Niue – Fifty shades of blue

Fakaalofa lahi atu er gjerne det første du lærer deg å si når du ankommer Niue, en liten øy i det sørlige Stillehavet. Det er det lokalbefolkningen sier når de hilser.

Det er bare en måte å komme seg til Niue, og det er med fly fra Auckland, New Zealand. To ganger i uken. Bare 12.000 turister kommer hit hvert år, og dermed ett av verdens minst besøkte land. Keith, en av øyas guider og turoperatører, sier at de håper å kunne ta i mot 15.000. Mer enn det klarer ikke landets infrastruktur å ta i mot. Det bor nemlig ikke mer enn 1.600 mennesker på øya. Og det merker man med en gang man lander. Flyplassen er liten, de har kun én bil som trekker flytrappa bort til flyet, og den samme bilen som drar vognene med bagasje. Og om den ikke er tilgjengelig er det rå muskelkraft som gjelder. To menn som drar bagasjetralla er et ganske imponerende syn. Bli heller ikke overrasket om politimennene som nettopp har stemplet passene til de rundt 200 ankomne passasjerene, bretter opp ermene og hjelper til med å losse koffertene av tralla.

Etter å ha gått gjennom tollen leveres bagasjen til en bil som frakter bagasjen til hotellet. Selv setter jeg meg inn i en minibuss, som frakter meg til Scenic Matavai Resort, den eneste resorten på hele øya. Det finnes dog noen hoteller og moteller, de fleste på vestkysten nær hovedstaden Alofi. Etter å ha sjekket inn på resorten, står kofferten allerede utenfor døra til rommet.

Poolområdet på Scenic Matavai Resort

Med sine 1.600 innbyggere regnes Niue også som et av verdens minste uavhengige land. Allikevel har de et tett forhold til landet de i 1974 fikk sin frihet fra. Det er New Zealand som beskytter landet militært og utenrikspolitisk, og pengeenheten som brukes er New Zealand dollars. Men de har sin egen grunnlov, regjering og førsteminister. Og eget flagg. Og ikke minst språk, niueansk, som er et polynesisk språk beslektet med tongansk og samoansk. Men alle snakker engelsk, så det byr ikke på problemer å være norsk turist på Niue.

Er det noe hval i sikte?

Niue kalles ofte The Rock, der den stikker opp av havet som toppen av en undersjøisk vulkan, beliggende nordøst for New Zealand, mellom Tonga, Samoa og Cook Islands. Øya er allikevel ikke av de aller minste i det sørlige Stillehavet. For eksempel er Niue fire ganger så stor som Rarotonga. Ringveien rundt øya er 64 kilometer, og det tar rundt halvannen time å kjøre rundt. Du vil være avhengig av bil, da det ikke finnes rutegående busser. Det er noen få taxier, men det er ikke alltid at de er i trafikk. Leiebiler derimot er det mange av. Men husk at det er venstrekjøring på Niue. Glem heller ikke at du må ordne niueansk førerkort i løpet av oppholdet ditt. Dette er dog bare en formalitet. Du tar et bilde på politistasjonen, betaler 22,50 newzealandske dollar, og får utstedt et førerkort som er gyldig i ett år. Om ikke annet er det et morsomt minne fra Niue. Førerkortet er også gyldig i New Zealand, men i følge et par av folkene jeg pratet med på øya, så skal visstnok newzealandske politifolk ikke være særlig fornøyde med å se det om du blir stoppet.

Veiene på Niue er smale og hullete. Husk å hilse på alle du møter.

Hvilke severdigheter bør man få med seg på Niue?

Alofi er landets hovedstad, og rundt halvparten av befolkningen bor der. Det er ikke store byen. En av de lokale jeg snakket med sa at jeg ikke måtte blunke, for da kunne jeg gå glipp av byen. De fleste av severdighetene på øya ligger i naturen. Her finner du få monumenter, men noen få er det. Hvis man starter i Alofi er det verdt å få med seg Taoga Niue Museum, som tar for seg landets historie fra de første polyneserne kom dit for over tusen år siden fra naboøyene Tonga, Samoa og Cook Islands. Nesten hele samlingen ble ødelagt i en syklon i 2004, men ved hjelp av befolkningen har de klart å få tilbake store deler av de utstilte gjenstandene, i tillegg har de lokale bidratt med egne eiendeler som muséet har fått lånt. Høsten 2018 skal etter planen et nytt museum stå ferdig, og den niueanske regjeringen har kontaktet flere muséer rundt omkring i verden i et håp om å få hjem noen gjenstander. Turistkontoret, Niue Tourism, har også noen gjenstander utstilt.

