Malmö – den glemte storbyen

Fra Lilla Torg i Malmö.

Malmö, Sveriges tredje største by, er kanskje ikke den første byen folk tenker på når de skal dra på storbyferie, heller ikke i Sverige. Litt glemt i skyggen av Stockholm og Göteborg, og også sin danske nabo i vest, København.

Om du synes København er dyrt, så er det ikke noe dårlig alternativ å ta den korte turen over Øresundsbroen til Malmö, der prisnivået er 20-30% lavere. Danskene gjør det, og faktisk er det ikke så mye lengre fra København Lufthavn til Malmö enn det er til sentrum av København. Kun en halv time tar det med bil eller tog.

Fra Slottsträdgården i Malmö.

Byen er mer enn den kjente Turning Torso, den fordreide skyskraperen som man kan se helt fra den danske siden av Øresund. Fylt med historiske severdigheter, prisbelønnede restauranter og opplevelser er Malmö slettes ikke et dårlig storbyvalg. Flere etniske restauranter og spesialbutikker enn i noen annen by i Norden finner man også i Malmö.

Gamla Staden

Første gangen Malmö ble nevnt i skriftlige kilder var rundt år 1170, som Malmöghae, som kommer av malm som betyr sand/grus og av högar, som er flertall for høyde, da den opprinnelige byen lå på et kupert sandområde, der bydelen Triangeln ligger i dag, eller i området der Operahuset og St Johannes kyrka ligger. På denne tiden var Skåne dansk, og Malmö ble ikke svensk før ved Roskildefreden i 1658.

Rådhuset i Malmö.

Det som vi i dag kjenner som Gamla Staden ligger like nord for Triangeln, omgitt av kanaler på nesten alle kanter.

Det stedet som sjarmerer flest når de kommer til Malmö er Lilla Torg. Å komme dit er nesten som å komme til en annen tid, hadde det ikke vært for alle utendørsrestaurantene. På 1500-tallet ble plassen omtalt som en «stor ödejord» sørvest for Stortorget. Det var tydeligvis ikke særlig attraktivt å bygge der pga den lavtliggende grunnen. Først etter at grunnen ble fylt opp, begynte man rundt 1590 å bygge her, som en utvidelse av Stortorget.

Det ble etter hvert her de fine fruene med sine tjenestepiker handlet inn husholdningsvarene. Kjøttdiskene stod på plassens vestre side, mens bakerne lokket med nybakte brød på sørsiden. Fiskehandlerne holdt til på den østre siden av torget, mens resten av dagligvarene kunne man kjøpe på nordsiden. Utover 1700-tallet ble det bygget ordentlige hus her, og markedet ble etter hvert flyttet inn i en salgshall.

På 1960-tallet ble salgshallen revet, og et kulturprosjekt ble satt i gang for å gi Lilla Torg sitt opprinnelige utseende igjen. Hedmanska gården er det eldste bygget på plassen, fra 1590-tallet. Inne i gården ligger det i dag et form og designsenter med galleri og utstillinger, verdt et besøk. Andre bygg på torget er fra 1700-tallet.

Stortorget ligger, som nevnt, rett ved Lilla Torg. Torget ble bygget på 1500-tallet, og det er her Malmö Rådhus også står. Rådhuset ble påbegynt allerede i år 1544, men dagens hollandske renessansefasade er fra 1860-tallet. Av andre markante bygninger på Stortorget er länsresidenset, som egentlig er to sammenbygde hus fra 1500-tallet, som er bosted og representasjonslokaler for landshøvdingen i Skåne. Landshøvdingen blir utnevnt av den svenske regjeringen og er regjeringens øverste representant for et län i Sverige.

Länsresidenset.

 

Ett av hjørnetårnene på Hotell Kramer.

På torget finnes også Jörgen Kocks hus, et teglsteinhus og kanskje det mest imponerende av Malmös eldre byggverk. Hotell Kramer er et hotell bygd på siste halvdel av 1800-tallet i nyrenessanse. Hotellet driftes i dag av Scandic Hotels. På Stortorget finnes nok et bygg i nyrenessanse, og det er Apoteket Lejonet, bygd i 1896. Midt på den store plassen står en stor statue av kong Karl X Gustav til hest.

Fortsetter man videre langs Kyrkogatan til venstre for rådhuset kommer man snart til Sankt Petri kyrka, som er Malmös eldste bevarte bygning, trolig innviet i 1319. Selve kirkebygget er i gotisk stil, mens alteret, prekestolen og dåpsfontenen er fra renessansen. I sakristiet oppbevares bl.a. boksamlingen Dringenbergske liberiet fra 1500-tallet. Her oppbevares også fragmenter av rikt broderte prestekåper. Kirkens opprinnelige orgel fra 1400-tallet befinner seg nå i Malmö museum, mens dagens orgel er fra 1951.

