Zakopane og Tatrafjellene

Utsikt mot Slovakia fra Kasprowy Wierch.

Polens vinterhovedstad, Zakopane, er et kjent navn for nordmenn som er interessert i ski, spesielt skihopp. Byen med sine rundt 30.000 innbyggere har et navn med like stor klang som Holmenkollen i Oslo og Planica i Slovenia for den hoppinteresserte. Den er også Polens største vintersportssted, og det er mange muligheter for langrenn, alpint og snowboard i området. Men byen er også populær på sommeren, og er et fint utgangspunkt for fotturer i Tatrafjellene og i Tatra nasjonalpark. Zakopane er Polens høyestliggende by, og hovedgaten Krupówki ligger på 838 m.o.h. Det er enkelt å reise til byen, da det går flere busser daglig fra Kraków.

En annen ting Zakopane er kjent for en den særpregede og unike Zakopane-arkitekturen, som ble utviklet av Stanisław Witkiewicz på midten av 1800-tallet. Trehusene er veldig spesielt utformet, med bratte tak og innslag av art nouveau. Det er en populær byggestil i området, og de fleste bygger husene sine fortsatt på denne måten.

Allerede nevnte gate, Krupówki, i sentrum av byen er verdt å få med seg. Ikke bare for butikker, gateselgere, restauranter eller barer. Byens gamle kirkegård, Cmentarz Zasłużonych na Pęksowym Brzyzku, der nesten alle gravsteinene er kunstverk laget av tre, stein eller metall. Her er de mest prominente personene fra Zakopane og denne delen av Tatrafjellene gravlagt. Ta gjerne også turen innom trekirken som ligger ved siden av, Zakopanes eldste trekirke fra 1800-tallet. Av muséer verdt å besøke i byen er Tatramuséet, som forteller historien om regionen, samt inneholder mange gjenstander fra stedet. Det finnes naturligvis også et museum til ære for Stanisław Witkiewicz og Zakopane-arkitekturen.

Fra Karczma Przy Młynie

Av spesialiteter fra Zakopane bør man prøve oscypek, en røkt ost av sauemelk. Noen sorter er laget av kumelk. En restaurant hvor det serveres lokale retter, og som bør prøves, er Karczma Przy Młynie, som betyr Vertshuset ved Mølla. Av håndverk anbefales det å kjøpe kierpce (sko av saueskinn), eller gensere, votter, skjerf og luer av ren ull.

Noe som alle som besøker Zakopane bør få med seg er gondolbanen opp til fjelltoppen Kasprowy Wierch, 1.987 m.o.h. Gondolturen i seg er en opplevelse. Har du høydeskrekk kan det være en prøvelse, men utsikten når du når toppen kan ikke beskrives, den må oppleves. På den ene siden av fjellryggen er Polen, på den andre Slovakia. Og når du går på stien, går du faktisk på grensen. Om du heller velger å gå til toppen, så er det også mulig. Bare du følger de merkede stiene. Har du en hel dag til overs, kan du også vandre til Polens høyeste fjell, Rysy, som er 2.499 m.o.h. På slovakisk side ligger toppen på 2.503 m.o.h. Den ligger ikke så veldig langt unna Zakopane, men sjekk med turistkontoret før du legger ut. Det enkleste er å dra til Morskie Oko. Derfra er det ikke vanskelig, med mindre du lider av høydeskrekk. En enklere rute er å gå fra slovakisk side, fra Štrbské pleso, noe lengre å gå, men ikke like bratt. Rysy er for øvrig den høyeste toppen i Tatrafjellene som vanlige turister kan bestige uten å ha med seg autorisert fjellguide.

Fra Kasprowy Wierch, 1.987 m.o.h. Her går man på grensen mellom Polen og Slovakia, Polen til venstre, Slovakia til høyre.

Erik Drilen (var på workshop og visningstur til Zakopane og Tatrafjellene arrangert av regionen Małopolska i tiden 28. september – 2. oktober 2017)