Kunst, gastronomi og olivenolje i Andalucía

Priego de Córdoba

Andalucía er et av de største distriktene i Spania, og strekker seg fra den portugisiske grensen i vest, ligger ved både Atlanterhavet og Middelhavet i sør, nasjonalparker og fjellkjeder som Sierra Nevada i nord, helt til Murcia i øst. Ingen steder i Spania har flere timer med sol, og de fleste nordmenn som reiser til Andalucía, velger også å legge ferien til solkysten, Costa del Sol, til feriebyer som Málaga, Torremolinos, Fuengirola og Marbella. Dagsutflukter går gjerne til Gibraltar, et britisk territorium helt i sør, eller til historiske steder og arkitektoniske skjønnheter som Sevilla, Ronda eller Granada. En vandring langs El Camino del Rei, Kongeveien, frister også en del nordmenn.

Like kjent er det kanskje ikke at Spania også er den største produsenten av olivenolje i Europa, og at de 215 millioner oliventrærne på to millioner hektar land utgjør verdens største plantede skog. 60% av dette området ligger i Andalucía, først og fremst i provinsene Córdoba og Jaén. Vía Verde del Aceite, Olivenoljeruten, går gjennom en rekke av landsbyene i nettopp Córdoba og Jaén. Den 60 km ruten nord for Jaén er et nettverk av nedlagte jernbaneskinner i Spania, der det såkalte «el tren del aceite», olivenoljetoget, gikk i det forrige århundret, men som i dag brukes aktivt til sykling eller fotturer. Eller til hest om du vil. Ruten går gjennom et fantastisk landskap, og du ser ikke bare oliventrær. På begge sider av dalen er det fjell, og på omtrent annenhver høyde nær landsbyene finnes det en festning eller slott.

Priego de Córdoba

Verdens beste olivenolje er blitt sagt å komme fra Priego de Córdoba, en liten by med et par og tyvetusen innbyggere sørøst i Córdobaprovinsen. Her er oliventrærne veldig gamle og ikke plantet like symmestrisk som f.eks. i Jaén. Av noen hundretalls forskjellige olivensorter som finnes er det hojiblanca, picuda og picual som dominerer i dette området. Etter sigende jobber også 80% av folket i Priego med oliven.

 

Priego de Córdoba er også en av Andalucías mest pittoreske byer. Barrio de la Villa, gamlebyen, står på kanten av en klippe i fjellkjeden Sierra Subbética, en naturlig festningsmur, og bebyggelsen består av hvite hus i trange, svingete gater, fra den tiden da maurerne okkuperte landet. Et naturlig valg for kunstmalere. Noen av husene er fra så langt tilbake som til 1200-tallet, men det er den barokke byggestilen som gjort byen mest kjent.

Bo på Hotel Hospedería San Francisco, som har beholdt stilen fra den tiden da det var et fransiskanerkloster, grunnlagt i 1512 av den første Marquis av Priego, don Pedro Fernández de Cordova. Besøk også San Francisco-kirken ved siden av. Slapp av ved fontenen Fuente del Rey. Spis middag på restaurant La Muralla.

Zuheros

På veien til Zuheros kan du besøke Queseria los Balanchares, et ysteri der du kan smake flere varianter av geitost sammen med olivenolje, eller handle i butikken deres.

Zuheros er en av de vakreste fjellandsbyene du kan tenke deg. Fra den gamle arabiske festningen har du utsikt over hele dalen med oliventrær, allerede nevnte Vía Verde del Aceite, og El Cañon del Bailón, den ville kløften som Zuheros ligger ved. Spis lunsj, eller om du har tid, overnatt på Hotel Rural Zuhayra.

Om du har tid, få også med deg La Cueva de los Murciélagos, flaggermushulen, en dryppsteinshule med en av Andalucías største flaggermuskolonier. Hulen er rundt to kilometer lang, men kun 450 m er tilgjengelig for besøk. Her kan du også se hulemalerier fra yngre steinalder. Under borgerkrigen brukte republikanerne hulen som tilfluktssted.

Luque

La Estación de Luque, den gamle stasjonsbygningen langs Via Verde, er i dag blitt en livlig restaurant og suvenirbutikk. Et naturlig sted å legge inn en stopp på ruten. Her kan du også leie sykkel om du kommer med bil, og kan tenke deg å sykle deler av traséen som utgjør olivenoljeruten.

I den høyereliggende landsbyen kan du også besøke La Cueva de la Encantada, en 40 m lang hule med hulekunst.

Úbeda

Úbeda er en veldig gammel by, fra før romertiden, og var også en viktig by for maurerne da de invaderte den iberiske halvøya på 700-tallet. Siden kong Ferdinand III gjenerobret byen i 1233 har muslimske, kristne og jødiske kulturer levd side om side her. Plaza de Santa Maria i Úbida regnes for å være en av de ypperste kunsthistoriske samlingene av bygninger i hele Andalucía. Den spanske renessansearkitekten Andrés de Vandelvira satte sitt store preg på byen på 1500-tallet, og blant byggverkene som er verdt et besøk kan nevnes kirken Sacra Capilla del Salvador, Vásquez de Molina-palasset, som i dag fungerer som rådhus, Dekan Ortega-palasset, som siden 1930 har fungert som hotell, samt Santiago-sykehuset. Vandelvira var en viktig arkitekt i hele provinsen, og er ofte nevnt i forbindelse med byggverk også i nabobyen Baeza, samt katedralen i Jaén. Av andre severdigheter kan nevnes kirken Santa María de los Reales Alcázares som også ligger ved Plaza de Vázques de Molina, og som under maurernes tid var en moské. Sinagoga del Agua, Vannets synagoge, er også verdt et besøk. Úbeda står på UNESCOs verdensarvliste.