Misa er en god historieforteller, og du lærer om hvordan niueanerne levde før de hvites sivilisasjon kom til øya.

Bare hundre meter fra muséet kan du også få muligheten til å lære om niueansk kultur og hvordan folket overlevde av det som vokste på øya før i tiden, gjennom en såkalt nature walk med Misa. En veldig interessant og spesiell opplevelse, der du også får smake papaya og kokosnøtt, samt drikke kokosmelk rett fra kokosnøttene. Det finnes ingen bedre forteller enn Misa.

Den første hvite som oppdaget Niue var James Cook. Han gjorde også et forsøk på å komme seg i land i 1744 ved det som i dag er kjent som Cook’s Landing, eller Opaahi. Han ble derimot drevet vekk av polyneserne på øya, og satte aldri sin fot på Savage Island som han døpte øya.

Niues eneste båthavn ligger også i Alofi, Sir Robert’s Wharf, eller bare The Wharf. Store skip kan ikke legge til her, så godstransport til Niue er en omstendig prosess. De fleste fisketurene starter også herfra.

Stanley Kalauni vet alt som er verdt å vite om vanilje.

Rett ved turistkontoret ligger butikken Niue Vanilla. De arrangerer turer til deres vaniljeplantasje midt på øya, der du lærer om hvordan vanilje plantes, hvordan trærne vokser og hvordan blomstene bestøves. Niue Vanilla dyrker kun organisk vanilje, og du kan også kjøpe vanilje i butikken i Alofi. Der kan du også lære hva du bør se etter når du kjøper vanilje. Det er ikke nødvendigvis lurt å kjøpe premium vanilje, for klasse C har samme kvalitet. Vaniljestengene for sistnevnte er bare kortere, mens prisen er halvparten av premium. Du lærer også at det å kjøpe vaniljesukker er bare tull, når du bare kan bruke vanlig sukker og legge vaniljestenger i den. Organisk vanilje fra Niue Vanilla eksporteres også til Europa og Norge.

I Alofi finnes også en mynthandler, som selger Niue-sølvmynter. Disse myntene er veldig ettertraktet blant samlere.

Peniamina’s Grave

Når man forlater Alofi og kjører nordover på vestsiden av øya, tar det bare noen minutter før man kommer til Peniamina’s Grave Memorial. Etter at James Cook ga opp landgangen på Niue, skulle det ta over hundre år før europeerne forsøkte å komme i kontakt med øyas befolkning igjen. London Missionary Society kom til øya i 1846 og innførte kristendommen. Nukai Peniamina hadde blitt ført til Samoa for å lære å skrive og lese, samt trenes opp til å bli kristen misjonær. Returen til Niue var ikke særlig populær, og først i femte forsøk ga en av høvdingene på Mutalau i nord ham lov til å komme tilbake. Peniamina ble gitt 61 fryktinngytende krigere og bosatte seg i et fort helt nord på Mutalau. Ingen torde angripe Peniamina på grunn av krigerne. Peniamina hadde senere et utenomekteskapelig forhold til en kvinne, noe som var helt i tråd med niueanske tradisjoner, men ikke like akseptert blant misjonærene. Peniamina ble til slutt bannlyst og sendt ut på havet i kano, klarte å komme seg til Samoa hvor han døde i 1874. Han ble begravet ved Makefu på Niue, hvor i dag Peniamina’s Grave Memorial befinner seg.

Like nord for Makefu vil du også finne Avaiki og Palaha Caves. Førstnevnte sies å være stedet der den første kanoen kom i land med polynesere for over tusen år siden. Dette er også manges favorittsted, da den er en stor dryppsteinshule med et basseng hvor kun mennesker med høy rang kunne bade før i tiden. Merk at du kun kan komme deg dit på lavvann. Sistnevnte er også en stor hule kjent for sine kalksteinformasjoner, samt stalagmitter og stalaktitter. Et vakkert skue.

