Auckland: Hop on, hop off

Sky Tower kan ses overalt i Auckland. Her fra Wynyard Quarter.

Som den største byen med sine halvannen millioner innbyggere, og byen med flest internasjonale flyruter, er det mange som tror at Auckland er hovedstaden i New Zealand. Det er den ikke. Hovedstaden i New Zealand er Wellington. På mange måter sammenlignes også New Zealand med Norge. Det bor nesten like mange mennesker i New Zealand som i Norge, og naturen blir ofte sammenlignet med Norge, og da spesielt The Fjordland på South Island. Denne gang hadde jeg ikke tid til å se mye av New Zealand. Det får jeg ha til gode til en annen gang. Denne gangen blir det Auckland, altså ikke hovedstaden, jeg konsentrerer meg om å presentere.

Auckland er en moderne by. Siden landet ikke ble oppdaget av hvite før i 1642, og ikke ble befolket i særlig grad før etter 1840, må New Zealand regnes som et veldig ungt land i vår målestokk. Siden også maoriene heller ikke hadde vært der i så mange hundre år før de hvite kom, så sier det seg selv at man ikke finner tusen år gamle ruiner på øyene. Det betyr allikevel ikke at det ikke finnes severdigheter i New Zealand.

Britomart

Auckland kan på flere måter sammenlignes med Los Angeles i USA. Byen i dag var en gang flere byer og landsbyer, som etter hvert har vokst sammen, og dekker derfor et stort område. Man vil da derfor være avhengig av kollektive transportmidler for å komme seg rundt, selv om det kommersielle sentrum av Auckland er forholdsvis lite, og lett kan oppleves til fots. Men skal man få med seg de viktigste severdighetene, er de gule hop-on-hop-off-bussene et utmerket alternativ. Et endagspass koster 45 newzealandske dollar (NZD), som er snaue 270 norske kroner. Ønsker man å få med seg alt anbefales et todagerspass til NZD 75,-. Med passet får du rabatt på alle severdigheter på ruten der det kreves inngangsbilett, så om du utnytter det fullt ut kan du fort spare inn igjen kostnaden på sightseeingturen. Du kan også kjøpe billett for sightseeing uten å hoppe av underveis, en såkalt timesbillett til NZD 30,-. Da blir du med på én runde for å bli kjent med byen fra bussvinduet.

Queens Wharf

Philips Corner/Princes Wharf er stedet den såkalte Red Loop starter fra. Det ligger rett ved det maritime muséet, som er verdt et besøk, og småbåthavnen, hvor du kan beskue dyre yachter. Gå over gangbroen til Wynyard Quarter, der du vil finne fiskemarkedet og en rekke barer og restauranter. Bare hundre meter fra Princes Wharf finner du Queens Wharf, der du kan ta båt til de omkringliggende øyene utenfor Auckland, som f.eks. Rangitoto Island, vulkanøy kjent for sine lavahuler og verdens største pohutukawaskog, eller Waiheke Island, kjent for sine vingårder og strender. Ved Queens Wharf starter også Queen Street, som er byens hovedshoppinggate.

Bastion Point

Bastion Point er første stopp på rundturen. Herfra har du utsikt over Waitemata Harbour og byens skyline. Du kan utforske bunkere fra andre verdenskrig, eller du kan nyte Michael Joseph Savage Memorial Gardens. Du kan også følge en sti herfra ned til en av Aucklands fineste og mest kjente strender, Mission Bay. Her finnes også flere muligheter for shopping og spisesteder.

Kelly Tarlton’s er neste stopp. Kelly Tarlton’s Sea Life Aquarium er kanskje mest fornøyelig om du reiser med barn. Her kan du se levende pingviner, gå gjennom glasstunneler med hai og stingray (pilskate) som svømmer over deg, eller se gullfisker, sjøhester og andre sjødyr i akvariet. Du trenger gjerne et par timer her.

Tredje stopp er Parnell Rose Gardens. Her finnes mer enn 5000 varianter av nye og gamle roser. Om du ønsker å se disse blomstre bør du besøke New Zealand i perioden oktober til april. Den årlige Parnell Festival of Roses avholdes i november.

Holy Trinity Cathedral er fjerde stopp på ruten. Katedralen er den viktigste anglikanske kirken på New Zealand, i tillegg til også å være sted for musikk og andre kulturelle tilstelninger. Den er kjent for sin stillehavsgotiske arkitektur og de unike glassmaleriene. Sir Edmund Hillary, den første som besteg Mt Everest, ble begravet her.

