SPA og julemarked i Vilnius

Christmas time på IDW Experanza Resort

SPA-ferie og julemarked er to ting stadig flere ønsker å få med seg. Baltikum har de siste årene seilt opp som en av favorittene, da det er veldig billig for oss nordmenn der. Ja, noen vil faktisk bruke uttrykket «latterlig billig». Da jeg fikk én times full body-massasje på SPA Vilnius Hotel i Druskininkai i Litauen, måtte jeg faktisk spørre om prisen var rett. Altså, jeg hadde én times massasje, og ikke en halv time. Med varme oljer. 32 euro. Prisen stemte. Latterlig billig. Og jeg var som et helt nytt menneske etterpå. Tar man flere behandlinger over flere dager, tar det ikke lang tid før både reise og opphold er spart inn sammenlignet med tilsvarende behandlinger hjemme. Latvia og Litauen er faktisk også de to billigste landene i Europa å overnatte på hotell i.

Gløgg er vanlig på julemarkedene i Litauen også. Eller karstas vynas, som det heter på litauisk.

Reiser man i desember, kan man også få med seg julemarkedene i Vilnius. Hovedjulemarkedet på Cathedral Square åpner 1. desember, og er faktisk åpent helt til 7. januar. Her kan man smake og kjøpe litauiske spesialiteter, som f.eks. šakotis, eller spettkake på norsk (spør en svenske, han vet hva det er) med julegløgg til. Her vil du også finne keramikk og andre håndverk. Noe alle litauere gleder seg til hvert år, er hvordan juletreet vil se ut i år. Det er nemlig et skue.

Er du ute etter julegaver, så finnes det flere julemarkeder i byen. På Rådhusplassen finnes det «iglooer» der det selges dyrere varer, som glass og krystall, klær osv.

Inngangen til Halės marked.

Markeder finnes det også flere steder i byen. Et som virkelig er verdt et besøk om du er ute etter billige klær, sko, spekemat, frukt, bakevarer, eller nær sagt alt mulig du kan tenke deg, er Halės marked nær Gates of Dawn. Når du først er der, hvorfor ikke prøve ost- og vinsmaking i Roots eller spise lunsj i Halės Deli «Gegio Stalui»? Det skal visstnok være in-stedet for litauere for tiden.

Og om ikke det er nok, finnes det mange butikker både i gamlebyen, og ellers i Vilnius, og glem ikke kjøpesentrene Panorama, Ozas og Akropolis. Det burde være muligheter å gjøre unna hele julehandelen her.

Utsikt mot julemarkedet på Cathedral Square fra Kempinski Cathedral Square Hotel.

Kempinski Cathedral Square Hotel i Vilnius

Femstjernershotellet Kempinski Cathedral Square Hotel er sannsynligvis det dyreste hotellet du kan bo på i Vilnius, kanskje også i hele Litauen. Men er det dyrt for en nordmann? Du betaler ikke mer enn du betaler for et godt trestjerners hotell i f.eks. Amsterdam eller London. Det har byens beste beliggenhet, med utsikt mot katedralen og julemarkedet, og rett ved presidentpalasset. Og skal man klage på prisen når kaviar og champagne er inkludert i frokosten? Her er gamlebyen rett utenfor døren, og her kan du slappe av i et av Vilnius’ beste SPA. Her kan du spise på en av byens beste restauranter. Hotellet har også egen vinbar.

Resepsjonen i Kempinski Cathedral Square Hotel.

IDW Esperanza Resort

(C) IDW Experanza Resort

Femstjernersresorten Esperanza Resort er stedet du bør reise til om du ønsker deg vekk fra alt mas og stress. Et stykke utenfor Vilnius, ikke langt fra Trakai, på et øde sted i naturen, men masse aktiviteter, turløyper, og selvsagt et stort SPA. Her må du ha forhåndsreservasjon, selv på restauranten, for ellers vil de ikke ta imot deg. Luksuriøst og økovennlig, der det ligger ved et vann der man kan bade om sommeren. Passer utmerket for hele familien, både sommer som vinter. Her er det også lagt til rette for firmaer som ønsker konferanser, møter og events. Vinkjelleren er et imponerende syn. De tilbyr transfer fra flyplassen i Vilnius til hotellet. Hotellet er medlem av kjeden Small Luxury Hotels of the World.