Limu Pools

Nå kommer naturseverdighetene på rekke og rad nordover. Det er ikke mange minuttene før du kommer til Limu Pools, et av de vakreste badestedene på hele Niue. Flere bassenger mellom klippene og korallrevene, der du kan bade eller snorkle i krystallklart vann. Ingen strender, men det går trapper ned til vannet, eller du kan hoppe fra steinene. Det sies at sikten i vannet på Niue er hele 70 meter, noe som gjør øya ideell til snorkling og dykking.

 

Matapa Chasm der kun kongelige kunne bade før i tiden.

Bare en kilometer nord for Limu Pools, ved Hikutavake, finner du Matapa Chasm og Talava Arches. Førstnevnte er lett å komme seg til, og du vil finne nok et vakkert og avskjermet badested, hvor kun kongelige fikk lov til å bade i historiske tider. Matapa Chasm egner seg også utmerket til snorkling. Talava Arches krever litt mer av deg. Det er litt lenger å gå, rundt 20 minutter, og enkelte steder bør man holde seg i tauet som henger i hulene. Vel framme vil du oppdage et av de mest kjente landemerkene på øya, nemlig de bueformede klippene, som også har vært illustrert på niueanske frimerker.

Talava Arches, et av Niues mest kjente naturfenomener.

Utsikt fra Uluvehi

Neste stoppested på vei øya rundt, er Mutalau, nevnt lenger opp i innlegget, i forbindelse med Peniamina. Det var her Peniaminas fort, Tauei Fupio, lå. Ikke mye som minner om et fort etter vår europeiske standard. Her oppe i nord ligger også et vakkert piknikområde, Uluvehi. Vakker havsutsikt, og selv her er det muligheter til å utforske huler.

Østsiden av Niue er røffere og mer utilgjengelig enn vestsiden. Derfor er det færre steder hvor man kan komme til her, men det vil ikke si at de områdene hvor man kan komme til er mindre spektakulære. Like ved landsbyen Liku finner man Tautu, som sies skal være det beste stedet på øya å få med seg soloppgangen. Mitt program var for tett til at jeg fikk sjansen til å få med meg det.

Ulupaka Cave og Vaikona Chasm er to steder på østkysten som regnes som verdt å besøke, men merk at disse to går under kategorien vanskelig å komme seg til, og det er ulovlig å begi seg på tur til disse uten guide. Ta kontakt med Niue Tourism for guidede turer.

På det meste bodde nærmere 5000 mennesker på Niue. Mange har flyttet til New Zealand, men heldigvis er befolkningstallet på Niue på vei oppover igjen. Naturen har flyttet inn i mange av de ubebodde husene på øya.

På veien sørover kjører man også langs Huvalu Forest Conservation Area. Dette er et beskyttet område. Det er også tropisk regnskog, og den største skogen på hele Niue. Om du ønsker å begi deg inn i skogen, hold deg til merkede stier, såkalte bush roads. Kommer du bare hundre meter inn i skogen, vil du ikke lenger kunne se noen vei eller stier. Det finnes ikke giftige dyr eller innsekter på Niue, så du behøver ikke bekymre deg for dette, men skogen er stor og trærne står tett.

Neste stoppested er noe du ikke forventer å se på et sted som Niue: Hikulagi Sculpture Park. Om du bor på Scenic Matavai Resort vil du garantert legge merke til maleriene til kunstneren Mark Cross. Kjører du rundt hele Niue, vil du også garantert få med deg hans Hikulagi Sculpture Park rundt to kilometer sør for landsbyen Liku. Påbegynt i 1996, men stadig i utvikling. Kanskje ikke like eksentrisk eller visjonært som den gang, men det likner ikke på noe annet av kunst på Niue. Stedet er omgitt av regnskog, og skulpturene består av menneskers søppel, alt fra sko, ølbokser, til dvd-spiller og vaskemaskin. For øvrig kan jeg nevne at mitt ødelagte kamera fra turen har fått sitt siste hvilested her. For øvrig finnes en butikk i Alofi som selger prints av Mark Cross’ malerier, om du skulle få lyst til å ta med en del av Niue hjem.