Gustav Adolfs torg er byens nest største torg, og ligger helt sør i Gamla Staden. Gustav IV Adolf besluttet i 1804 at bymurene i Malmö skulle rives, og kanaler graves. Dette åpnet opp for to nye torg, Drottningtorget i det nordøstre hjørnet av gamlebyen, og altså Gustav Adolfs torg i sør på den nye øya som utgjør Gamla Staden. Av de mest kjente bygningene rundt Gustav, som malmøittene kaller torget, er gamle Malmö Teater, hvor kun den nyklassisistiske fasaden fremdeles er beholdt. Bakenfor fasaden ligger et kjøpesenter som huser bl.a. H&M og McDonald’s. På torget finnes trær, mange benker, flere skulpturer og dekorative fontener. På den asfalterte delen av torget er det markedsplass, som også brukes i forbindelse med festivaler.

Gamla kyrkogården, eller Gamla begravningsplatsen som den også kalles, da det aldri har vært noen kirke her, ligger rett vestenfor Gustav Adolfs torg. Fra gammelt av var det vanlig å begrave døde i kirken, men det skapte dårlig luft i kirken, og det ble snart fullt. Derfor trengte man en gravplass. Området bortenfor Gustav Adolfs torg var ubebygd, og dermed ble dette området innviet som gravplass i 1822. Dette er en vakker park med gravmonumenter, hvor mange kjente av byens innbyggere er gravlagt.

Kirkegården strekker seg til Kungsparken. Slottsträdgården, eller slottshagen, ligger bortenfor Kungsparken, kun adskilt av kanalen, og forbundet med broer. Slottshagen er en av byens mest populære utfluktsmål, både for malmøboere og besøkende. Her er tolvtusen kvadratmeter med park, økologisk grønnsakshage, urtegård, rosehage og frukthage, og en stor vindmølle, Slottsmöllan. Midt i slottshagen ligger også Malmöhus Slott, med høye teglsteinsmurer og en vollgrav fylt med vann rundt.

Malmöhus Slott.

Malmöhus Slott

Slottet er Nordens eldste bevarte renessanseslott. Det første slottet som ble bygd på dette stedet var i 1434 av Erik av Pommern. Snaut hundre år senere beordret kong Fredrik I av Danmark og Norge at et nytt slott skulle bygges. Den siste danske kongen som bodde på slottet var Fredrik III i 1652. Etter at Malmö ble svensk bodde det slottskommandanter og skånske guvernører her, før det i 1828 ble fengsel, fram til 1909. I 1937 ble det museum, og slottet ble renovert til å se ut som det gjorde på 1500- og 1600-tallet. I dag huser slottet flere av Malmös museer, som Malmös bymuseum, historie- og kunstmuseum, naturmuseum og akvarium. I tillegg holder kunstgalleriet til her.

 

Ønsker du å finne på en aktivitet under oppholdet ditt, så besøk restauranten Boulebar på Drottningtorget. Der kan du kombinere kveldens middag med en runde boule eller petanque, et fransk kulespill beslektet med boccia.

Eller om du reiser sammen med en større gruppe, og ønsker en skikkelig utfordring, er kanskje Utmaningarnas Hus å anbefale. Der har dere muligheten til teambuilding i form av en moderne «Fangene på fortet», med mange rom der dere skal forsøke å løse forskjellige oppgaver i fellesskap. For det vinnende laget venter det premier.

Clarion Hotel & Congress Malmö Live dominerer i bybildet.

Hotellanbefaling: Firestjernershotellet Clarion Hotel & Congress Malmö Live ligger bare fem minutter til fots fra Lilla Torg og Stortorget i Gamla Staden, og sentralt til det meste i byen. Store flotte rom, de fleste med utsikt mot sjøen eller byen. I tillegg har hotellet konserthall (Malmö Live), kongresshall og møterom, restaurant og skybar. Fra skybaren i 26. etasje har du utsikt over hele byen. Siden man ikke kan besøke den nesten 190 m høye Turning Torso, med mindre man kjenner noen som bor der, da den er en 45 etasjers høy boligblokk, er Skybar på Clarion Hotel et godt alternativ.

Erik Drilen (besøkte Malmö i forbindelse med Nordic MICE Summit 1.-3. november 2018)