Santiago de Compostela og skjulte skatter i Galicia

Målet for pilgrimene, Santiago de Compostela.

Byen Santiago de Compostela, med sine hundretusen innbyggere, er en veldig kjent by i en heller lite kjent del av Spania. Mer enn 120.000 kristne pilgrimmer fra hele verden finner veien hit til fots hvert år. Den såkalte pilgrimsruten, El Camino, er ikke bare én vei, men flere. Felles for alle er at de ender ved katedralen i Santiago de Compostela. Den mest kjente starter i St-Jean-Pied-de-Port i den franske delen av Pyrenéene. Kjent som Den franske veien, er dette den eldste veien, først beskrevet i år 1135 i Codex Calixtinus. I middelalderen gikk en halv million mennesker ruten hvert år, men etter reformasjonen på 1500-tallet, mistet pilgrimsvandringene sin interesse. Fra 1980-tallet har interessen på nytt steget, men de fleste går ikke lenger til Santiago de Compostela for syndsforlatelse. De som går hele ruten bruker gjerne en måned, men for å få et pilgrimsbevis, compostela, behøver man ikke å ha gått lenger enn 100 km. Et par jeg snakket med da jeg var der, hadde gått i tre måneder. Med seg hadde de en eierløs hund som hadde fulgt de på det meste av turen. Man møter mange mennesker på turen. Kanskje noen nye venner for resten av livet.

Santiago de Compostela regnes som det tredje helligste stedet for katolikker, etter Jerusalem og Vatikanstaten i Roma. Det var her man etter sigende skal ha funnet graven til apostelen Jakob, som ble halshugget av kong Herodes i år 44 e.Kr. I det ellevte og tolvte århundret ble den store katedralen bygget på stedet der hans grav ble funnet. Dette var også en viktig politisk markering, da maurerne, muslimene, på denne tiden hadde overtatt store deler av den iberiske halvøya. St Jakob ble brukt til å holde motet oppe hos de kristne spanjolene i kampen mot maurerne. Det var viktig for Vatikanet å holde den iberiske halvøya kristen, og i 1189 utnevnte paven Santiago de Compostela som en hellig by på lik linje med Jerusalem og Roma, hvorpå millioner av mennesker valfartet til byen i de neste trehundre årene i kampen mot muslimsk innflytelse. Det var også vanlig at rikmenn på denne tiden betalte fattige for å reise til Santiago de Compostela for å få syndsforlatelse på deres vegne. En helt akseptert måte på denne tiden på lik linje med å betale avlat.

Når pilgrimmene ankom katedralen, gikk de til det barokke høyalteret og omfavnet statuen av St Jakob, for deretter gå ned i krypten for å be ved hans sarkofag. Selv om noen av pilgrimmene fortsatt følger denne tradisjonen, velger de aller fleste i dag å heller besøke pilgrimskontoret bak katedralen for å få sitt pilgrimsbevis, beviset på at man har fullført vandringen til Santiago de Compostela. Mange har helt andre enn religiøse grunner til å gå El Camino.

Fra de trange gatene i Santiago de Compostela.

Katedralen er ikke den eneste grunnen til at folk besøker Santiago de Compostela i dag. Den store katedralen med sin barokke fasade i seg selv er imponerende, men tvers over plassen ligger byens rådhus, en stor, ny, klassisistisk bygning. Til venstre når man står med ansiktet mot katedralen, ligger byens gamle pilgrimshospital, en imponerende bygning i seg selv, i renessanse og tidlig gotisk byggestil. Dette bygget er i dag femstjerners hotell, Parador Reyes Católicos, et hotell verdt å bo på når man først har kommet til byen. Til høyre på plassen ligger Colegio de San Jerónimo, en del av byens universitet.

Det er interessant å gå gjennom byens trange og kronglete gater, og få med seg historiske bygninger helt fra middelalderen. Men her finnes også butikker, samt små kaféer og restauranter, hvor man med et glass spansk øl i neven kan følge med på bylivet, og kanskje følge ganglaget på haltende mennesker som har vandret i flere uker på vei til den hellige byen. Og gamlebyen, som selvsagt står på UNESCOs verdensarvliste, er bilfri. Bak katedralen ligger byen beste restaurantgater, Rua do Franco, og ikke minst Rua da Raiña. Her serveres alt fra biff til fisk, og ikke minst noen av Galicias spesialiteter, som blekksprut. Verdt å nevne er det også at pilgrimmene, som ikke ønsker å bo på byens dyreste hoteller, kan finne billig overnatting i byen. Noen av hotellene, og i klosteret rett ved siden av katedralen, har noen senger som de tilbyr gratis til pilgrimmer.

