Julearrangementet på Stiklestad har etterhvert blitt en årlig tradisjon. På dette historiske stedet i Verdal i Trøndelag kan du 7. og 8. desember i år oppleve god gammeldags juletradisjon og magisk førjulsstemning på Stiklestad Nasjonale Kultursenter, med Folkemuseet og middelaldergården Stiklastadir, Borggården og Restaurant Skalden. Aktiviteter, julemusikk, og ikke minst duften av deilig nystekt julemat som fyller luften danner rammen om arrangementet. Selvsagt er også fjøsnissen på plass.
Stiklestad er mer kjent for de fleste som stedet der Olav den Hellige falt i år 1030. Kortversjonen av historien var at Olav Haraldsson, som han het, var på vei hjem til Nidaros fra eksil i Gardarike, i dag bedre kjent som Ukraina, for å ta tilbake kronen og det norske kongeriket.
Olav seilte fra Gardarike til Sundsvall i Sverige, og red med sin hær fra Selånger utenfor byen, retning Nidaros. Med seg hadde han kristendommen, den nye religionen. Da Olav kom til Stiklestad utenfor Verdal den 29. juli 1030, ble han møtt av en stor bondehær anført av Hårek fra Tjøtta, Tore Hund og Kalv Arnesson, som ikke ønsket å bli kristnet.
Det gikk ikke så bra for Olav Haraldsson, som falt i dette slaget. Kongens menn fraktet liket til Olav til Nidaros der han ble gravlagt. Han ble senere erklært helgen, og fikk tilnavnet Olav den Hellige.
Datoen, den 29. juli, er dagen da den katolske kirken feiret ólafsvaka, som den het på norrønt, til minne om den dagen da Olav den Hellige falt. I dag kalles dagen her i landet Olsok. Slaget og datoen forbindes i dag med innføringen av kristendommen til Norge.
Hvert år rundt denne datoen avholdes «Spelet om Olav den Heilage» i det store utendørs amfiteateret på Stiklestad. I Trondheim avholdes Olavsdagene i det samme tidsrommet. På Færøyene, som på den tiden var en del av Norge, ble dagen til og med landets nasjonaldag, kalt Ólavsøka, som feires på behørig vis.
St. Olavsleden, som er en av pilegrimsrutene til Nidarosdomen i Trondheim, følger veien Olav Haraldsson reiste, fra Selånger, gjennom Östersund og Åre i Jämtland til Stiklestad, og videre til Trondheim.
Julearrangementet «Jul igjen på Stiklestad» er nok ikke like kjent, men er absolutt verdt et besøk for å finne julestemningen. Folkemuseet med bygninger fra 1600-1800-tallet og middelaldergården Stiklastadir, med kopien av et vikinglanghus, skaper en ramme rundt julemarkedet som du ikke finner mange andre steder. Her er det historier og aktiviteter for hele familien.
Det er hundrevis av brennende lys langs stiene mellom husene, gamle tømmerstuer med spekemat og hjembakte godbiter, og til og med tradisjonelt stjørdalsøl kan du få smake. Stjørdalsøl har jeg tidligere skrevet om her.
På julemarkedet i kulturhuset og borggården er det rikelige muligheter for å kjøpe lokal husflid og håndverk, som du ikke finner i vanlige butikker eller i nettbutikkene, samt selvsagt lokal mat. Kanskje legger du julegaveinnkjøpene hit denne helgen?
Erik Drilen (besøkte Stiklestad 7. desember 2024)