Opplevelsesferie på Madeira

Carros Cestos i Funchal.

De fleste nordmenn har vært på, eller kjenner til, Kanariøyene. Ikke like mange har besøkt portugisiske Madeira, rett nord for Kanariøyene. Enkelt å komme seg dit er det også, siden Norwegian har direktefly dit fra Oslo i vinterhalvåret, eller med turoperatøren Solia, som også flyr dit på sommeren.

De fleste tror at Madeira består av kun én øy, men det er faktisk åtte øyer, Ilhas da Madeira, selv om de fleste av de er ubebodde. Den største, og den med flest mennesker, heter også Madeira og det er der hovedstaden Funchal ligger. Offisielt ble øyene oppdaget i 1418, da João Gonçalves Zarco og Tristão Vaz Teixeira ble tatt av en storm og drev i land på en øy de kalte Porto Santo. Øygruppen var opprinnelig ubebodd, men kan allikevel ha blitt besøkt før, da øyene har vært med på kart tegnet minst et halvt århundre før den tid. Allerede for nesten totusen år siden skrev historikeren Plutark, som selv reiste mye rundt Middelhavet, at han møtte sjømenn som beskrev øyene. Arkeologiske funn tyder på at også vikingene kan ha vært der mellom år 900 og 1030. Navnet Madeira betyr tømmer, og fikk navnet fordi øya var dekket av skog.

Selv om Madeira har et mildt og behagelig klima hele året, så kommer man ikke hit for å bade på fine hvite strender. Naturlige badestrender finnes nemlig ikke på øya Madeira. Øya er av vulkansk opprinnelse og steile klipper stikker opp av havet. Men de fleste hotellene har basseng, noen av de nesten i ett med havet. Det er laget et par kunstige badestrender, eller du kan ta turen til Porto Moniz i nordvest, hvor naturen har skapt et enestående bassengområde omgitt av store lavablokker, og som fylles av vann fra havet ved flo sjø. Om du absolutt må ha sandstrender, kan du ta fergen til naboøya Porto Santo, som har kilometervis med gylne sandstrender.

Det Madeira mangler av sand, tar de igjen på andre måter. Vakker og fargerik vegetasjon, der blomstene og frukttrærne blomstrer hele året på grunn av det milde klimaet, er alene verdt besøket. Øya også er perfekt tilrettelagt for en aktiv ferie. Gangstier langs kysten fra Funchal, eller følg levadaene, de flere hundre år gamle vanningskanalene langs fjellsidene, som går på kryss og tvers over øya. En av de mest severdige vandringsturene går fra Ribeiro Frio til Balcões nær Pico do Arieiro, Madeiras tredje høyeste fjell med sine 1818 m. Fjellvandring behøver ikke være noen anstrengelse, da stien er nesten flat og inneholder ingen bratte skråninger. Og tro ikke at du kan gå alle levadaene på en Madeiraferie, for det er nok av stier å ta av, mer enn 2000 km av de. Surfere, dykkere og golfentusiaster vil nok også ha mye glede av Madeira. Du kan også bli med på hvalsafari eller dyphavsfiske. Er du heldig kan det hende du får en tunfisk på kroken.

Offroad med Mountain Expedition. © Ricardo Carvalho

Eller hva med en Jeep ekspedisjon? Du blir hentet på hotellet, turen går først til Machico på østkysten, Madeiras nest største by, der de første oppdagerne av øya gikk i land, og som kan skryte av å ha øyas eldste kirke, Capela dos Milagres, samt to festninger. Her finnes også en av øyas få kunstige sandstrender, med sand importert fra Marokko. Etter en kort stopp i Machico kan du oppleve Madeiras ville natur og offroadkjøring, før du til slutt kommer til landsbyen Porto da Cruz, med omvisning i Madeiras eneste romdestilleri, Companhia dos Engenhos do Norte, selvfølgelig med muligheten for å prøvesmake. Deretter lunsj på legendariske Quinta do Furão, en av de beste restaurantene på Madeira, og utvilsomt den med den beste utsikten blant restaurantene på øya. På veien tilbake til Funchal kjører vi gjennom landsbyen Santana, hvor det fortsatt finnes tradisjonelle hus som er enestående for Madeira, såkalte trekanthus med halmtak.

Utsikt fra Quinta do Furão. © Ricardo Carvalho

Befolkningen på Madeira skryter av å ha Europas høyeste klippe, Cabo Girão, vest for Funchal på sørkysten. Selv om både irer, færinger og nordmenn nok vil protestere på denne påstanden, er det utvilsomt en opplevelse å bevege seg ut på glassbroen og se rett ned på bølgene som slår mot berget 580 m nedenfor.