Vytautas Mineral SPA Hotel i Birštonas

Fra biblioteket i Vytautas Mineral SPA Hotel i Birštonas

Birštonas er en liten by med bare et par tusen mennesker tre mil syd for Kaunas. Stedet er kjent for sine mineralvannkilder og sanatorier, og gjør stedet ettertraktet som SPA-resort og for balneologisk behandling. Stedet har vært kjent for mineralvannet i hvert fall siden 1300-tallet, og var et populært sted allerede i middelalderen. I dag trekker stedet mennesker fra hele Europa som ønsker behandling. Et av de mest populære hotellene på stedet er Vytautas Mineral SPA Hotel, et hotell med stort svømmebasseng, jacuzzi, flere saunaer og saltrom, samt SPA med alle muligheter for full behandling. Mineralbadet er rikt på magnesium, kalsium og natrium, som er helsebringende. Hotellet har også eget bibliotek. Luksuriøst hotell med priser fra 39,50 euro pr natt pr person, og da er frokost og SPA (unntatt behandlinger) inkludert.

Fra SPAet i Vytautas Mineral SPA Hotel

Druskininkai

I Druskininkai kan man lære seg å lage šakotis.

Helt nede ved grensen til Hviterussland, og heller ikke langt fra Polen, ligger byen Druskininkai, en by med snaue 15.000 innbyggere, også kjent for sine SPA og behandlingssenter. Her er det også nok å finne på for hele familien, da det finnes både vannpark og innendørs skisenter, et av Europas største, Snow Arena, som er åpent hele året. For barna finnes det mange aktiviteter og til og med en iskrembar. For de voksne eget after ski-område, med alle rettigheter. Til Snow Arena kommer man seg enkelt fra sentrum av Druskininkai med taubane, så man trenger ikke tenke på å kjøre etterpå.

I Snow Arena kan man drive vinteridrett hele året.

Rett utenfor Druskininkai ligger restauranten Romnesa, der man ikke bare kan spise nasjonalkaken šakotis, men også lære å lage den, samt besøke restaurantens šakotismuseum, som også viser šakotis fra flere land i Europa, samt det nærmeste vi har i Norge, kransekake/tårnkake.

Grand SPA Lietuva i Druskininkai

Grand SPA Lietuva har et SPA med wow-faktor, som garantert også barna vil like

Ikke la deg lure av hotellets fasade, som utenfra kan minne om gamle boligblokker fra sovjettiden. Innenfor finner man et fullverdig hotell, med tre avdelinger, en med tre stjerner, en med fire stjerner og en med fem stjerners standard. Spaet har en wow-faktor, som jeg er sikker på at også barna vil like. SPAet har dampbad, infrarødt bad, sauna, hammam, russisk sauna, kaldt rom, et stort svømmebasseng og bølgepool, fossefall, vannsklie og jacuzzi. Også her er det mineralvann, rikt på magnesium, kalsium og natrium, som gjelder. Vannet har også beriket jordsmonnet, så her tilbys også gjørmebad i motsetning til de fleste andre steder i Baltikum. Behandlingssenteret er et av de nyeste og mest moderne, ikke bare i Litauen, men i alle de baltiske statene.

SPA Vilnius Hotel i Druskininkai

Drikkefontene med mineralvann på SPA Vilnius Hotel

Firestjernershotellet SPA Vilnius Hotel ligger sentralt i Druskininkai. Manges favoritt ifølge Tripadvisor, og SPAet bruker ESPA-produkter under behandlingene, samt på badet i hotellrommene. Som ellers i dette distriktet er det mineralvann som gjelder, og hotellet har basseng, jacuzzi, sauna, saltrom, samt behandlingsrom i to etasjer. De tilbyr gjørmebad, kinesiterapi og vertikalbad. Hotellet er ikke like barnevennlig som Grand SPA Lietuva, og behandlingsområdet tillater kun barn over 12 år.

Om du ønsker å lese mer om Vilnius og Litauen har jeg tidligere skrevet om Vilnius, Trakai og Kaunas her og om Republikken Užupis i Vilnius her.

Noen av bildene er lånt fra Snow Arena og hotellene, og er gjengitt med tillatelse fra disse.

Erik Drilen (på studietur med West Express 5.-8. desember 2017)