I 1443 ble det bestemt at det skulle bygges et katolsk birgittinerkloster i det sørvestre hjørnet av Finland. Det er også året for grunnleggelsen av Naantali, eller Nådendal, som er det svenske navnet på byen. I dag er det kun klosterkirken som står igjen på høyden der klosteret lå.
Nådendal, som ligger rett ved den finske skjærgården og er kjent som Finlands feriehovedstad, har i dag snaut 20.000 innbyggere. En vandring langs småbåthavnen og gjennom den idylliske gamlebyen i tre er verdt et par timer. Her vil du finne små butikker, kaféer og gallerier.
Besøk gjerne Nådendals Museum, der du kan få historien om klosteret og se arkeologiske utgravinger fra byen i bygget Humppi, mens i det andre bygget, Hiilola, kan du besøke et hjem med interiør fra 1800-tallet. Hagen i sistnevnte er også verdt å få med seg. Flere finske filmer har blitt spilt inn her.
På andre halvdel av 1800-tallet var Nådendal allerede kjent som en av de flotteste spa- og badebyene i Finland. I dag er det Nådendal Spa Hotel som tar imot spagjestene. Hotellet er et førsteklasses spahotell som passer for hele familien. Her er det både innendørs- og utendørsbassenger og muligheter for omfattende spabehandlinger. På hotellet er det også tre restauranter, både á la carte og bufférestaurant, samt thairestaurant.
Den finske presidentens sommerresidens Kultaranta (Gullranda på svensk) ligger også i Nådendal.
Mummiverden ligger på en liten øy like ved Nådendal, forbundet med en gangbro. Fra fastlandet er ikke Mummiverden engang synlig, bortsett fra noen få hus, som ligger ganske så idyllisk til mellom trærne på øya. Her finnes ingen karuseller eller berg-og-dal-baner. Men barna elsker det, og selv de voksne blir som barn igjen når de kommer hit. Mummipappa, Mummimamma og Hemulen, så vel som Sniff, Snusmumrikken, lille My og de andre er alle her. Og de tar seg god tid til å leke med barna, og stille opp på bilder.
Glem ikke å se Mummihuset. Det virker overraskende mye større fra innsiden, uten videre henvisning eller sammenligning til en velkjent britisk TV-serie for de større. I Mummiverden finnes eventyrstier, labyrinter, hengebroer og skattejakt for de minste. Og selvsagt butikker med mummisuvenirer. Man behøver heller ikke gå sulten derifra.
Parken er ikke spesielt stor, og opplevelsene er ikke særlig påkostet, men eventyrstemningen fra Tove Janssons bøker om mummitrollene er der. Man reiser ikke til Finland for å besøke Mummiverden, men besøker man Finland kan man gjerne legge turen innom Mummiverden.
Nådendal byr også på mye kultur og mange festivaler. Den mest kjente festivalen er utvilsomt Sjusovardagen, eller syvsoverdagen som det heter på norsk. Den har blitt avholdt 27. juli hvert år siden slutten av 1800-tallet. Selve festivalen starter allerede dagen før, men årets offisielle syvsover blir kastet i vannet kl 07.00 den 27. juli. Denne dagen går folk gjerne iført kun pysjamas. Av andre festivaler bør nevnes Musikfestspelen i første halvdel av juni, matfestivalen Costa Food i midten av august, samt flere båtfestivaler og båtmesser gjennom sommersesongen.
Og ønsker man kultur i form av teaterbesøk, er ikke Åbo mer enn et kvarter unna. Forstår man ikke finsk, er Åbo Svenska Teater et utmerket alternativ. Teateret er Finlands eldste teaterbygning som fortsatt er i bruk, fra 1839. Da vi besøkte teateret, så vi forestillingen «Jane Eyre».
Også skjærgården utenfor Nådendals sentrum er verdt et besøk. Om du ønsker å lære hvordan honning blir til, kan du besøke Tammiraumas Honungsgård. Der har du også anledning til å kjøpe honning fra gårdsbutikken. Og mens du er i området, hvorfor ikke spise lunsj på Restaurant Pohjakulma like i nærheten?
Du kan reise til med Finnlines fra Kapellskär i Sverige til Finlands tredje største havn Nådendal direkte, eller med Viking Line eller Silja Line fra Stockholm til Åbo. Kjører du med egen bil, ligger Nådendal kun 16 km fra Åbo. Du kan også fly til Åbo. Det tar rundt én time og tjue minutter med buss fra Åbo lufthavn, via Åbo sentrum, til Nådendal. Alternativt bruker du kun tjue minutter med taxi eller leiebil, da lufthavnen ligger 19 km fra Nådendal.
Erik Drilen (besøkte Nådendal på studietur med Cities+Tours 12-14. oktober 2018)