Stockholm – Hvordan spare penger på sightseeing

Detalj fra Vasaskipet, Sveriges største fiasko som ble Stockholms største suksess.

Om du er av de som ønsker å se så mye som mulig av en destinasjon på dine reiser, så kan det være mye å spare ved god planlegging.

Da jeg besøkte Stockholm for noen uker siden, ville jeg prøve å sjekke hvor mye jeg kunne spare, og hvor mye jeg kunne rekke over på en dag med Stockholm Pass.

Passet kjøpte jeg online, og det var kampanje den aktuelle tiden med 10% høstrabatt. Normalt koster et endagspass SEK 645,-, men med ti prosent rabatt fikk jeg det for SEK 580,50, eller norske kroner 540,-.

Djurgården med fornøyelsesparken Gröna Lund.

For det første er Hop On Hop Off-bussen inkludert i passet, noe som alene normalt koster SEK 320,-. Med denne bussen kan du komme deg raskt rundt i byen til de forskjellige attraksjonene. Men merk at om du må vente en halv time på bussen, så kan du gå raskere mellom flere av severdighetene. Om du spanderer på deg SEK 125,- i tillegg får du også et Travelcard, som du kan reise med bl.a. T-banen rundt omkring i Stockholm i 24 timer. Det kan være noe å vurdere om du ønsker å få med deg SkyView på Globen, hvor Hop On Hop Off-bussen ikke kjører. Men om SkyView er det eneste stedet utenfor ruten til Hop On Hop Off du planlegger å besøke, er det mer lønnsomt å løse vanlig billett, som koster SEK 44,- hver vei fra sentrum.

Fotografiska.

Jeg valgte å begynne med Fotografiska, fotomuseet, siden det var den eneste av de severdighetene jeg hadde planlagt å se i løpet av dagen som åpnet kl 09.00 på morgenen. Det ligger på Stadsgårdshamnen, mellom der Birka Cruises og Viking Line legger til. Det går fint å gå fra Gamla Stan til museet, spesielt med tanke på at Hop On Hop Off-bussene ikke begynner å kjøre før kl 10.00. I hovedsak har jeg valgt flere av de ti mest populære stedene å besøke i Stockholm, og Fotografiska er på denne listen.

Fotografiska er møtestedet for fotografer, og de som liker fotokunst. Her kan du se bilder av noen av verdens største fotografer, som bl.a. LaChapelle og Leibovitz. En halv million mennesker besøker museet hvert år, og i tillegg til 25 årlige utstillinger, arrangeres det også konserter. Selv bar og restaurant har de. Selvsagt kan du også ta et fotokurs her.

SkiView på Globen.

SkyView ligger et stykke utenfor Gamla Stan, og som nevnt utenfor ruten til Hop On Hop Off-bussene. Du kan godt gå dit, men det kommer an på hvor mye tid du ønsker å bruke på dagens program. Det klart raskeste er å ta T-banen.

SkyView tar deg med på en reise på utsiden av Globen, eller Ericsson Globen Arena som den offisielt heter, og opp til toppen av bygningen der du har utsikt til alle kanter av Stockholm. Dette er verdens største sfæriske bygning, og den brukes til idretts- og musikkarrangementer, alt fra ishockey til Eurovision Song Contest (som ble avholdt der i 2000 og 2016). Bruce Springsteen og Metallica har spilt der. Selv Pave Johannes Paul II holdt messe her i 1989, som den første paven noensinne i Sverige. Med SkyView blir du fraktet i gondol opp til toppen, 85 meter over bakken, eller 113 m.o.h.

Gamla Stan.

Gamla Stan er Stockholms best besøkte bydel, og man kan gjerne bruke en hel dag der. Det er Stockholms historiske bydel, og det var her byen ble grunnlagt på 1200-tallet. Om du ønsker å få med deg historien om Stockholm, kan det være verdt å ta en tur innom Medeltidsmuseet (gratis inngang til muséet, men for noen utstillinger må du betale for inngang). Dagens bygninger er stort sett fra tiden etter den store bybrannen i 1625. Gamla Stan er også der hvor Kungliga Slottet og Sveriges Riksdag holder hus.

Stockholm Pass inkluderer inngang til svært mange museer og severdigheter i Gamla Stan, men det er begrenset hva man kan rekke over på én dag, så jeg valgte Kungliga Slottet. Jeg kom dit tilfeldig like før kl 12.15 på en mandag, og fikk med meg vaktskiftet utenfor slottet. Om du ønsker å få med deg vaktskiftet, som i seg selv er en turistattraksjon i Stockholm, bør du sjekke på forhånd hvilke dager og tidspunkt det foregår, da det ikke skjer hver dag.

Det kongelige slottet er den svenske monarkens offisielle residens, selv om kongefamiliens private residens er Drottningholm Slott, som du kan nå med Hop On Hop Off-båt, også inkludert i Stockholm Pass. Det kongelige slottet regnes som ett av verdens største slott med sine 609 rom. Av slottets høydepunkter kan nevnes kong Karl XI’s galleri, kong Oskar II’s skrivestue og dronning Kristinas sølvtrone fra 1600-tallet.

På slottet kan du også besøke Livrustkammaren (våpenkammeret) og Skattkammaren, som bl.a. stiller ut riksregaliene, samt H.M. Konungens Hovstall, der kongens hester og paradevogner, som brukes i forbindelse med statsbesøk, kongelige bryllup og andre seremonier, befinner seg.

Nordiska Museet.

