Det ukjente Kraków

Kongelig sightseeing i Krakow. Dette vil jeg normalt kalle en turistfelle og ikke noe jeg vanligvis anbefaler, men er det noe du ønsker å prøve, kan du like gjerne gjøre det i Kraków, for her er det stil, og det er mye billigere her enn andre steder i Europa.

Kraków er blitt en av de mest populære destinasjonene i Europa for oss nordmenn de siste årene. En del av årsaken til det er de lave prisene i Polen, både på hotell og shopping, men også at det går direktefly fra flere norske byer dit, som gjør reisetiden kort.

Blant de mest populære severdighetene i Kraków er, foruten gamlebyen, absolutt saltgruvene i Wieliczka verdt et besøk. Mange velger også å besøke de tidligere konsentrasjonsleirene i Auschwitz-Birkenau, som ligger et stykke utenfor Kraków. Disse har jeg skrevet om tidligere her.

  • Visste du at saltgruvene i Wieliczka også har eget spa som du kan besøke? Her kan du få medisinske spabehandlinger under jorda.

Det jeg skal konsentrere meg om denne gangen er de litt mindre kjente severdighetene byen har å by på:

Fontenen på markedsplassen i Gamlebyen er del av taket på det underjordiske museet.

De fleste tar turen innom markedsplassen, Rynek Główny, gjerne flere ganger i løpet av oppholdet i Kraków. Men visste du at du også kan gå under jorda på markedsplassen, og besøke Rynek underjordiske museum, et historisk museum som viser arkeologiske utgravinger og forteller byens historie på 6000 kvm. Merk at kun 300 mennesker slipper inn samtidig, så du bør kjøpe billett på forhånd. Det kan du enten gjøre online, eller på informasjonskontoret midt på vestre side av markedshallen. Inngangen til museet er i det nordøstre hjørnet av hallen. Museet er basert på utgravinger av hus og de originale brosteinsgatene som lå her i middelalderen. Med digitale effekter, lyd- og lysshow, samt multimediaframvisninger gjør museet moderne og spennende for hele familien, og verdt å få med seg.

Rådhustårnet byr på flott utsikt.

Ønsker du å få med deg byen ovenfra, har du også muligheten til det fra Rådhustårnet. Det skjeve tårnet fra slutten av 1200-tallet heller 55 cm fra midten. Rådhuset ble revet allerede i 1820 pga forfall, men tårnet står fremdeles ensomt på markedsplassen. Går du de vel hundre trappetrinnene opp til toppen av tårnet har du utsikt over hele plassen og byen.

Kościuszko-høyden gir sannsynligvis den beste utsikten over Kraków.

Et annet utsiktspunkt, Kościuszko-høyden, ligger noen kilometer vest for byen, og kan være interessant å få med seg. Dit kommer man seg med trikk og buss, eller hop-on-hop-off-bussen, men det er heller ikke dyrt å ta taxi dit. 34 meter over bakken troner haugen, oppkalt etter Tadeusz Kościuszko, polsk og amerikansk krigshelt, og reist til minne om ham etter hans død på begynnelsen av 1820-tallet. Inngangen ligger i det nygotiske kapellet ved foten av haugen, og der finnes også en utstilling til ære for Kościuszko. Festningsmuren rundt haugen ble bygget av østerrikerne på midten av 1800-tallet. Haugen inneholder for øvrig jord samlet fra stedene der Kościuszko kjempet sine slag, både fra Polen og USA. Fra toppen av høyden har du utsikt over hele Kraków og milevis av omliggende områder, og helt til Tatrafjellene.

Krakus gravhaug.

Det finnes også et gratis alternativ til å se Kraków ovenfra. Sør for Kazimierz og elven Wisła ligger gravhaugen som sies å være graven til kong Krak, Krakóws grunnlegger, eller Krakus gravhaug, som den er kjent som. Ingen menneskebein har noensinne blitt funnet i den 16 meter høye gravhaugen, som ligger på en høyde, men funn av gjenstander kan datere den tilbake til minst 700-tallet. Andre sier at den er av keltisk opprinnelse og kan dateres til de første par århundrene før vår tidsregning. Uansett hvilken historie som ligger bak haugen, eller under den, så har den en fantastisk utsikt mot Kazimierz og Krakóws gamleby.

Podgórze

Om du velger å gå til fots fra Krakus høyde anbefaler jeg å sette av litt tid i bydelen Podgórze på veien tilbake mot Kazimierz, samt krysse Fader Bernateks gangbro (Kładka Ojca Bernatka) over elven Wisła.

Bydelen har fått en oppblomstring etter at gangbroen kom. Opprinnelig var det en egen by, og grensen mellom Polen og keiserriket Østerrike-Ungarn gikk her ved elven. Ikke før 1915 ble Podgórze slått sammen med Kraków. Bydelen bærer også på en tragisk historie, da nazistene under andre verdenskrig brukte bydelen som konsentrasjonsleir og drev byens jøder hit. Mange ble henrettet på stedet, mens andre ble sendt videre til Auschwitz.