Femte stopp på Red Loop er Auckland Museum. Auckland War Memorial Museum er et must når du besøker Auckland. I tre store etasjer får du innblikk i New Zealands historie, fra hvordan landet oppstod til krigens mange tap og lidelser. Her finnes mange maori- og stillehavsskatter, og det er også kulturelle maoriopptredener flere ganger om dagen. Den vakre Winter Gardens ligger også rett ved muséet, et stort drivhus med tropiske planter fra hele verden. Auckland Museum og Winter Gardens er de eneste stoppestedene der du kan gå over til den andre sightseeingruten, Blue Loop.

 

Eden Garden

Velger du å ta turen på Blue Loop er første stoppested etter vinterhagen, Eden Garden, beskrevet som Aucklands beste bortgjemte hemmelighet. Et lite kosmos av hagekunst. Også denne hagen anbefales å besøkes på sommeren på den sørlige halvkule, dvs fra oktober til april.

Utsikt fra Mt Eden

På turen videre kommer du til Mt Eden, et av Aucklands mest kjente landemerker. Det er den høyeste vulkanen i byen, og herfra har du en av de beste utsiktene over byen og omlandet.

På veien videre kjører bussen forbi Eden Park (stopper ikke), som er New Zealands største stadion med plass til nesten 60.000 tilskuere. Neste stopp er St Lukes Westfield Shopping Centre, en av Aucklands største shoppingsentre.

Auckland Zoo er det femte stoppestedet på Blue Loop. Dyrehagen er den største i New Zealand med 138 forskjellige dyrearter og mer enn 875 dyr. Her kan du se New Zealands nasjonalfugl, kiwi, så vel som elefanter, løver, tigre, aper, giraffer og mye mer.

Mellom Auckland Zoo og MOTAT kan du også reise med denne trikken.

MOTAT (Museum of Transport and Technology) er New Zealands største og det ledende museum for transport og teknologi. Her blir du tatt med på en interaktiv reise gjennom New Zealands teknologiske utvikling. Med dette stoppet har du fullført Blue Loop, og tilbake på Auckland Museum kan du igjen gå over til den andre bussen og fortsette på Red Loop.

Parnell Village

På sjette stopp på Red Loop er du tilbake i bydelen Parnell, denne gangen Parnell Village. Dette er Auckland og New Zealands eldste bydel. Deler av bydelen er jevnet med jorden til fordel (eller ulempe) for nyere bebyggelse, men de lokale innbyggerne har kjempet for å beholde denne gamle bydelen. Det har blitt en perle av gamle hus og krokete brosteinsgater. Her finner du kunstgallerier, kaféer, restauranter og sjarmerende små butikker.

Civic Theatre

Når du kommer til Civic Theatre er du tilbake på Queen Street, og resten av severdighetene ligger i gåavstand. Dette er byens kulturelle sentrum. Foruten Civic Theatre, ligger også Aotea Centre rett bak, med ASB Theatre og Herald Theatre. I dette området av byen ligger også Central City Library og Auckland Art Gallery med New Zealands største kunstsamling. Byens rådhus ligger også like ved, og University of Auckland ligger heller ikke mer enn et par kvartaler unna.

Sky Tower

Om du valgte å gå av bussen ved Civic Theatre, trenger du ikke vente på bussen videre til neste stopp, da SkyCity og Sky Tower ligger kun fire kvartaler unna. Sky Tower er det høyeste byggverket i hele New Zealand, rager 328 m over bakken og er synlig overalt i Auckland. Du kan ta glassheis opp til de tre spektakulære utsiktsplattformene, med utsikt over hele byen og hele 80 km i alle retninger på en klarværsdag. Om du søker spenning, kan du forsøke SkyWalk, der du kan gå på kanten 192 m over bakken, eller om du tør, SkyJump, basehopping fra tårnet. SkyCity underholdningssenter huser et casino, to hoteller og mer enn 25 restauranter, barer og kaféer.

Gulvet i heisen er av glass, slik at du kan se bunnen av heissjakten på veien opp (eller ned).

Etter SkyCity og Sky Tower er du tilbake ved utgangspunktet ved Philips Corner og Princes Wharf.

Erik Drilen (besøkte Auckland 13-15. og 22-26. juli 2017)