Bray – Porten til Irlands hage

Fra Killruddery Gardens i Bray.

Den lille irske byen Bray (Bré på irsk) ligger bare tre kvarter sør for hovedstaden Dublin med tog fra stasjonen Dublin Connolly. Gateway to the Garden of Ireland kalles den, eller Porten til Irlands hage på norsk, fordi byen ligger i Wicklow, som er Irlands mest severdige område. Beliggenheten, at den er så nær Dublin, samtidig nærheten til Wicklow Mountains og Bray Head, gjør at Bray egner seg godt til en utenbys dagstur fra Dublin.

Jernbanestasjonen i Bray.

Bray er en historisk kystby, og har hatt betydning for Irlands historie helt siden det tolvte århundret. I middelalderen lå det to slott der, hvorav ruinene av det ene, Oldcourt, fortsatt kan ses. Senere ble Bray en fasjonabel feriedestinasjon for de rikeste i Dublin. Byen ekspanderte raskt fra 1854, da jernbanen fra Dublin ble forlenget dit. Bray ble raskt en populær baderesort, noe den fortsatt er. Byen har klart å overleve som badeby til tross for billige flybilletter til varmere strøk i Sør-Europa. I dag finnes det mange overnattingssteder, restauranter og barer i Bray. Dessverre har få bygninger overlevd fra tiden før 1850.

Den halvannen kilometer lange strandpromenaden er veldig populær for mange. Lokale par og familier går langs stranden på ettermiddagene. Her er det fornøyelsesparker, og ikke minst finnes det utallige iskrembarer i tillegg til restaurantene og barene. Turistene fortsetter gjerne å gå stien opp til Bray Head, til det store korset på toppen, som er godt synlig fra strandpromenaden. Eller de kan gå den sju kilometer lange Cliff Walk langs jernbanelinjen til Greystones, med muligheter til bl.a. å se ville geiter underveis.

Bray Head med korset sett fra strandpromenaden i Bray.

National Sea Life Centre, Irlands største akvarium med over tusen sjødyr, ligger også på strandpromenaden. Sea Life burde engasjere hele familien. Her finnes skilpadder, sjøhest, rokke og hele elleve forskjellige typer hai.

Killruddery House & Gardens

Er du glad i vakre hager, blomster og trær, er Killruddery House & Gardens et sted du lett kan bruke noen timer. Huset har vært i familien av Brabazons (jarlene av Meath) eie siden 1618. Hagene er de eldste i Irland, og er stort sett uforandret siden 1600-tallet, med utvidelser fra 1700- og 1800-tallet. Trær, hekker, blomster, små vann med vannliljer, samt statuer fyller det store området. I tillegg drives det jordbruk på eiendommen, en grisefarm og en lang grønnsaksvegg. Hver lørdag har de et bondemarked. I det såkalte Tea Room serveres hver dag suppe og mat fra gårdens egen hage, samt kake og drikke.

Bray er også hjemby til Irlands eneste filmstudio, Armore Studios, der filmer som The Spy Who Came in From the Cold, Saving Private Ryan og Braveheart, samt tv-serier som The Tudors og Camelot har blitt spilt inn. Skuespillere som James Cagney, Richard Burton og Peter O’Toole har alle vært der, og i de siste årene også Tom Cruise, Julia Roberts og Meryl Streep. TV-serier som spilles inn der for øyeblikket er Moone Boy og Penny Dreadful.

Iskrembarer på rekke og rad langs strandpromenaden i Bray.

I byen finnes også to 18-hulls golfbaner, en tennisklubb, seilerklubb, samt det er muligheter for ridning og fiske. Dessuten arrangeres det festivaler gjennom hele sommeren.

Hotellanbefaling: Wilton Hotel. Et godt trestjerners hotell rett ved siden av Killruddery House & Gardens. Et lite stykke å gå fra sentrum av Bray og jernbanestasjonen. For sistnevnte anbefales taxi, spesielt om man har med bagasje. Nær hotellet ligger også den ene av byens 18-hulls golfbaner, samt Bray Head.

Fassaroe Cross, også kjent som St. Valery’s Cross, et halvannen meter høyt keltisk kors som står i utkanten av Bray. Korset er trolig fra 1100-tallet.

Erik Drilen (besøkte Bray 15. – 16. juni 2018)