker i bukta. Den lille øya Koronisia ligger midt i bukta utenfor Arta.

Et viktig arkeologisk utgravingssted er Dodona, på veien fra Arta til Ioánnina, 22 km sørvest for Ioánnina. Etter oraklet Delfi er Dodona det mest berømte av alle orakler. Her finnes ett av de største og best bevarte amfiteatre i området, samt ruiner av templer til ære for Zeus, Dione, Afrodite og Herakles. Her har også arkeologene funnet beinrester etter løver og villsvin, som gladiatorene hadde kjempet mot.

Amfiteateret i Dodona

Utsikt fra byen Ioánnina mot innsjøen med samme navn.

Ioánnina

Ioánnina er provinshovedstad, og den største byen i Epirus, med sine drøyt hundretusen innbyggere. Byen er det viktigste økonomiske og kulturelle senteret i hele det nordvestlige Hellas. Byen er omgitt av fjell på alle kanter, hvorav hele fire av toppene er høyere enn Galdhøpiggen, Norges høyeste fjell. Det høyeste, Smolikas, er 2637 m.o.h. Gamlebyen og slottet er påvirket av folket som har bodd der opp gjennom tidene, og bysantiske, muslimske og jødiske elementer eksisterer side om side. Vandre gjennom de brosteinsbelagte gatene, og beundre de tradisjonelle bygningene, som Aslan-moskéen (i dag kommunalt museum), området Its-Kale med det bysantiske muséet, der Fethiye-moskéen og Ali Pashas grav er plassert. Besøk det arkeologiske muséet, klokketårnet og det kommunale galleriet. Byen er kjent for sine sølvsmeder med århundrer av håndverkstradisjoner, og naturlig nok har de et sølvsmedmuseum som er verdt å få med seg. I sølvsmedbutikkene i byen er det mulig å gjøre gode kjøp.

Ioánnina ligger ved Pamvotissjøen. Langs innsjøen finnes tavernaer på rekke og rad, og det anbefales å prøve lokal mat der. Innsjøen er perfekt for padling og vannski, eller man sykle langs veiene som går rundt innsjøen. En ting man bør få med seg i Ioánnina er en båttur ut til den vakre øya på innsjøen. Her var det i sin tid en egen klosterstat. Få med deg Philanthropinonklosteret med sine freskomalerier av gamle filosofer, som er unike i Hellas, samt det pre-revolusjonære muséet, nær stedet der Ali Pasha, en ottomansk albansk kommandant, ble drept.

I landsbyen Bizani, rett utenfor Ioánnina, kan du beundre voksmuseet til Pavlos Vrellis, som forteller den greske historien, det eneste av sitt slag i Hellas. (Bildene gjengitt med tillatelse fra muséet.)

Erik Drilen (var på visningstur i Epirus 12. – 16. november 2017)