Gud skapte Jorden, men nederlenderne skapte Nederland, sier man i Nederland. Hadde det ikke vært for dikene, sanddynene og flomportene, hadde førti prosent av Nederland ligget under vann. Totalt 17.500 km med diker holder vannet på utsiden. Store deler av Rotterdam ligger også under havflaten. Nieuwerkerk aan den IJssel like øst for Rotterdam er Nederlands laveste punkt, med sine 6,76 m under havet. Bydelen Prins Alexanderpolder i den nordlige delen av Rotterdam ligger også seks meter under havet. Allikevel er Rotterdam Europas største havneby, og den tiende største i hele verden.
”Hvorfor kommer du til Rotterdam?” spurte den første taxisjåføren jeg møtte i byen. ”Amsterdam er der ting foregår. Mye bedre.” Han hadde kanskje et poeng. Her finner man lite av den tradisjonelle gamle hollandske arkitekturen og kanalene. Byen ble totalt utbombet under andre verdenskrig, og alt har blitt bygget opp etter krigen. Med to unntak: Laurenskerk og Schielandshuis.
Derimot, er man interessert i moderne arkitektur er det mye å se. Et godt sted å starte er ved Blaak-T-banestasjonen med det ufo-lignende overbygget. Rett ved ligger Piet Bloms gule kubehus, der kun gulvene er vannrette. Kunne du tenke deg å bo der? På den andre siden av t-banestasjonen ligger Rotterdams nyeste severdighet, Markthal, eller markedshallen på godt norsk. Her kan du bruke flere timer på å se utvalget av ferske matvarer i mathallen, eller du kan spise i en av de mange restaurantene i hallen.
Går man videre forbi Schielandshuis og byens maritime museum kommer man til Erasmusbroen, som også er et lett gjenkjennelig og ruvende byggverk i Rotterdam. På den andre siden kan man bo på hotellet NHOW Rotterdam. Derfra har man utsikt til store deler av byen.
Å reise rundt i Nederland er enkelt. Man flyr inn til Schiphol, og derfra tar du toget videre. I Rotterdam er du på under en time. Rotterdam Centraal er forøvrig også et signalbygg i byen.
Men er det da ingen kanaler og gammel bebyggelse i Rotterdam? Jo, man kan ta t-banen eller en taxi litt vest for Rotterdam sentrum, til Delfshaven, som er verdt et besøk.
Ellers er ikke den lille byen Delft mer enn 15 km fra Rotterdam heller, bare noen minutters reise med toget. Delft er et Amsterdam i miniatyr, som ligger mellom Rotterdam og Haag. Her finnes tradisjonell bebyggelse og kanaler. Det er til og med mulig å ta kanalcruise her også. Verdt å få med seg i Delft er markedsplassen med rådhuset og Nieuwe Kerk (den nye kirken, fra 1400-tallet, hvor Vilhelm I av Oranien ble gravlagt, og hvor alle kongelige av Oranienslekten har blitt gravlagt i ettertiden). På markedsplassen har du også rikelig anledning til å se på den berømmelige keramikkunsten som går under navnet Delftse Blauwe Aardewerk, som har sitt opphav herfra. Eller kanskje du er bedre kjent med navnet Delfts blå?
Et steinkast fra markedsplassen finner du også Oude Kerk (den gamle kirken, fra 1200-tallet). Om du kikker på tårnet vil du se at det er skjevt. Det heller to meter vertikalt. Kirken er forøvrig også kjent for sin ni tonns tunge klokke fra 1570.
Ikke langt fra Oude Kerk ligger også Prinsenhof, det tidligere Sint Agathaklosteret, hvor Vilhelm I av Oranien bodde og ble drept i 1584. I dag er Prinsenhof museum. Like ved ligger også Gemeenlandshuis fra 1505. Der var hovedkontoret for Hoogheemraadschap, som hadde hovedansvaret for dikene, kanalene, vannkvernene og pumpene som drenerte marken og regulerte vannivået i Delft.
Et besøk i Delft rekker du også fint med halvdagstur fra Haag. Det er ikke mange minuttene med tog fra Haag til Delft.
Haag ligger bare en drøy halvtime med tog fra Schiphol lufthavn, og er derfor et meget godt alternativ til Amsterdam som storbydestinasjon. På sommeren er byen også et utmerket sted å reise til på badeferie. Bydelene Scheveningen og Kijkduin er faktisk de mest populære badedestinasjonene i hele Benelux. Førstnevnte ligger bare en kort trikketur fra sentrum av Haag.
Haag er Nederlands administrative sentrum, og mange internasjonale selskaper og ambassader holder til her, men Haag er allikevel ingen kjedelig by full av diplomater og forretningsfolk. Tvert i mot, det er en by med en veldig bredt utvalg av restauranter. Ikke like mange barer og utesteder som Amsterdam, men de som finnes er stort sett samlet i den indre bykjernen, rundt torgene Het Plein og Grote Markt.
De mest populære severdighetene i Haag er miniatyrbyen Madurodam, 1400-tallsfengselet Gevangenpoort, Omniversum (Europas første IMAX-kino) og galleriet Mauritshuis med malerier av flere store nederlandske kunstnere, som f.eks. Rembrandt. Shoppingområdet er i gågatene vest for sentralstasjonen.
Når man besøker Haag eller Rotterdam er det én severdighet man bør få med seg, spesielt om man er arkitekt, eller har interesser innen arkitektur. Ikke langt fra Hoek van Holland, ligger verdens største bevegelige flombarriere, Maeslantkering. Hver av de to portene er større enn Eiffeltårnet i Paris. Sammen med Hartelkering på den andre siden, utgjør de Europoortkeringen, som lukkes for å beskytte Rotterdam og rundtliggende områder ved stormflo. Informasjonssenteret Keringhuis ligger på nordsiden av bredden. Der får man gjennom en multimediautstilling se hvordan barrieren fungerer, samt historien om dikene som beskytter landet mot å bli oversvømmet.
Erik Drilen (Rotterdam, Delft og Maeslantkering besøkt 11-13. oktober 2015, Haag besøkt 4-6. september 2010)