Spøkelsesbyen Varosha

Bare noen mil nord for Larnaca og Ayia Napa på øya Kypros ligger byen Varosha. Inntil 1974 var dette Kypros’ mest populære feriedestinasjon, faktisk også en av verdens mest populære, med høye hoteller, restauranter, barer og nattklubber. Hollywoodstjerner som Elizabeth Taylor, Richard Burton, Raquel Welch og Brigitte Bardot hadde sine ferieboliger der.

Den greske juntaen på Kypros ønsket å innlemme hele øya under Hellas, og startet en forvisning og deportasjon av tyrkiske kyprioter, selv om disse levde fredelig blant greskkypriotene. Sommeren invaderte derfor Tyrkia den nordlige delen av øya. Tyrkerne flyktet nordover, og grekerne sørover.

Varosha var en av byene som ble rammet. Befolkningen og turistene ble skremt og tok med seg det aller viktigste og dro sørover, de også. Verdisakene gjemte de, da de håpet at ting ville roe seg, og at de kunne returnere til hjemmene sine noen dager, eller i verste fall noen uker senere. Nå har det gått mer enn 50 år. Over natten ble byen en spøkelsesby.

Konfliktene på Kypros har pågått i århundrer. Øya har vært bosatt av grekere, egyptere, assyrere, persere, romere og arabiske kalifat, før øya ble en del av republikken Venezia. Osmanerne kom på siste del av 1500-tallet. I 1914 ble øya britisk koloni, og var det helt til Kypros fikk sin uavhengighet i 1960.

I 1974 kulminerte det altså, og ingen har klart å løse situasjonen til dags dato. En kypriotisk gjenforeningsplan i regi av Kofi Annan og FN ble forsøkt i 2004, som gikk ut på at Kypros skulle være ett land med to selvstyrte enheter, eller kantoner, etter mønster av Sveits.

Tyrkerne i nord stemte ja (65%), mens 75% av greskkypriotene stemte nei. Årsaken til at grekerne stemte nei var at tyrkiske soldater fikk fortsette å være i nord, selv om greske soldater fikk være i sør. En annen årsak var at greskkypriotene ikke var fornøyd med planen for hva som skulle gjøres med greske eiendommer i nord, som de hadde forlatt.

Fremdeles, etter over 50 år, står husene og hotellene urørt og forfalt i Varosha. I 2020 åpnet presidenten for Den tyrkiske republikken Nord-Kypros opp det okkuperte området for turister. Planen er at Varosha skal settes i stand igjen, og åpne den for hotellgjester og innbyggere.

Den tyrkiske regjeringen har tilbudt seg å kjøpe ut eiendommene fra de tidligere eierne. En tyrkiskkypriotisk forretningsmann har kjøpt tre av hotellene fra de greskkypriotiske eierne, og har sagt at han vil sette de i stand og starte driften av de under navnene de hadde da invasjonen startet i 1974.

En del greskkyprioter avventer og lurer på om de noen gang kan flytte tilbake. I mellomtiden forfaller bygningene og spørsmålet er om de i det hele tatt kan renoveres, eller om de må rives og bygges opp på nytt. Synet som møter turistene i dag er gjerder og skilt som advarer mot å bevege seg inn i bygningene pga rasfare.

Om du ønsker å se byen, slik den er nå, bør du ikke vente for lenge. Du kan melde deg på dagsturer fra Girne fra turselskaper som opererer i Nord-Kypros, eller fra sørsiden, med taxi fra Larnaca eller Ayia Napa. Husk pass! Selv om Republikken Kypros er med i EU, er ikke Nord-Kypros det.

Vi får håpe at situasjonen for Kypros normaliserer seg snart. Som ett eller to land, det får fremtiden vise.

Erik (besøkte Nord-Kypros med Aller Travel 5-15. april 2025)