Du har sikkert vært med på vin- eller ølsmaking før, men tar du turen til olivenoljefabrikken Oleícola San Francisco i Úbeda, får du i tillegg til en omvisning i fabrikken, der du får lære mer om olivenolje og hvordan den fremstilles, også muligheten til en olivenoljesmaking. Olivenoljen skal holde en temperatur på 28℃. Man får gjerne smake tre forskjellige olivenoljer, som blir satt fram i fargede glass. Først får man lukte, før man får smake ved å dyppe brød i oljen. Det er også mulig for grupper å bestille lunsj på fabrikken, samt for deltakerne å handle både olivenolje og souvenirer i fabrikkens egen butikk. Olivenolje regnes for å være godt for helsen, og er en naturlig del av matlagingen rundt Middelhavet. For å produsere en liter olivenolje regner man rundt ti kilo oliven. Betegnelsen extra virgin får den når den ikke inneholder mer enn 1% frie fettsyrer.

Overnatt på det lille familiedrevne hotellet Nueve Leyendas, som har kun ni rom, og der ingen rom er like. Spis middag på Restaurant Zeitúm.

Baeza

Som Úbeda står også Baeza på UNESCOs verdensarvliste. I likhet med sin større naboby bare en mil unna, var Baeza et viktig handels- og transportsentrum under romertiden. Under arabernes okkupasjon var byen et viktig kulturelt sentrum med rundt 50.000 innbyggere, og mauriske konger hadde sin residens her. I dag bor det bare rundt 16.000 mennesker i Baeza. De fleste lever av jordbruk, og som et stoppested på Via Verde, er naturligvis olivenolje den viktigste inntektskilden. Av severdigheter kan nevnes Baeza-katedralen, som på 1200-tallet ble bygget over en moské, rådhuset (Ayuntamiento), Baeza-universitetet, Santa Cruz-kirken, San Pablo-kirken og ruinene av San Francisco-klosteret, Jabalquinto-palasset, løvefontenen og Santa Maria-fontenen, det meste fra 1500-tallet. Museo de la Cultura del Olivo, som er det eldste muséet i provinsen, ligger også rett utenfor Baeza.

Jaén

Jaén er med sine nesten 120.000 innbyggere den største byen, og hovedstad, i provinsen med samme navn. Byen kalles også verdens olivenoljehovedstad, da den er den største produsenten av olivenolje i verden. Santa Catalina-borgen står som et stort monument over byen. Herfra har du utsikt over hele byen og de nærliggende byene i Guadalquivir-dalen. Den viktigste severdigheten i byen er Santa Iglesia-katedralen, et imponerende byggverk med en fasade tegnet av arkitekten Andrés de Vandelvira på 1500-tallet. På Plaza de Santa Maria finner man også rådhuset og bispegården. Følger du gaten Carrera de Jesús kommer du til Karmeliterklosteret. Bak katedralen ligger Palacio de San Francisco, som er sete for provinsregjeringen. Følger du gaten Álamos kommer du til Plaza de la Audiencia og Teatro Darymelia. Her begynner den eldste delen av Jaén. San Lorenzo-buen er det eneste som er igjen av en gammel kirke i gotisk stil. San Bartolomé-kirken og Santa Clara-klosteret ligger på veien til Palacio de Villardompardo med de arabiske bad, som er Spanias best bevarte arabiske bad, og verdt et besøk.

Noen kilometer utenfor Jaén, i retning Mengíbar, kan du besøke Terra Oleum – Active Museum of the Olive Oil and Sustainability, et museum og interaktivt multimediasenter hvor du kan lære om oliventrærne, og gjennom utstillingen følge gangen fra hvordan olivenfrukten modnes fram til innhøstingen, produksjonen av oljen og til det ferdige produktet. Det er også mulig å prøvesmake både olivenolje og lokal mat her.

Overnatt på hotellet Parador Nacional de Turismo Santa Catalina, som ligger i ett med borgen. Hotellet regnes som et av Europas ti beste slottshoteller. Å besøke hotellet er som en tidsreise noen hundre år tilbake, og du får ikke bedre utsikt. Spis gjerne middag i hotellets restaurant også.

Gastronomi i Andalucía

Siden Andalucía og spesielt provinsen Jaén er verdens største olivenoljeprodusent, er det også naturlig at olivenolje er en viktig del av kostholdet i regionen. Og det behøver slettes ikke være kompliserte retter å tilberede. En meget enkel rett, som har blitt spist gjennom århundrer, er panaceite, også kalt hoyo, eller rett og slett brød dyppet i olivenolje. Ellers brukes olivenolje i tapas over hele Spania. Olivenolje brukes til det meste, fra salat (prøv også å tilsette appelsin i salaten, fantastisk godt), til fisk og kjøtt, og til og med desserter og, tro det eller ei, til iskrem.

Erik Drilen (besøkte Andalucía 7-11. juni 2017, studietur i regi av Det spanske turistkontoret i Norge)