Det er ikke så vanskelig å forklare ordet hygge til en nordmann, siden vi bruker det samme ordet her i Norge. Danskene derimot, har tatt i bruk ordet i sin markedsføring av landet, og i Danmark får du til og med kjøpt bøker på flere språk om hygge. Nå byr det kanskje på litt større utfordringer å forklare ordet til en utenlandsk turist. Kanskje det da er like greit å ta de med på en rundtur rundt i København for å vise hva hygge er? Det er nemlig litt mer enn bare å oversette ordet til det engelske coziness. Det handler om å nyte de gode tingene i livet, sammen med de du har kjær. Familiefølelsen, vennefølelsen, eller følelsen av å være trygg om du vil.
Et besøk på Nyhavn er et naturlig valg når man besøker København. Ikke bare fordi det er et av byens mest pittoreske områder, men til tross for alle turistene, gir den oss også et lite innblikk i Danmarks sjel. På slutten av 1600- og utover var dette stedet der skip fra hele verden la til, og Den Nye Havn som det het på den tiden, var det vertshus og barer der, og stedet der sjømenn vanket og gledespiker holdt til. Senere kom kjøpmennene.
Nyhavn 9 er områdets eldste hus, fra 1681, og det er ikke endret eller påbygd siden. For de som interesserer seg for H.C. Andersen, så bodde han fem år i Nyhavn 20, seksten år i nr 67 og to år i nr 18. På 1980-tallet ble Nyhavns skjeve hus fullstendig renovert, og nå er det hyggelige restauranter og barer her, steder der hyggelige dansker og turister møtes.
Nyhavn kan du besøke til fots, men også med en av Københavns mange kanalbåter. Mange velger å kjøpe billett på hop-on-hop-off-bussene når de besøker en ny by. Å se København fra sjøsiden i en kanalbåt kan være et fint alternativ til dette.
Er dere en gruppe går det også an å leie båten for egne arrangement, kanskje med servering av mat og drikke til om dere ønsker. Det er stort sett fantasien som setter grensene her. Kom tett på alle de fine seilbåtene og husbåtene som ligger fortøyd langs kanalene, se de kjente bygningene i sentrum av København fra en litt annen vinkel. Vet du forresten hvordan den verdensberømte bronseskulpturen «Den lille havfrue» ser ut bakfra? Kun med båt får du sett ryggen på henne.
Om mulig bør du også legge turen innom Refshaleøen, som de siste årene har blitt et av Københavns mest spennende områder å besøke. Tidligere var det industriområde og et av verdens største skipsverft lå her. Du kan hoppe av kanalbåten på Refshaleøen. Det første som møter deg er mikrobryggeriet Mikkeller, som i seg selv er verdt et besøk, især for ølinteresserte. Det er allikevel det som kommer bortenfor som er målet for mange.
Urbane gründere, restauranter og kulturinitiativtakere har skapt en hel ny bydel på Refshaleøen. Reffen Street Food er samling av containere og varebiler som er satt sammen til en liten landsby av street food-restauranter. Men det er så mye mer. Gourmetmat av høyeste kvalitet finner du Noma 2.0, Amass og Alchemist, mens den rustikke havnekneipen La Banchina til og med har egen badebrygge.
Arkitektur har også fått sin plass på Refshaleøen. Arkitektfirmaet BIG står bak studentboligene på øya, bygget av brukte containere, og som kan minne litt om Bauhaus Campus Berlin, som jeg har skrevet om tidligere her. Aktiviteter finnes også. Både klatrevegger og paintball kan du prøve her. Eller hva med bungee jumping, eller strikkhopping som vi kaller det på norsk? Det arrangeres også konserter og kunstutstillinger. Eurovision Song Contest i 2014 ble avholdt i B&W Hallerne på Refshaleøen.
Et annet restaurantområde i København er Kødbyen, eller Kjøttbyen, i gåavstand vest for Hovedbanegården, Københavns hovedjernbanestasjon. Dette mat- og kjøttmarkedet er blitt et byens mest trendy og populære steder å gå ut, med barer, mikrobryggerier, restauranter og nattklubber på rad og rekke ved siden av slakterbutikkene som fremdeles er der. Her finner du Warpigs, en brewpub og barbecuerestaurant, og restauranter som Tommy’s Burgerjoint, Fleisch, Noho, Kul, den indisk-pakistanske Bollyfood og mange andre på rad og rekke. Alt til overkommelige priser. Kødbyens eneste fiskerestaurant, Fiskebaren, ligger i et bygg med det kanskje ikke så treffende navnet Kød og Flæskehal. Her finnes også en champagnebar, KB3, med over femti forskjellige typer champagne for den som elsker flytende bobler. I tillegg finnes flere gallerier i Kødbyen.
