Rindal i Trøndelag

Rindal Bygdemuseum.

Det er bare å venne seg til det: Rindal i Trøndelag, ikke Rindal i Møre og Romsdal. Det er ingen tvil om at folket i Rindal er trøndere ut fra dialekten, og ikke nordmøringer. Og Rindal har ønsket å bli en trøndersk kommune i snart hundre år (de søkte om bli del av Trøndelag for første gang i 1923). 1. januar 2019 skjer det: Rindal blir en del av Trøndelag. Velkommen skal dere være!

Se nøye på bildet. Om bare seks måneder vil det øverste skiltet være borte.

Hva har Rindal som turistdestinasjon å tilføre Trøndelag? Kommunen er kjent som Porten til Trollheimen, et fjellområde og populært turterreng, så vel sommer som vinter, i kommunene Surnadal, Sunndal, Rindal, Meldal, Rennebu og Oppdal. En populær turrute for friluftsfolk er den såkalte Trekanten, Trollheimshytta, Gjevilvasshytta og Jøldalshytta. På vinteren er det oppkjørte skiløyper mellom hyttene.

Og hva er langrenn uten trøndere? Hvor mange OL- og verdensmestere kan Møre og Romsdal skilte med? Vel, bortsett fra noen fra Rindal, selvsagt. Rindal ski- og bygdemuseum passer derfor utmerket inn i Trøndelag. Her står det 15 bygninger, deriblant også ei trønderlån (merk trønder, ikke møre) der eldste del trolig er fra 1600-tallet. Skimuséet tar for seg kjente skiløpere fra Rindal, Sigurd Røen, VM-mester fra Chamonix i 1937, og flere som fulgte etter ham, samt Even Landsem, kjent som han som startet Landsem Skifabrikk i Rindal. Her er det utstilling av premier, skiutstyr og drakter, viser hvordan skiproduksjonen startet hjemme i kjelleren til Even Landsem til det ble storindustri, samt mye annen norsk skihistorie. Nå er det ingen skiproduksjon i Rindal lenger, etter at Madshus overtok Landsem i 1987 og flyttet produksjonen til Biri i Gjøvik, men muséet er verdt et besøk.

Trollheimen

Fra Rindal er det mulighet for flere guidede turer til steder som er vanskelig å finne om man ikke er lokalkjent, blant annet til Svartåmoen (som strengt tatt ligger i Surnadal), et barskogreservat som inneholder noen av de eldste og største furutrærne i Norge. Morten Gåsvand ved Saga Trollheimen Hotel, samt fotograf og forfatter, arrangerer turer dit. Med iTrollheimen kan du også besøke Trollheimshøtta eller Trollavvoen i Helgetunmarka på grensen til Meldal, som passer veldig godt til utdrikningslag eller teambuilding. Mulighetene er mange.

Kulpainn – Trollenes badeland

En av Rindals største og skjulte skatter befinner seg også i nærheten, på elva Folda på grensen mellom Rindal og Surnadal. Blant lokalbefolkningen går den under navnet kulpainn, eller kulpene. Trollenes badeland er et annet uoffisielt navn på stedet. Ifølge Gøran Bolme fra iTrollheimen er det her trollene koker mat, bader og vasker klær. At det finnes troll i Trollheimen er han overbevist om. Uansett troll eller ikke, naturen har ikke kunnet skapt et bedre badeland. Her er det badekulper, stup og vannsklier. På sommeren er dessuten badetemperaturene her behagelige, og passer godt for hele familien, både store og små. De dristigste kan hoppe fra bergene, mens de som ønsker å ta det litt roligere kan slappe av eller svømme i jettegrytene. Mellom kulpene er det vannsklier, og til og med dusj er det, under de små fossefallene. Kjenner du ingen i lokalbefolkningen kan det være greit å få med seg en guide, da det ikke er lett å finne kulpene for en ukjent. Eller, er det nærmere 30 varmegrader, som da jeg var her, kan man ta sjansen og se hvor bilene stopper. Det koster kr 60,- i bompenger for å kjøre veien til Folldalen. Det er betalingsautomat ved bommen.

Igltjønna

Ellers har også Rindal sentrum også et annet badested som er veldig populært, Igltjønna. Vannet ligger like ved bygdemuséet, og er et vakkert skue når det er vindstille. I og med at vannet er så lite, tar det ikke mange sommerdager for å gjøre det badeklart med behagelig temperaturer. Rundt er det et populært friluftsområde med naturstier, i tillegg til at det er bord, benker og stupetårn ved vannet, og handicaptoalett ved parkeringsplassen. På sommeren er det også grillplass og åpen kiosk på stedet. Den korteste turstien på 1,8 km går langs vannet, er gruslagt og flat, og kan brukes av funksjonshemmede med rullestol. Den er også en del av lysløypa og derfor opplyst på kveldstid. Stiene er godt skiltet.

Kunstner Inga Dalsegg og fotograf Nathan Lediard på Dalalåven Atelier under Kulturvøkku

Kunstinteresserte fra hele Trøndelag og flere deler av landet, ja, til og med en og annen fra utlandet, kommer til Rindal. Inga Dalseggs atelier ligger i Dalalåven ved siden av bygdas dagligvarebutikk. Der har Inga utstilling samtidig som hun maler nye bilder. Under Kulturvøkku tar hun gjerne inn en annen kunstner eller fotograf, som også får muligheten til å stille ut sine kunstverk. Inga deltar også på kunstutstillinger både i inn- og utland. Hun tar også imot bestillinger om du ikke finner det du leter etter. Hvor ofte har du muligheten til å få et bilde malt etter dine egne ønsker?

Saga Trollheimen Hotel

Rindal har også et hotell som er ganske unikt, Saga Trollheimen Hotel. Stedet er i praksis et levende bygdemuseum med flere hundre år gamle bygninger. Det familiedrevne hotellet har 30 rom og inntil 80 sengeplasser, og kan ta imot grupper både til kurs og møter. Eller bryllup. Egen brudesuite har de selvsagt. Mange detaljer, håndmalt dekor og utskjæringer i tillegg til annen bygdekunst. Tradisjonelle og gode matopplevelser med mat fra nærområdet har de også. Selv om hotellet er tradisjonelt på alle måter, så har hotellets eier og daglig leder, Morten Gåsvand, lagt vekt på at alle rommene skal ha høy standard, moderne fasiliteter og topp moderne bad, i tillegg til at det er internettilgang. TV-rom og hjemmekino er det i peisestua. På hotellet har de også fotokunst og utstillinger, da Morten Gåsvand også er fotograf.

 

Øvre Rindal kapell, fra 1911.

Erik Drilen (besøkte Rindal 1. juli 2018)