Når du forteller en ire at du er fra Norge, er han ikke sen med å påpeke at Dublin ble grunnlagt av norske vikinger. Omkring år 840 kom norske vikinger og anla en festning der byen nå ligger. Danske vikinger overtok fra 852, selv om flere historiske kilder er uenige om dette. I alle fall var Dublin regjert av vikinger fram til år 1014, da irene vant slaget ved Contarf og overtok. De fikk ikke beholde det lenge, for i 1169 tok engelskmennene ved normanneren Richard de Clare, bedre kjent som Strongbow, kontroll over Irland, noe som varte helt til et opprør i 1916, som endte med at Republikken Irland ble erklært. Navnet Dublin kommer fra det irske Duibhlinn, Svart kulp, eller Blackpool på engelsk.
Et godt sted å starte sitt Dublin-besøk er muséet Dublinia, som ligger like i nærheten av der den gamle bymuren stod. Deler av bymuren står fremdeles. Dublinia er bygget på tuftene av middelalderkirken St. Michael-kirken, og er et museum i tre etasjer, der hver etasje tar for seg forskjellige tidsepoker av Dublins historie. Første etasje er viet vikingtiden, andre etasje middelalderen, mens tredje etasje er viet arkeologiske utgravinger, et forskningsbibliotek og vitenskapslaboratorium som forklarer hvordan en arkeologs hverdag utarter seg, samt hvordan man tidfester og leser funn. På visse tidspunkter kan man også gå opp i tårnet på Dublinia, med utsikt over hele byen. Fra gavebutikken i tredje etasje kan man gå over en gangbro til historiske Christ Church, som ble bygd for nesten tusen år siden.
Christ Church er Dublins eldste kirke. Du kan kjøpe autoguide i billettskranken sammen med inngangsbilletten slik at du på egenhånd kan gå rundt i kirken, men jeg vil heller anbefale en guidet visning som foregår flere ganger om dagen. Da får du også muligheten til å gå opp i kirketårnet, og til og med prøve å ringe med kirkeklokken. Katedralen er en av Dublins flotteste byggverk, og selv om den er renovert flere ganger opp gjennom århundrene, så er det spor fra tidlige tider av Dublins historie. Blant annet er Strongbows sarkofag i kirken. Strongbow ble gravlagt her. Krypten må man også få med seg. Ikke bare er den Irlands og Storbritannias største krypt, men den er også Irlands eldste byggverk, og byr også på irsk historie. Kirkens skatter og historiske gjenstander er utstilt her, samt også kirkens egen kopi av Magna Carta, et av de mest berømte dokumentene i verdenshistorien. En av de mer bisarre gjenstandene i krypten er en mumifisert katt og rotte, på folkemunne kalt Tom og Jerry. De ble funnet i en av orgelpipene under en renovering på 1850-tallet, og som til og med ble nevnt i James Joyce’s roman «Finnegan’s Wake». Da jeg var der hadde de også en utstilling av kostymene fra tv-serien «The Tudors». Flere filmer og tv-serier har dessuten blitt filmet her inne. Legg merke til de vakre gulvflisene som kirken er spesielt kjent for.
Etter et besøk i Dublinia og Christ Church passer det godt med lunsj på gastropuben The Bull & Castle (by F.X. Buckley Steakhouse) som ligger rett over gaten for sistnevnte. Denne restauranten har opparbeidet seg et rykte for å være Dublins beste steakhouse, men også som en av de beste fiskerestaurantene i byen. I tillegg har de godt utvalg av viner, whiskey og godt øl. Om du ønsker kan du også få et smaksbrett med flere sorter øl tilpasset måltidet.
Når du går ut av The Bull & Castle er du heller ikke langt fra Dublin Castle, som også startet sin historie med vikingene. Under selve slottet har arkeologer funnet fundamenter fra vikingenes originale forsvarsmur i Dublin. Elven Poodle, som fremdeles i dag renner under slottet og gatene i byen, skal ha omkranset borgen på den tiden. Dagens slott skal ha blitt bygget for rundt 800 år siden, og blitt renovert og ombygd flere ganger opp gjennom århundrene. Middelaldertårnet er den eneste synlige delen av det originale slottet. Slottet har helt siden starten vært Irlands administrasjonssenter og kongelig residens. Statsseremonier og møter som krever høy sikkerhet avholdes fremdeles her. Blant annet ble Det europeiske råd avholdt her flere ganger da Irland hadde presidentskapet i EU.
Rett ved siden av Dublin Castle ligger også City Hall, rådhuset, som er verdt et besøk. I hvelvet finnes en multimediautstilling som viser Dublins historie fra vikingtiden til moderne historie, samt noen av byens skatter.
En av Dublins største severdigheter er Trinity College. Trinity College er det eneste kollegiet i Irlands eldste universitet, grunnlagt av Elizabeth I av England i 1592. En av kollegiets hovedattraksjoner er Book of Kells, en av Irlands eldste skrifter. Verdt å få med seg er biblioteket, som inneholder mer enn fem millioner bøker.
