Haggis – Skottlands nasjonalrett

Haggis med neeps and tattis og whiskysaus slik den serveres på Whiski Bar i Edinburgh.

Mange har hørt om Skottlands nasjonalrett, haggis. De fleste vet ikke hva det er, men har hørt at det smaker grusomt. Det er selvsagt en smakssak, men personlig synes jeg det er godt. Det er flere måter å servere den på, og den serveres på mange steder, fra øl- og whiskypuber til restauranter med Michelinstjerner. Til drikke anbefales et glass skotsk whisky, men om du heller foretrekker øl (eller ale), hør gjerne med kelneren hva han eller hun foreslår.

Hva er så haggis? Den er laget av finhakket innmat først og fremst av får, eller kalv, som kokes i dyrets magesekk sammen med fett, løk, havremel og krydder (pepper, cayenne, muskat). Som oftest serveres den med kålrotstappe og potetmos, «neeps and tatties».

Poeten Robert Burns gjorde haggis verdenskjent og til en skotsk nasjonalrett gjennom sitt dikt «Address to a Haggis» i den skotske avisen Caledonian Mercury i 1786:

Ye Pow’rs, wha mak mankind your care,
And dish them out their bill o’ fare,
Auld Scotland wants nae skinking ware
That jaups in luggies:
But, if ye wish her gratefu’ prayer,
Gie her a Haggis

Det finnes ingen bevis på at det er en eksklusiv skotsk rett opprinnelig. Den ble også tidligere laget i deler av England, da oppskrifter på såkalt «hagws of a schepe» ble funnet i kokebøker fra rundt 1430 i Lancashire i Nordvest-England. Noen historikere mener at det var vikingene som tok den med seg over til De britiske øyene allerede på 800-tallet. Vi har jo lungemos her i landet som er nesten identisk. Haggis serveres også til skotsk frokost, sammen med stekt egg, bacon og blodpølse. På flere restauranter kan du også be om en vegetarutgave av haggis.

Ved et enkelt googlesøk kan man finne nettsider som rangerer de beste haggisrestaurantene i Skottland. Siden jeg allerede har skrevet om currywurst i Berlin og fish’n’chips i London, er det bare naturlig at jeg også prøvde ut noen av disse restaurantene som nevnes oftest i Edinburgh.

Arcade Bar – Haggis and Whisky House

Denne baren, som ligger i en sidegate til the Royal Mile i gamlebyen av Edinburgh, spesialiserer seg på haggis og whisky. Den mest kjente retten på menyen deres er Robert Burns’ Famous Haggis, et tårn bestående av haggis, neeps and tatties. Den serveres enten med whiskysaus eller stekt bacon. En annen rett de tilbyr er Princess Diana Style Haggis, som i stedet serveres med kremsaus som inneholder tomater, løk og Drambuie likør, i stedet for whiskysaus. Du kan også få glutenfrie alternativer. Om du ønsker et glass whisky til maten, så har de over hundre sorter å velge blant. (Adresse: 48 Cockburn St)

 

The Royal McGregor

Det ville være umulig å ikke nevne the Royal Mile når det kommer til tradisjonell skotsk mat i Edinburgh. Og det er nettopp her The Royal McGregor ligger, ikke mange hundre metrene fra Edinburgh Castle, eller bare femti meter fra St Giles’ Cathedral. Her kan du prøve haggis fritters som forrett med sweet chili og honningdressing, eller du kan til hovedrett prøve Highland Burger med haggistopping og whiskysaus. Du kan også få tradisjonelt haggistårn med rødløk og rosmarinsaus. Royal McGregor tilbyr også haggis for vegetarianere, i tillegg til et bredt utvalg av andre skotske retter. (Adresse: 154 High Street, Royal Mile)

Whiski Bar

Whiski Bar ligger også midt på the Royal Mile, rett overfor Radisson Blu Hotel Edinburgh. Vennlig restaurant som har levende skotsk musikk hver kveld. Deres originale Macsween’s haggis har vunnet priser. John Angus Macsween var en skotsk slakter som gjorde haggis til big business på slutten av 1950-tallet. Haggis på Whiski Bar er noe dyrere enn på en del andre restauranter, men de garanterer topp kvalitet og at maten er lokal. Serveres i tårn med kålrotstappe, potetmos og selvfølgelig whiskysaus. Du kan velge mellom tradisjonell eller vegetarhaggis. Her kan du også velge blant mer enn 300 skotske whiskysorter, i tillegg til øl selvsagt. (Adresse: 119 High Street, Royal Mile)

The World’s End

Denne restauranten ligger på Verdens ende, eller der bymuren stod i gamle dager, hvilket var verdens ende for de fleste som bodde i Edinburgh på 1500-tallet. Omtrent midt på the Royal Mile mellom Edinburgh Castle og Palace of Holyroodhouse. Tradisjonell skotsk pub med flere århundrer lang historie, mørk interiør, gjemte alkover og dunkel belysning, og alltid fullt med høy stemning. I restaurantdelen serveres haggis i panne med potetmos og smeltet cheddarost, sammen med grønsaker og hjemmelaget whiskysaus. Det anbefales å bestille bord her. (Adresse: 2-8 High Street, Royal Mile)

Legendariske the Balmoral, der bl.a. J.K. Rowling skrev siste Harry Potter-boka.

Hadrian’s Brasserie at the Balmoral

The Balmoral er et legendarisk og ikonisk hotell i den ene enden av Princes Street, ikke langt fra Calton Hill. J.K. Rowling bodde her da hun skrev den siste boken om Harry Potter. Om du skulle ønske å se dette hotellet fra innsiden, er et besøk i Hadrian’s Brasserie den perfekte unnskyldningen. Her kan du spise i rolige omgivelser, med mer klasse. Til tross for at hotellets kjøkken har én Michelinstjerne, er ikke hotellets haggis med neeps and tatties spesielt dyr. Jeg valgte å spise tradisjonell skotsk frokost her den ene morgenen under mitt opphold i Edinburgh.  (Adresse: North Bridge Brasserie, 1 Princes St)

Erik Drilen (besøkte Edinburgh 19-22. april 2018)