Ta et steg inn i en magisk verden

Du synes at du kjenner igjen bildet over, sier du? Da er sjansen veldig stor for at du har sett Ringenes Herre og Hobbit-filmene. Bare i New Zealand kan du faktisk sette dine bein i J.R.R. Tolkiens fantasiverden fra 1937. Peter Jackson fikk æren av å regissere filmatiseringen av bøkene i 1998, og han fant ikke noe bedre egnet sted enn sitt eget kjære New Zealand. Filmene ble filmet flere steder over hele New Zealand, og Hobbiton ble til på en sauefarm like sørvest for den lille byen Matamata, et par timers kjøring sør for Auckland. Da Ringenes Herre-filmene var ferdig innspilte måtte kulissene rives, pga rettigheter. Sauebonden selv, Ian Alexander, fikk mange forespørsler fra folk som ønsket å besøke stedet, så det ble til at han begynte med visningturer til de tomme hullene som var igjen.

Bilbo Baggins’ hus.

 

Så skulle Hobbiten filmatiseres, og da ble Hobbiton bygd opp igjen i 2009. Denne gangen ba sauebonden om at Hobbiton måtte få stå. I dag er Hobbiton en av New Zealands største severdigheter målt i antall besøkende. Bare det første året etter at det åpnet hadde seks prosent av New Zealands befolkning besøkt Hobbiton. Mange var skeptiske og trodde at dette var en gedigen turistfelle. De fleste ble positivt overrasket, og måtte innrømme at det er en magisk verden de hadde satt sine bein i, selv folk som ikke er Tolkien-nerder eller som ikke har sett filmene.

Hobbiton

Det går daglig turer fra Auckland til Hobbiton, og det er mange operatører som kjører turen. Selv kjørte jeg med Kiwi Fun Tours. Bussturen nedover tok et par timer, inkludert en frokoststopp underveis. Guidet omvisning tar to timer, og deretter har du tid til å kjøpe en tallerken suppe eller gryterett i vertshuset Green Dragon. Et krus med øl eller cider er inkludert i billetten, eller ingefærøl om du foretrekker alkoholfritt. Du får også tid til å handle suvenirer i gavebutikken. Det er også mulig å få omvisning på kveldstid, for deretter å være med på bankett, langbord og middag som er en hobbit verdig, men da må du overnatte i nærheten. Disse turene arrangeres to ganger i uka.

Om du ønsker å besøke andre Ringenes Herre-relaterte steder på New Zealand, tar Hairy Feet Tours deg med til Mangaotaki Valley Farm, nær Piopio, ikke så langt fra Matamata, til stedet der Bilbo Baggins fikk overlevert det magiske sverdet, Sting, av Gandalf. I Whatawhata nær Hamilton kan du bo som en hobbit, i Underhill Valley Earth Hut. Det er mulig å melde seg på flerdagers bussturer i New Zealand, som inkluderer Hobbiton og andre opptakssteder fra filmene, i tillegg til like magiske severdigheter som grottene i Waikato, Waitomo og Ruakuri, samt Rotoruas Redwood-skog.

Flyturen min med Air New Zealand fra Auckland til London varte 24,5 timer. Da passet det bra å se alle Ringenes Herre og Hobbiten-filmene på nytt.

Erik Drilen (besøkte Matamata og Hobbiton 25. juli 2017)