De fleste som reiser til Madeira bor på hotell i hovedstaden Funchal. Det mangler ikke på ting å finne på her heller. Tvert imot, et must er å ta kabelbanen fra sentrum av byen opp til den lille landsbyen Monte. Bedre utsikt over Funchal får du ikke. Når du har kommet opp til toppen, er det mye å se og finne på. Monte kalles Madeiras Sintra, etter den lille byen utenfor Lisboa. Mens du er på toppen bør du få med deg Monte Palace Tropical Garden, en botanisk hage med over hundre tusen eksotiske planter. Du kan ta kabelbanen ned igjen, men har du lyst på fart og spenning anbefales heller Carros Cestos, toboggan, eller på godt norsk kurvslede. Dette er selve symbolet på Madeira. To carreiros, førere, styrer kurven nedover de bratte gatene med erfaring og utrolig presisjon. I mer enn 150 år ble disse kurvene brukt til å frakte frukt og grønnsaker fra plantasjene ned til sentrum av byen. Da alternative transportmetoder ble tatt i bruk, begynte man å kjøre på turistene. Turen tar 10-15 minutter. Heldigvis, for tennenes skyld, er det ikke lenger brosteiner i gatene, men asfalt.

 

Tilbake i sentrum kan det være greit å slappe av litt med lunsj og et glass vin på Brewery Beer House, eller kanskje helst prøve restaurantens eget øl. Mens man slapper av kan man beundre kopien av Christopher Columbus’ skip Santa Maria, som ligger rett utenfor restauranten, og undre seg over hvordan de for femhundre år siden seilte over Atlanteren i en så liten skute. Bakenfor ligger store cruiseskip.

Vin er også en viktig del av hverdagen på Madeira. I sentrum av Funchal kan det være interessant å få med seg Madeira vinmuseum og Old Blandy’s Wine Lodge. Blandy’s er den eneste av Madeiras vinprodusenter som fremdeles drives av grunnleggerfamilien, etter mer enn 200 år. I museet kan man få omvisning og lære historien om madeiravinene, se de gamle fatene av eik, mahogni og atlask, hvor vinen ble lagret, lære om det tradisjonelle canteirosystemet som ble brukt i aldringen av vinen. I det private museet kan man også se brev fra Winston Churchill, regnskapsbøkene fra de siste tre århundrene, eksempler på druesorter som vokser på Madeira, samt gjenstander relatert til historien om hvordan vin ble fremstilt her, som f.eks. en vinpresse fra 1600-tallet. Selvsagt har man også muligheten til å smake og kjøpe langtidslageret madeiravin her.

Vinsmaking på Old Blandy’s Wine Lodge.

Blomster på Mercado dos Lavradores.

På Mercado dos Lavradores, arbeidernes marked, kan man finne alt hva man trenger til matlagingen, frukt, grønnsaker, krydder, kjøtt og fisk, men også blomster i alle farger og former. Stedet er absolutt verdt et besøk, selv om man ikke lager maten selv, bare for opplevelsen og fargene. Eller for å smake på frukten. Madeira var en stor bananeksportør inntil EUs regelverk ble innført. De fleste bananene på Madeira holder nemlig ikke EU-standard når det kommer til størrelse. Man skulle tro at regelverket ville ha drept bananproduksjonen når de ikke lenger kunne eksportere bananene sine til fastlandet lenger. Men neida, øybefolkningen begynte å reklamere med at små bananer er bedre, at de er søtere og smaker bedre enn de store. Bananer er ikke den eneste frukten som selges. Man finner eksotiske frukter i alle farger og former, som papaya, mango, avocado, og ikke minst en frukt som fanger manges oppmerksomhet. På engelsk heter den custard apple, andre navn er anona og cherimoya. Smaken minner om en blanding av banan og ananas.

Zona Velha, eller Funchals gamleby, er verdt en spasertur. Her er det mange barer og restauranter, men kunstnerprosjektet «Arte de Portas Abertas», de åpne dørers kunst, er det som har fått størst oppmerksomhet. I gaten Rua de Santa Maria finner du over hundre håndmalte dører. Mens du er der, be om en puncha, en lokal drikk laget av rom, sitron og honning, som du ikke vil finne noe annet sted enn på Madeira.

Madeiras mest kjente person er utvilsomt Cristiano Ronaldo, fotballegenden de aller fleste kjenner fra Manchester United og Real Madrid. Ikke bare har han fått sin statue i Funchal, hans fødeby, men også sitt eget museum, hvor flere av hans drakter og troféer er utstilt. Ronaldo eier også hotellet, som ligger i samme bygg som muséet nede på havnen, med navnet Pestana CR7 (Ronaldos initialer, pluss nummeret han har på drakten). Om ikke det er nok, ble også Madeiras internasjonale lufthavn omdøpt i mars 2017, og heter nå Cristiano Ronaldo Madeira International Airport.

Cristiano Ronaldo Madeira International Airport

Visste du forresten at verdens største nyttårsfyrverkeri finner sted i Funchal? Da er takterassen på CR7 stedet å være.

Hotellanbefalinger i Funchal: Meliã Madeira Mare og Vidamar Resort Madeira.

Restaurantanbefalinger i Funchal: Adega da Quinta Restaurant, Brewery Beer House og Nini Design Centre.

Erik Drilen (besøkte Madeira 25.-27. februar 2018 i forbindelse med reiselivsmessen BTL i Lisboa)