Berlin: Håndverksøl mot tyske øltradisjoner

Tyskerne har alltid brygget øl. Allerede da romerne forsøkte å utvide sine områder fant de germanske stammefolk som brygget øl. I dag har Berlin flere bryggerier enn noen annen by i verden. Hver dag kommer tusenvis av ølhunder og andre mennesker som setter pris på et glass med kald drikke til Berlin. Mikrobryggerier og håndverksøl synes å ha gjort et betydelig inntog over store deler av verden de siste årene. Det tok en stund før Tyskland kastet seg på denne trenden, men nå har revolusjonen også kommet dit, ikke minst til Berlin og de større byene.

Om du har lyst til å lære om øl og hvilke ølsorter som finnes, er mikrobryggeriene et godt sted å begynne. Det finnes guidede turer med ølsmaking, men du kan også selv besøke bryggeriene eller barer som brygger sitt eget øl. Et av de fineste mikrobryggeriene finner du i bydelen Mariendorf sør i Berlin:

Stone Brewing

Dette nye og toppmoderne bryggeriet med restaurant ligger i et gammelt renovert gassverk, ombygd til en av de vakreste og særpregede restaurantene i Berlin. Det tilstøtende uteområdet er ikke bare en hage, men en unik oase å slappe av i.

Restauranten, Stone Brewing World Bistro & Gardens Berlin, har plass til 800 mennesker inne og 500 ute. Hovedbaren har opp mot 65 sorter øl på fat, i tillegg til øl på boks eller flaske og vin fra hele verden, som bare venter på deg. De har også egne områder for grupper, bl.a. et for opptil 70 personer og med en bar med 24 ølkraner. Et flott sted å være i Berlin hvor du kan nyte en moderne og trendy atmosfære med mulighet til å oppleve ølbrygging, spise god mat og drikke øl blant venner. De har også gavebutikk, med bl.a. mulighet til å få tappet din favorittøl på én- eller toliters suvenirflaske til å ta med hjem. Stone Brewing ble opprinnelig startet i San Diego i 1996, men har nå også utvidet til Tyskland. Det går an å reise til Stone Brewing med U-Bahn til Alt-Mariendorf, og derfra er det halvannen kilometer å gå. Tar man taxi fra sentrum av Berlin må man regne med rundt 25 euro. (Adresse: Im Marienpark 23)

Barer med egne mikrobryggerier finnes over hele Berlin, men jeg vil her ta for meg bydelen Berlin Mitte, og da spesielt området fra Hackescher Markt til Alexanderplatz.

Brauhaus Lemke am Hackeschen Markt

Brauhaus Lemke har hele tre mikrobryggerier i Berlin, og to av de ligger i Berlin Mitte med bare et par hundre meters mellomrom. Det tredje ligger ved Schloss Charlottenburg. Det var her, ved Hackescher Markt at Brauhaus Lemkes bryggerieventyr startet i 1999, i det som en gang var S-Bahnstasjonen Bögen. Av ølsortene som brygges og serveres av Lemke kan nevnes Bohemian Pilsener, 030 Berlin Pale Ale (amerikansk pale ale), Weizen (hveteøl), Original (Wien pilsner), India Pale Ale, Hopfenweisse (en kombinasjon av Weizenbock og India Pale Ale), Imperial IPA og Imperial Stout. Nye sorter er Black Rye IPA og Spree Coast IPA. Her serveres også tysk mat. Lemkes øl serveres også i over 60 restauranter og barer rundt omkring i Berlin, samt kan kjøpes på flaske i over 50 butikker i byen. (Adresse: Dircksenstrasse 143)

Brauhaus Mitte

Brauhaus Mitte

eller Brauhaus Lemke am Alex, som det nå offisielt heter, ligger som sagt bare noen hundre meter fra Hackescher Markt, og enda nærmere Alexanderplatz, og om du velger å sitte ved vinduet har du også utsikt mot TV-tårnet i Berlin. Dette er Lemkes største bryggeri, restaurant og bar, og med tilsammen 600 siteplasser har de mulighet til å ta imot store grupper i to etasjer innendørs, og to uteterasser. Meny og ølutvalg er det samme som på Brauhaus Lemke am Hackeschen Markt. Brauhaus Mitte produserer 200.000 liter øl i året, og du kan gjerne kjøpe øl for å ta med deg hjem herfra, også på 20-liters fat om du skulle ønske det. (Adresse: Karl-Liebknecht-Strasse 13).

Microbrauerei Barkowsky – Marcus Bräu

er en liten bar i samme område som de to tidligere nevnte, og som produserer kun tre øltyper selv: Marcus Bräu Pils,  Marcus Bräu Dunkel og Marcus Bräu Rotbier, alle trofaste mot tyske øltradisjoner. Gammelt interiør, med 1950-talls radioer, gamle ølskilt og ølflasker på veggene. Lave priser, både på mat og drikke. Tradisjonelle lokale matretter, som bl.a. svineknoker og bratwurst. (Adresse: Münzstrasse 1-3)

Brauhaus Georgbraeu

ligger et lite stykke unna de andre, nede ved elven Spree i Nikolaiviertel. Siden 1992, lenge før håndverksøl ble det store i Berlin, har Brauhaus Georgbraeu laget sine egne lyse og mørke Georg-Bræu-øl. Om vinteren er det i ølhallen folk samles, mens om sommeren foretrekker de fleste uteservering ved elvebredden, med utsikt til Museumsinsel. Tyske tradisjonelle retter på menyen, som Eisbein, kokt svineknoke, servert med surkål, ertestuing og poteter. Du kan også bestille andre retter med kjøtt eller fisk, eller til og med vegetarretter. Navnet har baren fått fra Sankt Georg-statuen som står på plassen utenfor. (Adresse: Spreeufer 4)

Om du heller foretrekker tysk industriøl, er Weihenstephaner på Hackescher Markt et godt alternativ. Weihenstephaner sies å være verdens eldste bryggeri fortsatt i drift, helt siden år 768. Ølet brygges fortsatt i Freising nord for München. De lager flere typer øl, men de mest populære er pilsner og hefeweissbier. De har et titalls forskjellige ølsorter, samt noen alkoholfrie. På Weihenstephaner serveres også tradisjonell tysk mat. (Adresse: Neue Promenade 5)

Vil du ha oktoberfeststemning og ompamusikk er ikke Hofbräu München langt unna, like ved Alexanderplatz. I en ølhall på 6.500 kvm og med plass til 4.000 mennesker er stemningen alltid høy. Her serveres bayerske retter og øl i tolitersglass. Et yndet fotomotiv her er kelnere i lederhosen som bærer på minst ti ølglass i gangen. (Adresse: Karl-Liebknecht-Strasse 30)

Snakker vi først om Oktoberfest, er Berlin et godt alternativ til München. München kan for mange synes å være veldig dyrt under oktoberfestperioden, samt at det er vanskelig å få hotellrom i sentrum. Oktoberfest i Berlin er noe mindre, men avholdes i samme periode, fra slutten av september til begynnelsen av oktober. Den internasjonale ølfestivalen i Berlin, Internationales Berliner Bierfestival, som avholdes første helg i august, kan også være verdt å få med seg. Ifølge Guinness Book of World Records er denne festivalen kjent for å ha «World’s Longest Beer Garden» med 800.000 besøkende fra hele verden.

Erik Drilen (besøkte Berlin 7-12. mars 2017)