Mitt ødelagte kamera har fått plass på skulpturen.
Togo Chasm

Togo Chasm på sørøstkysten vil nok også imponere deg. En skog av forstenede koraller. Og den som går hele veien ned vil finne en vakker oase av en sandstrand og kokospalmer, dog ingen bademuligheter. Og husk, hvis du klatrer ned stigen, må du huske at du skal opp igjen også.

En lokal innbygger fortalte meg at det er 155 trappetrinn ned til Anapala Chasm ved landsbyen Hakupu på sørkysten, men 310 opp. Det kanskje føles slik når man skal opp igjen, men turen er verdt det. Det eneste ordet som slipper ut når du er nede er «Wow!» Og husk badetøy. Absolutt en av mine favoritter når det kommer til grottene på Niue. Få også med deg utsikten på kysten.

Landsbyen Vaiea er kjent for to ting. Det ene er innbyggerne, som nesten alle er klimaflyktninger fra Tuvalu, Stillehavsatoller som er i ferd med å forsvinne i havet. Det andre er en noni farm. Nonibærene, som egentlig er en frukt, er veldig rik på antioksidanter. Det må den være, ut fra smaken på juicen å bedømme. Jeg vet at smaken er forskjellig fra person til person, men jeg anbefaler at du ikke kjøper en stor flaske første gangen. En av de lokale sa at juicen smaker som ekstremt dårlig vin. Det er ingen overdrivelse. Men nonifarmen skal visstnok være god business. Hva gjør man ikke for helsa.

Det er fullt mulig å gå på korallrevene. Men husk reef shoes.

Niue er en av verdens største koralløyer. Det finnes flere steder på øya der du kan komme deg ned til korallstrendene, og du kan vandre på såkalte sea tracks. Flere ligger også nær både Alofi og Scenic Matavai Resort. Men husk å anskaffe deg såkalte reef shoes. Du vil ikke gå på korallene barfot. Også ellers på Niue anbefales det gode sko, både på stiene og i hulene. Vær obs på at det kan være glatt, spesielt etter at det har regnet. Du ønsker ikke å bli skadet på Niue, for det ene sykehuset på øya har begrenset med behandlingsmuligheter, og fly til New Zealand går bare to ganger i uka.

Niue Tourism, turistkontoret, kan hjelpe deg med alle spørsmål du måtte ha rundt oppholdet ditt, samt foreta bookinger for arrangerte turer. I tillegg selger de lokale suvenirer.

Turer man bør få med seg er nature walk med Misa, som jeg nevnte lenger oppe på siden, men det er andre turer som er et must når man først har kommet til Niue:

Ukas fangst. Med skipper Paul Pasisi i bakgrunnen.

Fisketurer: Dette er veldig populære turer, selv om det er flere som tar med turister på fiske. Ta kontakt tidlig med turistkontoret, for disse turene blir gjerne fullbooket. Jeg anbefaler spesielt å være med Paul Pasisi eller B.J. Rex. Havfiske etter store fisk som wahoo, barracuda eller sverdfisk. Min wahoo på 13,9 kilo stod på tavla som ukas fangst på turistkontoret enda samme dag som jeg startet hjemreisen. Du vil garantert se flyvefisk på turen, og sjansen er også stor for å møte på delfiner. Er du heldig får du også se hval i høysesongen, som tilsvarer vår sommer.

Snorkling eller dykking: Å snorkle eller dykke er et must på Sydhavsøyene. Om du ikke er erfaren dykker, så krever det ikke mye å snorkle. Livet blant korallrevene er fantastisk. Husk at Niue er en av verdens største koralløyer. Buccaneer Adventures Niue Dive, som ligger rett ved siden av Scenic Matavai Resort, arrangerer turer, også for nybegynnere.