Schindlers emaljefabrikk ligger i Podgórze, og deler av filmen «Schindlers liste» ble filmet her. De siste årene har det dukket opp mange små kaféer og restauranter i Podgórze, og bydelen har fått et nytt liv.

Kazimierz

I bydelen Kazimierz nord for elven kan man også bruke en hel dag. Sør og øst for Wawelslottet ligger den tidligere jødiske bydelen, som i dag er renovert og har blitt Krakóws kulturelle og kunstneriske sentrum, populært både blant lokalbefolkningen og turistene. Det er spesielt to barer jeg vil anbefale i Kazimierz, som er verdt et besøk.

En av Alchemias gjester.

Den ene er Alchemia. Her ser det ut som tiden har stoppet opp. Ta en øl i den eldste eksisterende puben i Kazimierz. Hvert rom er forskjellig. Fullt av gamle, og kanskje glemte, bilder på veggene fra den tiden da jødene bodde her. Ta deg tid til å la inntrykkene av den unike atmosfæren samle seg. En bohemsk kafeteria på dagtid, en populær bar på kveldstid. Noen av de beste konsertene med lokale band i Kraków, eller et up-and-coming utenlandsk band, kan du også få med deg om du tar en tur ned i kjelleren. Selv om baren er populær blant turistene, så er dette også et sted hvor de lokale samles. Ølet er i hvert fall billig. (Adresse: Estery 5, 31-056 Kraków)

Eszeweria.

Den andre baren i Kazimierz som jeg vil anbefale å besøke er Eszeweria. Ikke la deg forvirre av inngangen. Det er ikke mye som minner om en bar når du står utenfor. Aller mest minner den kanskje om inngangen til en gammel bakgård. Innenfor er den kanskje den mest erketypiske av alle de bohemske barene i Kazimierz. Interiøret vil overraske deg. Enkelte vil kalle den en hipsterbar, andre vil si den er forbausende romantisk. Røykfullt, dempet belysning, gamle bord og stoler som i et gammelt hjem, forskjellige antikviteter og lysestaker med levende lys. Og ikke minst vennlige og smilende ansatte. De tilbyr også det du måtte forvente å bli tilbudt av øl, vodka, kaffe eller varm sjokolade. Og det er billig, i særdeleshet for oss nordmenn. Om du liker stilen til Alchemia, men ikke at alle som besøker Kazimierz stikker hodet innenfor, så er Eszewera stedet. Toalettet sies også å være det mest romantiske i hele Kraków. (Adresse: Józefa 9, 33-332 Kraków)

Eszeweria.

Skal man først oppleve Polen på nært hold, bør man så absolutt også få med seg en såkalt mléčný, eller melkebar, som vi vil kalle det på norsk. Opprinnelig, da den første melkebaren åpnet i Warszawa i 1896, var det mat av melkeprodukter som ble servert, derav navnet. Mer ekte polsk mat får du ikke. Det er ingen servitører, du står i kø og bestiller over disk, betaler, og får maten servert over disk. Ikke forvent at alle tar kredittkort heller.

Du kan heller ikke regne med at menyen er på engelsk overalt, men noen av de mest populære rettene er pierogi (dumpling, pastaskjell fylt med kjøtt, krydder og grønnsaker), kotlet schabowy (schnitzel; mørnet svinekotelett, dyppet i egg, mel og brødsmuler, stekt og servert med grønnsaker, dill og potetmos), barszcz (suppe av rødbeter, servert med sour creme og brød), kielbasa (kjøttpølse, servert med stekt løk og dill) og placki ziemniaczane (potetpannekake, servert med biffgryte). Og ikke glem, det er billig. Du kan få suppe, kotelettmiddag og drikke for rundt 25-30 złoty, eller rundt regnet kr 60,-. En av de mest anbefalte melkebarene i Kazimierz er Polakowski (Adresse: Miodowa 39, 31-052 Kraków).

Stare Miasto – Gamlebyen

U Babci Maliny, i en bakgård og ned i en kjeller.

Melkebarer finner man for øvrig også i Gamlebyen. Godt bortgjemt i en bakgård og ned i en kjeller, finner du U Babci Maliny. Kan være vanskelig å finne, men åpenbaringen når du finner den er verdt hele jakten. Som å finne en skatt. Innredet som en tømmerhytte, med mye rart på veggene. Langbord, som du gjerne kan dele med de lokale innbyggerne, og noen turister som har forvillet seg dit. Du bestiller maten ved disken, betaler, og venter til ditt nummer blir ropt opp når maten er ferdig, og henter den på disken. Det er nesten som å være hjemme hos mor: Du rydder etter deg selv også, og setter koppene og fatene i vinduet til kjøkkenet før du forlater stedet. (Adresse: Sławkowska 17, 31-016 Kraków)

Er du ute etter å drikke en billig øl, kan baren Huki Muki anbefales. De har den billigste ølen jeg noen gang har drukket i Krakow, kun 4,80 złoty (en drøy tier) for en halvliter, til tross for at baren ligger rett ved en av hovedfartsårene inn til markedsplassen, bare et par hundre meter unna Mariakirken. Mange studenter og unge går hit. (Adresse: Floriańska 26, 33-332 Kraków)

Café Philo.

