Gibraltar – Møt apene på The Rock

Et av de stedene mange besøker når de er på ferie på Costa del Sol, er Gibraltar, et stykke Storbritannia helt på sydspissen av Spania. Én dagstur holder lenge på Gibraltar, eller The Rock, klippen, som mange kaller det. Man rekker over det meste på noen timer. Samtidig trenger man den ene dagen. Det er mange tusen som besøker halvøya hver dag, og du må regne med god tid ved grensepasseringen og tollen. Og husk pass. Uten kommer du nemlig ikke inn.

Ferierer du på strekningen Malaga – Marbella kan det være greit å melde seg på en busstur, som f.eks. Juliá Travel, som starter fra Malaga rundt kl 07.00 på morgenen og plukker opp passasjerer underveis. De har også sightseeing inkludert, i tillegg til at du får et par timer på egenhånd til lunsj og shopping i sentrum av byen. Kommer du med bil kan det etter sigende ta opptil seks timer å krysse grensen. Da er det bedre å sette igjen bilen på spansk side, og gå over grensen til fots.

Noe som er interessant med Gibraltar er at man etter grensepasseringen må krysse Gibraltar lufthavns rullebane for å komme deg inn til byen. Dette er unikt, og er du riktig uheldig, eller heldig alt ettersom, kan veien inn til byen være stengt fordi et fly skal lande eller ta av.

Gibraltar er ikke den mest interessante byen. Den er som en liten engelsk småby, noen historiske bygninger, noen puber, og ikke minst røde telefonkiosker. Ikke å forglemme, politimennene har bobbyhatter. Du rekker over det meste i byen på et par timer. For mange er det mest for å krysse av på kartet at de har vært der. Gibraltar er som et eget land, nesten. Siden 1713 var Gibraltar britisk oversjøisk område, men har siden 1830 vært britisk kronkoloni. De har eget parlament, men som administreres fra Storbritannia. Språket er engelsk, øl selges som pint, og du betaler i pund. Det kan være greit å ta med seg kredittkort også, for shopping er skattefritt. Er det noe i sentrum som kan være morsomt å få med seg, er det vaktskiftet utenfor The Convent, der guvernøren av Gibraltar holder hus.

Det er to ting som er verdt å få med seg i Gibraltar: Apene på det The Rock og St Michaels grotte. Man kan ta taubanen opp til fjellet, men billetten er dyr, og den inkluderer ikke noe mer enn sveveturen opp og ned igjen. Ikke særlig spennende hvis man har reist med taubaner mange andre steder i verden. En guidet sightseeingtur gir mer for pengene, du får sett mer, du blir guidet underveis, inngang til St Michaels grotter er inkludert, og i tillegg får du møte apene. Utsikten fra The Rock er fantastisk. Herfra ser du over til Marokko, og flere titalls store skip på vei inn og ut mellom Atlanterhavet og Middelhavet.

St Michaels grotte er den mest populære av totalt 150 grotter på Gibraltar. Kalksteinsgrotten er et stort rom med stalagmitter og stalaktitter, opplyst i flere farger. I tillegg er det i den lavere delen av grotten en innsjø med krystallklart vann. Et fascinerende syn.

Det er ingen som vet hvordan berberapene har kommet seg over fra Marokko til Gibraltar. Guiden påstår i hvert fall at ryktene om en underjordisk tunnel under Gibraltarstredet ikke stemmer. Vi fikk klar beskjed om at alle plastposer måtte ligge igjen i bussen når vi gikk ut for å treffe de. Skuldervesker, ryggsekker og kamera går greit, men plastposer forbinder de med mat, og de vil garantert forsøke å nappe de til seg. Å mate de er forbudt, og man skal heller ikke forsøke å røre de. At en av apene la hånden sin på skuldra mi da jeg skulle ta selfie var akseptert. Uansett en morsom opplevelse.

Erik Drilen (besøkte Gibraltar 12. juni 2017)