Én dag i Lisboa

Selv om man kun har én dag til overs i en storby, kan man rekke over mye med god planlegging. En måte å løse det på er å kjøpe billett på hop-on-hop-off-bussene som finnes i de fleste storbyene rundt omkring i verden. Men sjekk gjerne på forhånd hva billettene inkluderer, da det ofte er flere selskaper som opererer, og selv om de ser ganske like ut, kan det være forskjeller på hva billetten inkluderer. Om du f.eks. kjøper billett med Yellowbus i Lisboa, inkluderer også billetten trikk- og båtturer, hvilket konkurrentene ikke har inkludert, i tillegg til tre forskjellige ruter med bussen.

Selv uten å kjøpe billett på noen av disse bussene kan man få mye ut av dagen, da det historiske sentrum av Lisboa er forholdsvis lite. Vi startet dagen på det store bytorget Praça do Comércio og med et besøk på Lisboa Story Centre, et museum som tar deg gjennom Lisboas flere hundre års historie. Få med deg filmen om det store jordskjelvet i 1755, sannsynligvis den største naturkatastrofen som har rammet Europa i moderne tid.

Fra Praça do Comércio kan du leie sykkel, og sykle langs elvebredden, og se noen av de kjente byggverkene i Lisboa, som Ponte de 25 Abril, broen som minner om Golden Gate Bridge i San Francisco og krysser elven Tejo, samt Cristo Rei, Kristus-statuen, en kopi, om noe mindre, av den kjente statuen i Rio de Janeiro, som våker over byen fra den andre siden av elven.

Du kan ta båt videre nedover elven til andre kjente monumenter som Padrão dos Descobrimentos, monumentet til minne om de store oppdagelsesferdene, og Torre de Belém, festningstårnet fra 1500-tallet som skulle forsvare elvemunningen og byen. Opprinnelig lå tårnet ute i elven, men elven har gjennom tidene endret løpet, slik at det i dag ligger på elvebredden. Tilbake på land anbefaler jeg lunsj på restauranten Portugália Cervejaria Belém, som ligger rett ved oppdagermonumentet. Mens dere er der, legg også merke til det vakre verdenskartet Rosa dos Ventos foran monumentet.

Etter lunsj, dra tilbake til Praça do Comércio, og sightseeing til fots gjennom de smale og kronglete gatene i den eldste bydelen i Lisboa, Alfama, og opp til Castelo de São Jorge, St Georgs slott, eller festning. Derfra har dere en fantastisk utsikt over hele Lisboa. Om det er for tungt å gå opp, er det fullt mulig å ta to heiser opp. Så kan dere heller gå gjennom bydelen på veien ned.

 

Om dere heller ønsker å ta trikk opp til slottet, ble vi advart mot å velge Electrico 28, den berømte veterantrikken. Dette er den mest populære ruten, og trikken er alltid fullpakket. Det er lang kø for å være med. Og pass godt på verdisakene, for denne trikken er et yndet sted for lommetyver. Velg heller rute 12 opp til slottet.

Shoppinggatene i Lisboa er områdene rundt Avenida da Liberdade og Rua Augusta mot Praça do Comércio. Det finnes ellers flere store kjøpesentre rundt omkring i byen.

Anbefalte middagsrestauranter er Cervejaria Trindade (adresse: Rua Nova da Trindade), en av de eldste restaurantene i Lisboa, som også brygger sitt eget øl, og KAIS (adresse: Rua da Cintora – Santos 1200), en moderne restaurant i en gammel lagerbygning ved elvebredden.

Vi bodde på Sheraton Lisboa Hotel & Spa (5-stjerners hotell, adresse: Rua Latino Coelho 1).

Erik Drilen (besøkte Lisboa 24. – 27. mai 2017, studietur og workshop i regi av Turismo de Lisboa)