Det har kanskje blitt en turistfelle etter hvert, men Fristaden Christiania er verdt et besøk for den som aldri har vært der før. Dette alternative samfunnet i det tidligere militærområdet er fargerikt, bygninger dekket med street art, her er mye kunst og alltid mange mennesker. Vær obs på at folk bor her, og det er aldri populært at turister tar bilder her inne. Det er heller ingen hemmelighet at Christiania er kjent for sitt liberale syn på cannabis, og at det er vanlig å røyke hasj her. Fristaden er blitt gitt et begrenset grad av selvstyre, selv om restaurantene og butikkene må betale moms til den danske staten av sin omsetning.
Et absolutt must når du er i København er å besøke Tivoli. Ingen steder oser mer av dansk hygge og god stemning enn dette stedet som har eksistert siden 1843. Og parken er kledd etter årstidene, så du kan gjerne ta turen hit flere ganger. Om det er sommer, vinter eller halloween, Nordens beste fornøyelsespark er et skue uten like. Det er nok ikke bare barna som måper når de kommer hit. Her er det karuseller og berg-og-dal-baner for alle aldre, eller avhengig av hvor mye du tør å utfordre høydeskrekken din. Og god mat kan du spise i en av parkens mange restauranter, som f.eks. Nimb Gemyse eller Restaurant Grøften. Fra midten av november til nyttår er det også julemarked i Tivoli.
Hvis du ønsker å oppleve et hotell utenom det vanlige, enten du ønsker å overraske samboeren på kjærestetur, eller om du reiser med hele familien, bør du velge Nimb Hotel. Dette 5-stjerners boutiquehotellet ligger midt i sentrum, rett ved Københavns Hovedbanegård, men enda bedre, med en fantastisk utsikt over Tivoli. Hotellet var opprinnelig en basarbygning i maurisk stil tegnet av Tivolis arkitekt Knud Arne Petersen, men etter en totalrenovering og ombygging i 2008 er det blitt et eksklusivt hotell med 38 rom, der ingen er like, samt førsteklasses restauranter og spa. Regnes for å være et av de best likte hotellene i København, og der du får mest valuta for pengene. Luksusreisemagasinet Condé Nast Traveller kåret de som ett av verdens beste hoteller i 2009, og i 2015 ble de kåret som årets hotell av hotellkjeden Small Luxury Hotels. Om du har tenkt å besøke Tivoli, husk at inngangsbilletter til Tivoli, samt turpass til alle karusellene er inkludert i romprisen på Nimb Hotel.
Nimb Hotel er kanskje dyrt for en del, men da kan kanskje Hotel Copenhagen Admiral være et alternativ. Hotellet ligger ved vannkanten, rett ved Skuespilhuset, bare et par hundre meter fra Nyhavn, og også Amalienborg slott ligger kun ett minutts gange fra hotellet. Utsikt over kanalen til Operahuset har du også. Heller ikke Den lille havfruen ligger mange minuttene unna. Selve bygningen som Copenhagen Admiral holder til i, er en historisk maritim bygning, oppført i 1787. De sjarmerende pommerske furubjelkene, mursteinsveggene og buegangene er tatt vare på, og selv flere av gjesteværelsene har trebjelker.
Om du blir sulten av all gåingen rundt omkring i byen, kan jeg også anbefale The Standard som ligger i Havnegaden, ikke langt fra Nyhavn. I den grønne havnebygningen kan du spise en hyggelig og god dansk lunsj, smørrebrød, eller middag som bestemor ville ha laget den i restauranten Almanak, eller du kan spise en førsteklasses Michelinmiddag på den andre restauranten i bygget, Studio. Begge restaurantene eies av Claus Meyer, som også eier en rekke andre restauranter i Danmark. Nylig åpnet også en tredje restaurant i The Standard, med navnet Mission. Bygget som restaurantene holder til i var opprinnelig en tollbod, fra 1937, bygget i funkisstil.
Har du lyst på kaffe og kake på ettermiddagen, kan jeg anbefale kafeteriaen på Hotel Sanders, heller ikke det langt fra Nyhavn, i Tordenskjoldsgade.
Erik Drilen (besøkte København ifm Nordic MICE Summit 3-4. november 2018)