På øya Djurgården ligger museene i Stockholm på rekke og rad, og det første du kommer til er Nordiska Museet. Selve bygget, som er fra 1873, er i seg selv også en severdighet, med en takhøyde på 24 m og 126 m lang, og bygget i renessansestil. Midt i hallen står en stor statue av kong Gustav Vasa. Gjennom utstillingene i museet kan du lære om hverdagsliv og tradisjoner i Norden fra 1500-tallet og fram til i dag, gjennom møbler og innredning, moter og smykker, samt glass og porselen. Det er også en egen utstilling om Nordens eldste urbefolkning, samene.

 

Er det noen som kan gjøre tidenes største fiasko om til tidenes suksess bedre enn svenskene? I 1628 skulle orlogsskipet Vasa sjøsettes i Stockholm. Det skulle være ett av verdens vakreste skip på denne tiden, utsmykket med rundt sjuhundre utskårne skulpturer. Sveriges stolthet. Sjøsettingen gikk ikke så bra. Så snart skipet var på vannet krenget det over og sank. Der ble skipet liggende til det ble hevet i 1961.

I 1990 åpnet Vasamuseet med Vasaskipet som hovedattraksjonen. Mer enn 95% av originaldelene av skipet er bevart, og er i dag det eneste bevarte skipet fra 1600-tallet. Det som ble en fiasko i 1628 er blitt kanskje Sveriges største suksess i dag, med mer enn 1,3 millioner besøkende hvert år. Et must for den førstegangsbesøkende i Stockholm.

 

Fortsetter man langs vannkanten på Djurgården kommer man snart til et museum av en helt annen art, nemlig Spritmuseet, som tar deg med på en reise gjennom Sveriges alkoholkultur. Du kan også lære deg hvordan brennevin blir laget. Et av Nordens mest særegne kunstsamlinger i duft og smak, ja, selv prøvesmaking er mulig. Et av verdens fremste museumsrestauranter finner du også der, med egen brygge og utsikt over Stockholms havneinnløp.

Like ved vil du finne Vikingaliv, et interaktivt museum som gir deg en innføring i vikingenes levesett og kultur. Høydepunktet for mange er nok Ragnfrids saga, en elleve minutters reise i Ragnfrid og hennes mann Haralds liv på midten av 900-tallet. Restauranten Glöd er også verdt et besøk. Her kan du i tillegg til vikinginspirert mat også få servert mjød.

På Djurgården kan du godt bruke en hel dag. I tillegg til de nevnte museene, ligger også Skansen her, med friluftsmuseum, dyrepark og akvarium. Unger i alle aldre vil nok også finne glede i fornøyelsesparken Gröna Lund. På Djurgården finner du også Rosendals slott og slottshage, og mange velger også å legge turen innom ABBA-museet. Det finnes også en rekke andre museer på øya, selv Snus och tändsticksmuseum av alle utenkelige museer.

Normalpris for voksne på stedene jeg besøkte, men som er «gratis» med Stockholm Pass:

  • Hop On Hop Off buss og båt, SEK 450,-
  • Fotografiska, SEK 130,-
  • SkyView på Globen, SEK 150,-
  • Kungliga Slottet, SEK 160,-
  • Nordiska Museet, SEK 120,-
  • Vasamuseet, SEK 130,-
  • Spritmuseum, SEK 120,-
  • Vikingaliv, SEK 149,-

Total kostnad på ovennevnte ville ha vært SEK 1.429,-, altså nesten 850,- svenske kroner spart på en dag for én person med Stockholm Pass. Forøvrig sparte jeg inn et femdagerspass allerede på én dag.

Om du er flere dager i Stockholm, og du har noen utvalgte steder å se i løpet av dagene, så kan det altså lønne seg å kjøpe et endagspass og bruke én dag aktivt til sightseeing. Ellers kan du fort spare enda mer på å velge pass som er gyldig for flere dager. Et todagerspass koster SEK 845,-, et tredagerspass SEK 1.045,-, mens et femdagerspass koster SEK 1.345,-. Det er mer enn seksti attraksjoner, museer og gallerier i Stockholm som er inkludert i passet, i tillegg til diverse båtturer til Drottningholm og flere av øyene i Stockholms skjærgård, guidede sightseeingturer og til og med dagstur til vikinglandsbyen Birka. Om du utnytter et femdagerspass fullt ut kan du spare tusenvis av kroner om du har planlagt å se hele byen. Barn til og med 15 år betaler halv pris på Stockholm Pass.

ABBA

ABBA-museet, som også regnes som en av Stockholms mest populære museer, er derimot ikke med i Stockholm Pass, og derfor kan det være lurt å legge inn et besøk hit på en dag du ikke har behov for passet. Med mer enn 380 millioner solgte album på verdensbasis er ABBA en av tidenes største popgrupper. På museet kan du selv være med på suksessen, fra Björn Ulvaeus var med i Hootenanny Singers og Benny Andersson i Hep Stars, og Agnetha Fältskog og Anni-Frid Lyngstad bare var Agnetha og Frida, til Waterloo i 1974, fram til Chessmusikalen og Mamma Mia-filmene i dag. Her er instrumenter, studio, gull- og platinaplater, sceneklær, voksdukker av medlemmene i full størrelse. Til og med helikopteret fra albumet Arrival har fått plass i museet. I tillegg kan du selv synge i Polarstudioet og danse i en musikkvideo, og alt blir tatt opp ved hjelp av ditt personlige ID-nummer på billetten. (Inngangsbillett voksen, SEK 250,-).

Hotellanbefaling: Jeg bodde på Clarion Hotel Sign.

Erik Drilen (besøkte Stockholm 12. og 15. oktober 2018)