Waterford – The Viking Triangle

Kopi av vikingskip foran Reginald’s Tower.

Irlands eldste by er Waterford, grunnlagt av norske vikinger i år 914. Vikingene kom til Waterford for første gang i 853, men ble jaget av irene i 902, før de altså kom tilbake i 914 og bygde det som skulle bli Irlands første by. Navnet Waterford har også norrøn opprinnelse, da det kommer av navnet Veðrafjǫrðr, som kommer av veðr, som kan bety både vær (hannsau) og vind, og fjǫrðr er fjord. Uansett betydning, definitivt et gammelnorsk navn.

Klokketårnet i Waterford.

Vikingene regjerte i Waterford til anglo-normannerne under ledelse av Richard de Clare, 2. jarl av Pembroke, også kjent som Strongbow, invaderte Irland i 1170. Til tross for at regimet skiftet, finnes det i dag fortsatt mange spor av vikingene i Waterford, nok til at den historiske gamlebyen har fått navnet The Viking Triangle, og består blant annet av tre muséer, under samlet navn Waterford Treasures, som fokuserer på vikingetiden og middelalderen.

Reginald’s Tower, eller Ragnvalds tårn på norsk, er Waterfords fremste landemerke og det eldste offentlige byggverket som fremdeles står og er i bruk, ikke bare i byen, men i hele Irland. Allerede i 851 hadde vikingene bygd et fort i Waterford, men ikke før de kom tilbake i 914 under ledelse av Ragnvald av Ivarætten, etter sigende barnebarn av Ivar Ragnarsson, også kjent som Ivar Beinlause, ble forsvarsmurene forsterket og tårnet bygget ved elven Suir. Tårnet hadde også stor betydning da Strongbow kom til Irland i 1170. En annen Ragnvald, irene kalte ham Ragnall MacGillemaire, måtte da til slutt gi tapt, men ikke før Strongbows menn hadde klart å innta tårnet. Etter invasjonen ble tårnet ombygd og forsterket, og på 1400-tallet ble ytterligere to etasjer bygd på. Helt til 1700-tallet var tårnet forsvarsmurenes sterke punkt. Opp gjennom århundrene har tårnet vært brukt til forsvarstårn, ammunisjonslager, på 1200- og 1300-tallet som slott, på 1400-tallet ble mynter ble preget der, og det fungerte også en stund som fengsel. Strongbow ble til og med gift i tårnet. I dag huser Reginald’s Tower en vikingutstilling og er ett av de tre muséene under navnet Waterford Treasures. Noen av Irlands største vikingskatter er utstilt her, bl.a. et vikingsverd fra 800-tallet og en dragebrosje som regnes som et av de vakreste sølv- og gullsmykkene laget på 1100-tallet. Reginald’s Tower er en av de viktigste turistattraksjonene i Irland. Utenfor står det en replika av et vikingskip i full størrelse. Deler av bymuren kan fremdeles ses langs Castle Street noen kvartaler unna.

 

Få meter fra Reginald’s Tower finner du King of the Vikings, et virtual reality opplevelsessenter, der du blir ønsket velkommen inn i en kopi av et vikinghus, får på deg VR-briller og i den neste halvtimen blir du del av vikingenes invasjon av Irland. Nærmere historien kommer du ikke. Merk at de har plass til kun ti mennesker, så det anbefales forhåndsbestilling.

Borgermesterens vinkjeller i Medieval Museum.

Går du enda noen meter lenger opp i den smale gaten, kommer du til Medieval Museum, Irlands eneste middelaldermuseum, også et av Waterford Treasures’ muséer. Muséets ytre er en moderne bygning, men innvendig inneholder den to middelalderkamre, Choristers’ Hall fra rundt år 1270, som var boligen til katedralens dekan, samt borgermesterens vinkjeller fra 1400-tallet. Choristers’ Hall var for øvrig bygd opp mot 1200-tallets bymur, og den ene veggen i muséet består dermed også av den delen av bymuren. Under et glassgulv finnes også fundamentet av et enda eldre bygg. Muséet inneholder for øvrig mange av Irlands skatter fra middelalderen, bl.a. det eneste fortsatt eksisterende klesplagget til Kong Henry VIII, Kong Edward IVs sverd, samt Waterford Charter Roll, et fire meter langt historisk dokument fra år 1372.

Det siste av byens tre Waterford Treasures muséer er Bishop’s Palace, som ligger rett ved siden av middelaldermuséet. Dette muséet ble bygd i 1741, og var bosted for de anglikanske biskopene fra 1743 til 1919. I dag forteller det Waterfords historie fra 1700-tallet fram til 1970-tallet. Blant skattene i muséet er ett av Napoleon Bonapartes sørgekors, det eneste gjenværende av tolv som ble laget etter hans død i 1821. Av andre skatter er Waterfords eldste eksisterende gjenstand fra Waterford Crystal, en krystallkaraffel fra 1789, annen krystall og sølv, flere dragespeil, samt en rekke malerier. Den øverste etasjen er dedikert byen Waterfords historie, som bydelen Ballybrickens grisemarkeder, hvor bøndene solgte sine husdyr, historien om Waterfords hjemmestyre, Waterford under første verdenskrig og uavhengighetskrigen, samt levesett og husholdning i Waterford.

Rett over gaten ligger Waterford Crystal Factory. Noe Waterford er kjent for gjennom de siste århundrene er krystall. På Waterford Crystal er det mulig å melde seg på omvisningsturer. Her er verdens største samling av Waterford krystall. Om du ikke kjøper billett på forhånd, kom gjerne tidlig eller sent på dagen, slik at du unngår bussgruppene, som det er mange av.

Cathedral of the Most Holy Trinity

Av andre severdigheter verdt å besøke i The Viking Triangle er Cathedral of the Most Holy Trinity, Irlands eldste katolske katedral, fra 1793. Den andre er Christ Church Cathedral, en anglikansk kirke fra 1773. Begge er designet av arkitekten John Roberts. Sistnevnte er allikevel den mest interessante, da den er bygget der det tidligere stod en katedral bygget av vikingene i år 1096. Rester av denne kan ses inne i dagens katedral. En tredje kirke ligger også i vikingtriangelet, dvs ruinene av den, Greyfriar’s Church, opprinnelig et fransiskanerkloster fra ca år 1240. Greyfriars Municipal Art Gallery ligger rett ved siden av.

Om du har besøkt King of the Vikings, la du sikkert merke til at de snakket om blaa. Det er et bakverk som er spesielt for dette området av Irland. Du får kjøpt det i et par av byens bakerier, eller du kan få det til maten på flere av byens restauranter. Blant annet brukes det i stedet for hamburgerbrød om du kjøper en burger. Waterford blaa er et beskyttet produkt, og kun dette brødet bakt i Waterford kan kalle seg blaa. Beskyttet på samme måte som gorgonzola, camembert, konjakk og champagne.

Du kan melde deg på en interaktiv tur, Epic Tour of the Viking Triangle, som inkluderer alle stedene nevnt i dette innlegget.

Hotellanbefaling: Dooley’s Hotel Waterford er et familiedrevet, firestjerners hotell som ligger sentralt ved byens kai langs elven, i gåavstand fra både jernbane og Viking Triangle. (Adresse: 30 Merchants Quay, Waterford)

Erik Drilen (besøkte Waterford 16-17. juni 2018)