De fleste som reiser til Irland ønsker å få med seg en irsk aften, med irsk musikk og riverdance. The Merry Ploughboy Pub er en restaurant, som ligger litt sør for sentrum av Dublin, og som i snart 30 år har tilbudt nettopp dette, blandet med god mat. Det skal visstnok være Irlands eneste pub drevet av tradisjonelle irske musikere. I 2017 ble de kåret til Dublin’s Best Show. Om du ønsker å melde deg på en aften her, tilbyr de også transport tur/retur fra sentrum av Dublin.
For den som er interessert i mat og god drikke, samt god musikk og litteratur, finnes det mange guidede turer til fots i Dublin som man kan melde seg på:
Irish Food Trail er en slik tur. I tillegg til sightseeing blant historiske steder i sentrum av Dublin, får du muligheten til å prøve tradisjonelle irske retter, samt prøve lokale typer av håndverksøl, og ikke minst, du lærer å lage Irish Coffee. En morsom tur for deg som ønsker å se en litt annen side av Dublin, og i tillegg bli kjent med mennesker fra hele verden.
Har du ikke smakt irsk whiskey, har du ikke vært i Irland. Merk hvordan ordet staves, at det ender på –ey i Irland, og ikke whisky som i Skottland, som også er den norske stavemåten. Det strides om whisky opprinnelig kommer fra Irland eller Skottland, men drikken har vært laget i over tusen år. Ordet betyr vann, og opprinnelsen av ordet whisky kommer fra det irske uisce beatha, eller det skotske uisge beatha, som betyr «livets vann», som «eau de vie» og akevitt. Det er forskjell på irsk og skotsk whisky. Skotsk whisky er vanligvis destillert to ganger, og har ofte en røyksmak (som skyldes at kornet tørkes i varmluftovner hvor det brennes torv), mens irsk whiskey vanligvis er destillert tre ganger og har ikke denne røyksmaken. Skotsk whisky skal lagres på eikefat, mens irsk whiskey ikke har noen restriksjoner på dette, og kan gjerne lagres på fat av andre tresorter, eller fat tidligere brukt til bourbon, vin eller til og med øllagring. Type fat påvirker også smaken av whiskyen. I Dublin har du muligheten til å se hvordan whisky lages, gjennom f.eks. å besøke Jameson Distillery Bow St. Dette er nå et museum, og whisky lages ikke der lenger, men i byen Cork. Skal du besøke et whiskydestilleri som er i drift, kan du ta turen til Teeling Distillery i Newmarket, Dublin. Selvsagt finnes det også et whiskymuseum i Dublin, Irish Whiskey Museum på Grafton Street, rett ved turistkontoret.
Om du ikke ønsker å gå gjennom produksjonen, men kun ønsker å smake irsk whiskey, litt historie, med mat til, kan du melde deg på en Whiskey Trail, en guidet fottur i sentrum av Dublin, på samme måte som Irish Food Trail. Da får du muligheten til å smake på seks forskjellige whiskysorter sammen med god irsk mat. Kanskje et alternativ til middag på restaurant en av dagene?
Du finner også lignende turer for de som er interessert i øl og tradisjonell irsk musikk, Musical Pub Crawl, eller om du er interessert i litteratur, Dublin Literary Pub Crawl. Irland er også identisk med ølet, eller stouten, Guinness, men det vil jeg komme tilbake til i et senere innlegg.
Tre populære fotomotiver i sentrum av Dublin er statuene av Molly Malone, Phil Lynott og Oscar Wilde. Førstnevnte er basert på en sang om en kvinnelig fiskehandler i Dublin, bl.a. sunget av The Dubliners. Sangen er nærmest å egne som en uoffisiell hymne til byen. Phil Lynott var sanger og bassist i den irske gruppa Thin Lizzy, som døde i 1986. Han har fått en bronsestatue som står foran puben Bruxelles i Harry St, en sidegate til mer kjente Grafton St. Forfatteren Oscar Wildes statue står, eller ligger, på en stein i det ene hjørnet av Merrion Square Park, rett over gaten for huset der Oscar Wilde vokste opp. Huset er for øvrig i dag eid av American College, og det er fullt mulig for grupper å få omvisning i huset ved avtale på forhånd.
Visste du forresten at St. Valentine, mannen som har fått Valentinesdagen oppkalt etter seg, faktisk har levd, og at han er gravlagt i Dublin? Valentine var en prest som døde som martyr fordi han fortsatte å gifte forelskede par, til tross for at den romerske keiseren Claudius hadde forbudt forlovelser og ekteskap i et forsøk på å fjerne kristendommen fra Romerriket. Flere år etter sin død ble Valentine erklært som helgen, og fraktet til Irland hvor han ble gravlagt der hvor kirken Whitefriar Street Church ligger i dag. Selv i dag kommer mennesker hit for å be St. Valentine om råd for kjærlighetslivet, og hvert år den 14. februar kommer par hit for å få St. Valentines velsignelse over ringene de skal gi hverandre. Du kan besøke gravstedet når som helst under kirkens åpningstider.
Erik Drilen (besøkte Dublin 12. – 15. juni 2018)