Malahide – Et drømmeslott med hage (og litt til)

Malahide Castle

Fra Dublin behøver du ikke reise mer enn et kvarter med toget før du er ute av storbyen og i Irlands reneste landsby. Bussen bruker nærmere tre kvarter. Den lille kystbyen Malahide vant prisen «Tidy Towns Gold Award» for å være den reneste byen i Irland i 2017. Ønsker du å kunne slappe av med familien på ferien i Dublin, kan Malahide så absolutt anbefales. Her er det et stort slott med en fantastisk vakker hage, fine sandstrender, og som sagt, bare et kvarter med toget inn til hovedstaden Dublin. Kort vei til flyplassen er det også. Og ikke minst billigere enn å bo i storbyen.

Den store attraksjonen i Malahide er slottet. Tusenvis kommer hver dag på dagstur fra Dublin for å besøke Malahide Castle. Slottet har en lang og rik historie, og spilte en sentral rolle i irsk middelalderhistorie. Slottet ble bygd rundt år 1185 av Talbot-familien, og var i familiens eie helt fram til 1975, nesten 800 år. Slottet ble utvidet under Kong Edward IVs regjeringstid, og tårnene ble bygd på første halvdel av 1600-tallet. Richard Talbot, som var av engelsk familie, hadde tittelen Jarlen av Shrewsbury, og kom til Irland under normannernes invasjon i 1174, sammen med Kong Henry II. Han ble gitt land i Malahide, på samme sted der norske vikinger ankom nesten firehundre år tidligere, i 795. Da Lord Milo Talbot døde i 1973, arvet Rose Talbot slottet og eiendommen, men måtte selge det til den irske staten i 1975 for å kunne betjene arveskatten. I dag er slottet museum med portrettgalleri, Talbotfamiliens historie og bankettsaler. Man kan få guidet omvisning i slottet.

Det er ikke bare slottet som imponerer. Hagen rundt slottet dekker hele 89 mål, og inneholder mer enn 5000 planter og trær. Lord Milo Talbot var en lidenskapelig plantesamler, og hentet inn forskjellige plantearter fra hele verden, især fra den sørlige halvkule, som fikk plass i den enorme slottshagen, og det er ikke å overdrive å kunne kalle hagen en botanisk hage. Her er det også mye plass til hele familien å boltre seg på. Barna vil nok glede seg over alle sommerfuglene. Kjøper man billett til slottet er også besøket til en interaktiv utstilling og den inngjerdete hagen, The Walled Garden, inkludert.

I Malahide finner du også gyldne sandstrender, en vakker kystlinje mot Portmarnock med utsikt over Lambay Island, Howth og Dublinbukta. Slapp av på stranden, ta en svømmetur eller gå langs strandpromenaden, ta inn sjøluften og nyt naturen. Eller hvorfor ikke leie en sykkel?

 

Det finnes også en marina, en av de største nær Dublin, med mer enn 300 båtplasser. I tillegg til den lokale yachtklubben er marinaen et populært sted å legge til for besøkende yachter, irske så vel som utenlandske.

Malahide har også fått ry på seg for å være gourmethovedstaden på østkysten av Irland, med en rekke kvalitetsrestauranter og mat som representerer mange nasjonaliteter. Enten du er ute etter det beste i tradisjonell irsk mat, med ferske lokale råvarer, eller moderne fusjons- eller bistrorestauranter, vil du finne et stort utvalg av spisesteder i Malahide. Puber med tradisjonell musikk og overnatting som strekker seg fra førsteklasses hotell med gode konferansefasiliteter, til bed & breakfast med moderate priser er hva du kan finne i Malahide.

Gode tradisjonelle butikker finner du på rad og rekke, om du er ute etter siste mote, bøker, suvenirer eller håndlaget kunst. Mange klarer vel ikke å holde seg unna godsakene i The Really Old Sweet Shop.

Hotellanbefaling: Grand Hotel Malahide er et firestjerners, førsteklasses hotell, som ligger ideelt til ved sjøen og strandpromenaden. Allikevel sentralt, da sentrum av Malahide bare er fem minutters gangavstand unna. Også Malahide Castle & Gardens ligger i gåavstand fra hotellet. Hotellet er utmerket, både for forretningsgrupper med behov for konferansefasiliteter, og for par eller barnefamilier på ferie. Hotellet har eget Health & Fitness-senter med svømmebasseng. Flere store rom med havutsikt.

Jernbanestasjonen i Malahide.

Erik Drilen (besøkte Malahide 23-24. juni 2018)