Skal du på en dagstur utenfor Lisboa, så bør du dra til Sintra. I hvert fall om du elsker farger og eventyrslott. Pena-palasset som ruver over den lille byen Sintra er et skue man ikke bør gå glipp av.
For å begynne med det praktiske først, om man tenker på å leie seg bil for å komme seg til Sintra, bare glem det. Det er smale, svingete veier, men den største utfordringen når man er framme er allikevel å finne et sted å parkere. Vi snakker om en av Portugals største severdigheter. Hver halvtime går det direkte tog til Sintra fra Rossiostasjonen i Lisboa. Det er avgang minst hver halvtime, og togturen tar bare tre kvarter. Alternativt kan du ta buss, men avreisetidene er ikke like gunstige. Eller, som jeg gjorde, melde deg på en guidet busstur fra Lisboa med engelsktalende guide. Det siste koster nok en del mer, men til gjengjeld går du forbi køen til Pena-palasset, og om du bare har én dag og ønsker å få med deg Cabo da Roca og Cascais i samme slengen, så følger du et program som gjør at du rekker Cascais før det blir mørkt. Ellers er det lett å bruke opp tiden i Sintra. Så mye er det faktisk å se der.
Skal man få med seg alt i Sintra bør man ha minst to dager, og unngå helger eller helligdager om du kan. Sintra er en utrolig populær destinasjon, så regn med kø. Om du reiser med tog anbefales det at du starter fra Lisboa så tidlig som mulig, og ta taxi fra jernbanestasjonen opp til Pena-palasset, for å komme før turiststrømmen. Er man to eller flere, er det billigere med taxi enn med bussen som frakter folk opp til palasset.
Palácio Nacional da Pena, som det heter på portugisisk, ser ut som rene Disneyslottet utenfra, imponerende i rødt og gult, og et av de fineste eksemplene på 1800-talls romantisk arkitektur. Fascinerende også på innsiden, men ikke mer enn andre tilsvarende slott rundt omkring i Europa. Slottet er bare litt over 160 år gammelt, og ble bygget av Kong Ferdinand II som kongelig sommerresidens. Den portugisiske staten overtok slottet etter revolusjonen i 1910, og de kongelige i Portugal flyktet i eksil. Slottet ble da gjort om til museum. Parken rundt slottet er definitivt også verdt et besøk. Parken, som også ble laget av Kong Ferdinand II, består av trær og planter hentet inn fra andre deler av verden, som ikke finnes andre steder i Portugal, som f.eks. nord-amerikansk sequoia, sypress, magnolia, kinesisk ginkgo og japansk sugi (eller cryptomeria). I parken er det også små innsjøer, og er du heldig kan se de svarte svanene som holder til der. Du kan lett ende opp med å bruke noen timer i parken.
Et byggverk som burde interessere historieinteresserte nordmenn er Castelo dos Mouros, maurerborgen, som ligger på den andre toppen like ved Pena-palasset. Bygd på 700-tallet og sannsynligvis et av de beste eksemplene på maurisk militærarkitektur i hele Portugal. I år 1109 kom norske kong Sigurd Magnusson Jorsalfare sammen med norske korsfarere, på vei til Jerusalem, til Sintra for omvende de islamske maurerne til kristendommen. Da de nektet drepte kong Sigurd alle. I dag fremstår festningen som ruiner, men det er et flott område å vandre rundt i, og utsikten over Sintra er upåklagelig.
I gamlebyen av Sintra finnes også en og annen juvel av portugisisk arkitektur. På den store plassen når du kommer inn i byen ligger en av de, Palácio National de Sintra, Sintras nasjonalpalass, eller også omtalt som bypalasset, Palácio da Vila. Dette er det best bevarte kongelige middelalderpalasset i hele Portugal, og var kontinuerlig bebodd fra tidlig på 1400-tallet til slutten av 1800-tallet. De eldste delene av palasset kan være fra tidlig 1300-tall, bygget under Kong Dinis I. Palasset er derfor, naturlig nok, blitt utvidet og redekorert mange ganger. Noe man legger spesielt merke til er de karakteristiske skorsteinene. I løpet av en omvisning i palasset får man høre mange morsomme historier om Kong Johan I, hvorfor ett rom er vakkert dekorert med svaner, mens et annet har alle veggene dekkene med skjærer. I dag er det historisk museum.