A Quinta da Auga Hotel, et slottshotell med spa og restaurant, en restaurert historisk bygning fra 1792, ligger i landlige omgivelser rett utenfor Santiago de Compostela. Hotellet har en vakker hage. Dette er et populært område å sykle i, og hotellet leier ut sykler. De leier også ut biler.

© Peter Olséni

Pazo de Oca ligger like sør for Santiago de Compostela, og er ett av de beste eksemplene på en typisk galisisk herregård, og verdt et besøk på grunn av sin arkitektur, men ikke minst også på grunn av den botaniske hagen. Opprinnelsen til slottet går helt tilbake til 1200-tallet, men det meste av det som er synlig i dag er et resultat av den totale renovasjonen av stedet på midten av 1700-tallet, da også den vakre hagen ble designet. Det er mange skulpturer i hagen. I de to dammene i hagen er det blant annet en steinøy formet som en båt, med skulpturer av en sjømann i hver ende av båten.

Pazo de Adrán ligger i utkanten av den lille landsbyen O Milladoiro, 15 minutters kjøring utenfor Santiago de Compostela. Eiendommen fra 1786 er i dag et hotell med 11 rom og utendørs svømmebasseng, à la carte restaurant og vinbar, i tillegg til en vakker hage med trær og fontener. Hotellet ligger på den portugisiske pilgrimsruten til Santiago de Compostela og egner seg utmerket som overnatting før man vandrer det siste stykket inn til byen. Hotellet er også et populært sted til feiring av bryllup, dåp, firmatilstelninger og private fester.

Gran Hotel La Toja

Gran Hotel La Toja heter et 5-stjerners hotell som ligger på den lille øya La Toja (A Toxa på galisisk), like ved kyst- og fiskerlandsbyen O Grove i bukten Ría de Arousa. De nærmeste flyplassene er Vigo og Santiago de Compostela, en times kjøretur unna fra begge. Det er ikke mange severdigheter i nærområdet, så hotellet passer best for par, som ønsker å slappe av eller spille golf. Det ligger en 9-hulls golfbane rett ved hotellet. Eneste 5-stjerners wellness- og spasenter i Galicia. Hotellet har 199 rom, mange med terrasse og havsutsikt. Av rommene er det åtte juniorsuiter, 17 suiter og tre presidentsuiter og én kongesuite. Gode konferansefasiliteter for bedrifter. Grei beliggenhet om man har leiebil og ønsker å kjøre på dagsturer til steder langs kysten eller til Santiago de Compostela.

En interessant utflukt når man bor på La Toja eller i O Grove er båttur fra havnen i O Grove til Cambados med stopp ved en såkalt skjellfarm, der man kan se hvordan skjelldyrking foregår. Fra underdekket på båten kan man følge livet i vannet.

Fra Pazo de Fefiñáns.

Cambados er en trivelig liten by på den andre siden av bukten. Gamlebyen er regnet som en av de vakreste i hele Galicia. Cambados’ historie strekker seg tilbake til førhistorisk tid, og det finnes arkeologiske spor helt tilbake til megalittisk kultur. Selv vikingene og normannerne invaderte Cambados på grunn av den idéelle beliggenheten i Salnésregionen. Lav kyst og rolige farvann, som gjorde det enkelt å manøvrere skip her, gjorde det lett å invadere byen. Verdt å få med seg i byen er spesielt palasset Pazo de Fefiñáns på markedsplassen. Byen regnes også som hovedstaden i vinområdet Albariño, en av verdens beste hvitviner, og det avholdes hvert år i august Albariño vinfestival her.

Pazo de Señorans

Pazo de Señorans er en vingård og produsent av Albariño-vin i Rias Baixas-regionen. Herregården er fra det 16. århundre, som også kan leies til større arrangementer for grupper. Det er også et kapell ved inngangen til gården.

Erik Drilen (besøkte Galicia i forbindelse med España Reloaded workshop i regi av Turespaña 4-8. oktober 2017)