Og synes du det er for langt å gå til Kazimierz for å finne en brun pub med ekte polsk sjarm og sjel, finnes det en jeg trygt kan anbefale i Gamlebyen også. Café Philo heter den, og ligger kun få meter fra markedsplassen den også, om enn noe mer bortgjemt. Eneste belysning er den som kommer inn gjennom vinduene, samt små telys på bordene. Veggene er dekket av kunst og hyller fulle av bøker. Bohemsk atmosfære, og jeg trenger vel stort sett ikke nevne det lenger, men øl er billig. Ønsker du å komme tett innpå lokalbefolkningen er dette ett av stedene. Og kanskje det beste av alt, baren er åpen 24 timer i døgnet. (Adresse: Świętego Tomasza 30, 30-001 Kraków)

Tidligere har jeg skrevet om mikrobryggerier og barer som spesialiserer seg på håndverksøl i Kraków her. Flere av disse ligger ved eller i nærheten av markedsplassen i Gamlebyen.

Er du en av de som heller vil prøve vodka, så får man kjøpt vodka på alle barene rundt omkring i Krakow. Eller du kan prøve en av vodkabarene. Eller, det beste er kanskje å delta på en guidet vodkasmaketur til fots gjennom Gamlebyen og Kazimierz? Trodde du at vodka bare er vodka? Nå er du i Polen, vodkaens hjemland. På tre timer kan du få vodkaens historie, kultur og alt du sannsynligvis ikke visste om nasjonaldrikken. Selvfølgelig får du smake rikelig med vodka i forskjellige varianter, på steder der de lokale går. Og det serveres rikelig med mat til også. Det hører med. Jeg anbefaler her turoperatøren Delicious Poland. Na zdrowie!

Har du noen gang prøvd en kattekafé?

Vil du heller ta en kopp kaffe eller cappuccino og et stykke hjemmelaget pai, så finnes det råd for det i Kraków også. Er du i tillegg katteelsker, vet jeg nøyaktig hvor du bør ta turen: Kocia Kawiarnia Kociarnia, eller Cat Café som det også står foran inngangen. Her kan du både leke og kose med kattene mens du slapper av. Og ta gjerne så mange bilder du vil. (Adresse: Lubicz 1, 31-033 Kraków. Det ligger også en i Krowoderska 48, 31-158 Kraków, men den er åpen kun på lørdager og søndager).

Polsk ostekake.

Polsk ostekake er for øvrig også noe du bør få med deg når du først er i landet. Du finner den i alle byens bakerier. Om du trenger hjelp til å finne et, kan du bare spørre i turistinformasjonen på markedsplassen. De nærmeste bakeriene ligger ikke langt unna.

Er du interessert i klassisk musikk, eller du kanskje bare ønsker en avveksling fra sightseeingen og shoppingen, kan du kjøpe billett til en times Chopin pianokonsert i Chopin Concert Hall i Gamlebyen. Frédéric François Chopin, eller Fryderyk Franciszek Chopin som han ble født som, er en av Polens store stoltheter, selv om han bodde store deler av sitt liv i Paris.  Billetten koster bare snaut kr 150,- og inkluderer et glass hvitvin. (Adresse: Sławkowska 14, 31-014 Kraków)

Tar du en runde rundt kvartalet der Chopin Concert Hall ligger, på Szczepańskiplassen foran kunstpalasset Sztuki finner du en stor vannfontene som på kveldstid er opplyst, og vannsøylene danser til musikk. Verdt å få med seg. Middag på restauranten Trzy Rybki, og kvelden er komplett.

Polski Fiat.

Kjør i Polski Fiat til Nowa Huta

Om du ønsker en sightseeing utenom det vanlige, så har du i Kraków muligheten til å være med på tur til Nowa Huta rett øst for byen, i en gammel østtysk Trabant, eller aller helst skal det være en liten klassisk Polski Fiat. Du kan også ta turen til Nowa Huta på egenhånd med trikk, men da mister turen hele sjarmen. Den gamle kommunistbyen Nowa Huta bygget under Sovjettiden er nemlig ikke spesielt interessant i seg selv. Derimot på en guidet tur har du muligheten til å se tilfluktsrommene og tunnelene fra den kalde krigen under det gamle Leninstålverket. Er du interessert i krigshistorie er dette interessant. Hvis ikke er selve bilturen det. Legg merke til folk av den eldre garde som både smiler, hilser, peker og gir tommelen opp når du passerer. Polski Fiat er nemlig en polsk bilklassiker som du ikke ser for mange av lenger. Anbefalt turoperatør er eNHa Trip.

Erik Drilen (besøkte Kraków 27.-30. september 2018)