På den andre siden av plassen overfor bypalasset ligger husene tett i tett, restauranter og små butikker om hverandre, og ikke minst trange gater. Når man først befinner seg i Sintra er det obligatorisk med et stopp i bakeriet Piriquita for å kjøpe travesseiros. Alle bakeriene i Sintra har dette bakverket, men Piriquita er altså det originale stedet, og er nesten å regne som et valfartssted for portugisere. I samme slengen bør man også unne seg et par queijadas, ostekake. «Travesseiros da Piriquita» og «Queijadas de Sintra» er kjent i hele Portugal. Bakeriet Piriquita ble åpnet så tidlig som i 1862.
Om Pena-palasset er den største severdigheten i Sintra, så er den langt fra den mest interessante og morsomste severdigheten i byen. Den ligger ti minutters gange fra sentrum av gamlebyen, og går under navnet Quinta da Regaleira. Her er det palass, kapell, park med gangstier, og ikke minst tårn, fontener, grotter og labyrinter. Ungene kommer til å elske denne parken. Voksne også, forresten. Du går inn i labyrintene og lurer på hvor du kommer ut. Hvor ender trappen i den store brønnen i parken? Selv i kapellet kan du se etter en hemmelig tunell som leder til hovedhuset. Her er det også en fordel å komme tidlig, slik at du slipper å gå i kø med alle turistene. Derfor er det en fordel med to dager i Sintra.
Om man ønsker å få med seg enda flere severdigheter i Sintra, kan nevnes Monserrate Park med nok et palass, samt Convento dos Capuchos, et kloster. Begge ligger et stykke fra selve sentrum i byen. Sintra står på UNESCOs verdensarvliste.
Cabo da Roca
Om du ikke er med på en organisert tur som inkluderer Cabo da Roca, kan du ta rutebuss nr 403 fra Sintra eller Cascais. Bussen bruker rundt 35 minutter fra Sintra og 25 minutter fra Cascais. De organiserte turoperatørene inkluderer Cabo da Roca kun i perioden 1. mars til 31. oktober pga dagslyset. På vinteren ville de ellers ikke rukket å komme til Cascais før mørkets frembrudd.
Cabo da Roca er det vestligste punktet på det europeiske kontinentet. Herfra er det bare hav mellom Europa og Amerika. Det står et monument som forteller at stedet er det vestligste punktet i fastlands-Europa, og monumentet er et populært sted for selfies. Det er ikke mye å se her, bortsett fra panoramautsikten av de 150 m høye klippene og atlanterhavskysten. Fyret er ikke åpent for publikum. Ellers er det restaurant, suvenirbutikk og offentlig toalett på stedet. Organiserte turoperatører stopper kun en halvtime her. For den som har mer tid, finnes det en turstier som går langs kysten og som er en del av naturparken Sintra-Cascais.
Cascais
Til Cascais kommer du enkelt med tog fra Lisboa. Merk at toget ikke går fra samme stasjon som toget til Sintra. Du må reise fra stasjonen Cais do Sodré for å komme deg til Cascais. Det er det samme toget som til nabobyen Estoril. Reisetiden er en drøy halvtime.
Cascais er kjent for de fine strendene, og kan fint kombineres med Lisboa om du ønsker å kombinere storby- og badeferie. Opprinnelig var Cascais en søvnig liten fiskerlandsby. Det var før kong Luis I oppdaget de fine strendene i 1870. Dermed begynte adelen i Portugal å bygge slott og herskapshus i byen. Etter hvert kom også turistene. Allikevel er Cascais mindre turistifisert enn f.eks. Algarvekysten. Det finnes britiske barer på rad og rekke på torget Largo Luis de Camoes, der turister samles til langt ut i de sene nattetimer, men man behøver ikke gå så langt for å finne koselige små fiskerestauranter. Byen har også gratis sykkelutleie for å komme seg rundt. Man behøver kun å vise legitimasjon.
Et godt sted å begynne når man skal utforske Cascais er museumskvartalet. Det er i dette området man vil finne de fleste historiske bygningene, muséene og palassene fra slutten av 1800-tallet og utover. Marinaen med de vakre yachtene er også verdt et besøk.
Erik Drilen (besøkte Sintra, Cabo da Roca og Cascais med Diana Tours 1. mars 2018)