Bussen snor seg rundt de mange svingene langs fjellsidene på vei opp til Ronda. Mange steder er det langt ned til dalbunnen. Utsikten er fantastisk, men målet for turen er enda mer spektakulær, der den lille hvite byen Ronda ligger på kanten av en klippe. At den ble grunnlagt av romerne allerede under den andre punerkrigen (ca 200 f.Kr.), gjør den også til en av Spanias eldste byer. Også Ronda ble erobret, som resten av Spania, av maurerne på 700-tallet, og mye av byens arkitektur er inspirert av dette. Etter de kristnes gjenerobring av byen i 1485, ble de muslimske bygningene bygget om og fikk kristne funksjoner. På kirken Iglesia de Santa Maria la Mayor, kan man fortsatt se enkelte arabiske inskripsjoner. La Ciudad, som er den gamle muslimske bydelen, finnes det fortsatt noen store og fine hus mellom de trange labyrintene av gater, og man kan også besøke et gammelt arabisk bad.
Allikevel, det er broen ved navn Puente Nuevo, den nye broen, alle skal se. Til tross for navnet er ikke broen særlig ny lenger, da den stod ferdig allerede i 1793, etter en byggeperiode på 42 år. Broen forbinder de to bydelene La Ciudad og El Mercadillo, over det 120 meter dype juvet som skiller bydelene. Du kan også følge en sti fra La Ciudad ned til bunnen av juvet, slik at du kan se broen og byen nedenfra. Det er tre broer i Ronda, og de to andre er Puente Viejo, den gamle broen, fra 1616, og den virkelige gamle broen, Puente Árabe, som er fra romertiden. Ernest Hemingway besøkte Ronda, og han har beskrevet Puente Nuevo i romanen «Klokkene ringer for deg», og at republikanerne under den spanske borgerkrigen kastet fanger ned i juvet fra broen. En annen forfatter som har brukt en del av sin tid i Ronda er Orson Welles.
Jardines de Cuenca, Cuencas hager, er verdt et besøk. Hagene befinner seg langs veggen i juvet, som for øvrig heter El Tajo. Når du går gjennom hagene har du også fullkommen utsikt mot Puente Viejo og La Ciudad nedenfra, og når du fortsetter nedover ender du til slutt ved Puente Viejo.
De fleste hotellene og restaurantene i Ronda ligger i bydelen El Mercadillo. Dette er en bydel som inneholder færre severdigheter av historisk interesse enn La Ciudad, men både en av de flotteste plassene i Ronda, Plaza del Socorro, samt tyrefekterarenaen, ligger i den nyere bydelen.
Ronda kalles tyrefektingens vugge, og Plaza de Toros er Spanias eldste tyrefekterarena fortsatt i bruk. Da Pedro Romero for første gang i 1785 entret arenaen, var det for første gang noen stod foran oksen til fots, og den første som introduserte tyrefekting som en kunst og bevis på mot. Rondas tyrefekterlegende har også gitt navn til en av byens beste restauranter. Arkitekten bak tyrefekterarenaen var José Martin de Aldehuela, mannen som også designet Puente Nuevo og stod for rekonstruksjonen av Málagas katedral. Arenaens museum er verdt et besøk.
Det opprinnelige navnet på Ronda var Acinipo, vinens by. Byen var faktisk en av få byer i Spania som dyrket vin og som ble eksportert til Roma. Vinsmaking er derfor også en naturlig del av besøket. I La Ciudad ligger det et vinmuseum, Bodega la Sangre de Ronda – Centro de interpretación del vino Sangre de Ronda. Her kan du smake vin, selvbetjening gjennom en tappekran i veggen, eller kjøpe vin om du ønsker det. Alternativt kan det legges inn besøk til en eller flere av vingårdene i distriktet. 20 km fra dagens Ronda kan man finne ruinene av et romersk teater med navnet Acinipo.
Om man ønsker et roligere besøk i Ronda, husk at de fleste turistene som kommer dit er på dagstur. Gatene vil derfor være roligere på morgenen og om kvelden. Derfor er det ikke så dumt å legge inn en overnatting i Ronda. Du kan få god standard til en pris som er mye lavere enn på solkysten. Har man tid og bil, anbefales også et besøk til nabobyen Setenil de las Bodegas. Eller hva med et bad i Cueva del Gato, kattens hule, i Benaoján, 20 minutters kjøretur fra Ronda?
Erik Drilen (besøkte Ronda 13. juni 2017)