Londons hemmelige tunneler

Nedlagte Aldwych Station

Glem Big Ben, London Eye eller British Museum. De virkelige severdighetene befinner seg under jorden. Når jeg sier London underground, så tenker jeg ikke på undergrunnstogene. Nei, jeg mener Hidden London, sightseeingturene arrangert av London Transport Museum. Disse turene arrangeres bare noen ganger i året, og har plass til bare 12-22 personer på hver tur. Så her bør man være ute i god tid for å bestille, for de er gjerne utsolgt med en gang billettene legges ut. Jeg kjøpte mine billetter elleve måneder i forveien. De fleste av turene legges ut i april, så det kan være en idé å starte planleggingen med det samme, og melde seg på London Transport Museums nyhetsbrev umiddelbart. De som står på mailinglisten har nemlig mulighet til å kjøpe billetter to dager før de legges ut til vanlig salg.

Så hva er Hidden London? Det er rett og slett tunneler og nedlagte undergrunnsstasjoner. Stasjoner som ble nedlagt pga liten trafikk, at de lå for tett på andre stasjoner osv. Du får muligheten til å se de såkalte «lost tunnels» under Euston Station og Londons første skyskraper på adressen 55 Broadway ved St James’s Park, det gamle hovedkvarteret til London Underground. Eller du kan besøke nedlagte Aldwych Station, som i dag benyttes som kulisser til TV-serier og filmer, som «An American Werewolf in London», «Superman IV», «V for Vendetta» og «Sherlock» for å nevne noen. Selv fikk jeg billetter til Clapham South, den avstengte delen av stasjonen, og den nedlagte Down Street.

Clapham South

Clapham South sovesal, elleve etasjer under bakken

De fleste turene til Hidden London egner seg ikke for funksjonshemmede og man bør være i alminnelig god form. Stasjonene er gamle og det som en gang var en heis er i dag mer eller mindre en sjakt. Derfor må man være i stand til å gå trapper. Clapham South i Sør-London har 180 trappetrinn, tilsvarende elleve etasjer. Det går greit ned, men du skal opp igjen også, og det er tyngre, selv om du får anledning til å ta pauser underveis. Til Clapham South kommer du enkelt med undergrunnslinjen Northern Line. Du møter guidene rett utenfor den nye stasjonen, og blir ledet ned i den avstengte delen.

Clapham South ble åpnet i 1926, som første stasjon på linjen City & South London Railway, nå del av Northern Line. Stasjonen ble under annen verdenskrig brukt som tilfluktsrom for 8.000 mennesker. Også etter krigen har tunnelene blitt brukt. I 1948 kom 492 immigranter fra Jamaica med skipet «Empire Windrush», og Clapham South ble brukt som midlertidig innkvartering for rundt 200 av de, da det etter krigen fantes få steder å innkvartere de. I 1951 ble tunnelene brukt som hotell til Festival of Britain, en festival for å fremme britisk kunst, forskning og industri etter krigen. I 1956 brant det i en av sovesalene i et annet tilfluktsrom i London, Goodge Street. Britiske myndigheter fant da ut at tunnelene egnet seg dårlig som sovesaler, og Clapham South ble stengt. De siste årene har stasjonens tunneler blitt overtatt av London Transport Museum, og åpnet dørene for guidede visningsturer.

Down Street

Down Street Station

Den nedlagte stasjonen Down Street ligger mellom stasjonene Green Park og Hyde Park Corner på Piccadilly Line. Den ble åpnet i 1907, men stengt igjen allerede i 1932, fordi stasjonen lå i et fornemt strøk, der de fleste ankom og dro igjen med biler, og dermed ble stasjonen lite brukt. Dessuten var det ikke langt å gå til de to nevnte andre stasjonene.

Down Street er kjent som Churchills hemmelige stasjon, da det var her Sir Winston Churchill og hans regjering hadde kontor og regjerte Storbritannia i minst 40 netter under bombingen av London, kjent som The Blitz, fra oktober til desember 1940. Her var det kontor, møterom og soverom, i påvente av at Cabinet War Rooms skulle bli ferdige. Cabinet War Rooms er i dag kjent som Churchill War Rooms, og er en del av Imperial War Museum nær Westminster. Det anbefales også å ta turen innom Churchill War Rooms om du deltar på visning i Down Street.

Churchill War Rooms

Det virker litt surrealistisk når man er på visning i den nedlagte og mørke undergrunnsstasjonen, med lommelykter som eneste belysning, se lyset fra tog suse forbi hvert annet minutt, og tenke på at her ble Sir Winston Churchill servert kaviar, Perrier Jouet 1928 Champagne, 1865 brandy og røykte fine kubanske sigarer for litt over 76 år siden.

Fra London Transport Museum

Merk at billetten til Down Street også gir deg gratis inngang til London Transport Museum (må benyttes innen én måned). Besøker du Clapham South får du femti prosent rabatt på inngangsbilletten til muséet. Alle billetter gir også ti prosent rabatt på alle kjøp i muséets gavebutikk. Hidden London passer ikke for barn, men London Transport Museum gjør til gjengjeld det til de grader. Ikke bare er det utstilt kollektive transportmidler helt tilbake fra begynnelsen av 1800-tallet, men det er nok av leker som de minste både kan klatre på eller bygge med klosser, til interaktiv vegg, samt taxi og buss der de større barna kan sitte i førersetet, eller en Northern Line simulator, der de kan forestille seg at de kjører gjennom tunneler og ankomme stasjoner. De voksne har også mye å se på her.

Erik Drilen (besøkte Clapham South 4. mars og Down Street 5. mars 2017)