Jakt på uga (uttales oonga), eller kokosnøttkrabbe, er en opplevelse man også bør få med seg. Om du er en landkrabbe, så kan ugaen også med rette kalles det, for du finner den ikke i vannet, men de klatrer i trær og berg. Som navnet tilsier, lever den av kokosnøtter. Den minner mest om en pansret edderkopp med krabbeklør. Med Bev Mokalei, eller bare Bev, får du en fornøyelig aften. Turen starter etter mørkets frembrudd, og det er viktig å holde lommelykta riktig, for å se hvor du går, men også for ikke å skremme vekk ugaene. På denne turen lærer du om gamle polynesiske tradisjoner, i tillegg til hvordan du lager ugafeller, og selvsagt hvordan ugaene håndteres. Selvsagt får du med deg en uga eller to som du kan ta med deg til hotellet, slik at de kan tilberede den til deg, enten til lunsj eller middag neste dag. Et godt tips fra Bev, du sprayer ikke insektsspray i pannen, for du må regne med å bli svett, og svetten fra pannen renner ned i øynene. Insekter er for øvrig ikke noe stort problem på den niueanske vinteren, som tilsvarer vår sommer.

Har du lyst til å prøve å padle med outriggerkano, såkalt vaka tour, er heller ikke det noe problem. Bev tar deg gjerne med på tur. Dette kan du også booke fra turistkontoret.

Hver tirsdag og fredag klokken 06.00 på morgenen er det marked i Alofi, rett ved siden av turistkontoret. Her kan du kjøpe hjemmelagde suvenirer, lokal frukt, grønnsaker, eller til og med uga om du har valgt å ikke delta på jakt. Kjøp deg en kopp kaffe eller milo (en varm sjokoladedrikk). Bli ikke overrasket om damen som solgte deg koppen, også lager en til seg selv og setter seg ned for å prate med deg. Kanskje insisterer hun på at du smaker på det nybakte kokosbrødet hennes også. Kom tidlig, etter hvert som varene selges ut blir det færre mennesker og mindre aktivitet på markedet.

Restauranter

Forvent ikke Burger King eller McDonald’s på Niue. De finnes ikke. Ikke andre kjederestauranter heller, for den saks skyld. Om du bor på Scenic Matavai Resort, må man regne med at noen av måltidene blir inntatt her. Blant annet har de temaaftener og levende musikk og show hver eneste kveld, som f.eks. flammedansere eller lokale barn som opptrer med tradisjonelle danser. Husk å forhåndsbestille bord. Det blir fullt.

En annen restaurant du må regne med blir full, er den japanske restauranten Kaiika. Her kan du få sushi, sashimi og tempura. Så sent som i fjor ble restauranten kåret til en av verdens ti beste japanske restauranter utenfor Japan.

Prøv også Falala Fa Café & Bar. Navnet betyr «fire vakre damer», og drives selvsagt av fire vakre damer. Også her bør du komme tidlig om du skal få bord.

Kaféen Wash Away Café er en lokal kafé i Avatele, som kun er åpen på søndager. Den sies å være verdens eneste gjenværende honesty café. Du skriver selv opp hva du bestiller, og forteller etter at du har spist hva du har bestilt og betaler. Her ligger også en av Niues få sandstrender, der du kan bade. Etterpå sitter du i kaféen og ser utover havet. Det er vanlig å se delfiner herfra, og ikke bli overrasket om du også ser hval.

Av andre restauranter som er verdt et besøk, kan jeg nevne The Crazy Uga, som har fantastisk utsikt fra terassen, Vaiolama Café & Bar, hvor du ikke bare kan innta god mat og drikke, men også spille minigolf på kaféens 18-hulls minigolfbane. Får du lyst på indisk mat, velger du Gill’s Indian Restaurant.

Vanlig er det å sjekke ut fra hotellet kl 10.00 på avreisedagen. Du tar da med deg bagasjen og kjører til flyplassen for innsjekk. Deretter kan du kjøre tilbake til Alofi for en siste shoppingrunde eller lunsj.

Leiebilen leverer du på flyplassen ved avreise. Du setter den i fra deg på parkeringsplassen, ulåst og med nøkkelen i tenningen. Hvor ellers i verden kan du gjøre det? Bli heller ikke overrasket om damen i sikkerhetssjekken på flyplassen er den samme som utstedte førerkortet til deg på politistasjonen.

Morsom fakta er det også at når du flyr fra Auckland til Niue, så krysser du datolinjen. Reiser du fra Auckland på lørdag, ankommer du Niue på fredag. Men du mister det ekstra døgnet når du flyr tilbake igjen.

Fakaaue Lahi!

Erik Drilen (besøkte Niue 14-21. juli 2017 i regi av South Pacific Tourism Organisation og Niue Tourism)