Bydelen Kensington er kanskje ikke det første stedet folk tenker på når de skal til London, men Kensington er kjent som en av Londons rikeste bydeler, og her ligger to av Londons åtte kongelige parker, flere av Londons mest kjente museer og for den shoppingglade er bydelen også et utmerket alternativ til overbefolkede Oxford Street.
Barcelona har La Rambla og London har Oxford Street. Begge er shoppinggater som lokalbefolkningen skyr unna om mulig. Tettpakket med turister. Er du i London finnes mange fullgode alternativ til shopping, og Kensington High Street er ett av de. Her finnes mange kjente merkevarebutikker fra H&M, Zara og Diesel til Ecco, L’Occitane og Sony Centre. Og er ikke det nok, ligger Harrods bare et steinkast fra Kensington.
Verdt å få med seg er Whole Foods Market, der du kan finne alt om du er ute etter mat, foruten fersk fisk og kjøtt, også soyaprodukter for vegetarianere og veganere, samt alt fra lokale oster til håndlaget sjokolade. Whole Foods er kjent for kvaliteten på sine matvarer, og alt er uten tilsetningsstoffer. Avdelingen i Kensington High Street er Londons største.
Noe av det jeg liker med millionbyen London er alle de grønne lungene. Hyde Park og Kensington Gardens henger sammen og er en av Londons største parker. Jeg vil denne gangen ta for meg sistnevnte, da Hyde Park strengt tatt ikke tilhører Kensington.
Kensington Gardens ble tidligere regnet som en del av Hyde Park, men West Carriage Drive skiller i dag parkene. Det er behagelig å spasere en tur gjennom parkene, og i tillegg til å treffe mange mennesker i alle aldre, inneholder parkene mange severdigheter og aktiviteter som passer hele familien.
Den mest kjente severdigheten i Kensington Gardens er utvilsomt Kensington Palace, den offisielle residensen til hertugen og hertuginnen av Cambridge, eller i våre dager bedre kjent som prins William og Kate Middleton. Det er fullt mulig å få omvisning i slottet, som har vært i kongelig eie siden 1600-tallet.
Nord for Kensington Palace vil du finne en lekeplass som bærer navnet Diana Memorial Playground. Mens barna elsker å leke her finner mange voksne det fascinerende å mate og fotografere ekornene i parken, som er utrolig tamme og ikke synes å la seg skremme av de nærgående menneskene. The Elfin Oak, eller alveeika, rett ved lekeplassen, trekker også mange mennesker. Små alver, feer og dyrefigurer ble skåret ut i 1930 av Ivor Innes i det som er ett av de eldste eiketrærne i London. Treet er i dag inngjerdet og fredet. Treet er også avbildet på Pink Floyds album “Ummagumma” fra 1969.
Det går stier i alle retninger rundt omkring i parken. Går man rett øst for lekeplassen, nesten helt til den lange innsjøen som kalles The Serpentine, vil man også finne en statue av Peter Pan. Ikke langt unna kan man finne trær hvor en gruppe undulater, eller parakeet på engelsk, holder til. Disse er utrolig tamme, som det meste av dyrelivet i parken, og lar deg komme helt innpå de. Det finnes folk ved trærne, som selger fuglemat, som barna kan fôre undulatene med.
Både i The Serpentine og The Round Pond, de to største innsjøene i parken, er det et yrende fugleliv, både svaner, ender og gjess. Det er greit å mate de, men små barn bør ikke nærme seg disse for mye. Spesielt svaner og gjess kan være aggressive.
Fortsetter man sørover langs The Serpentine kommer man snart til Princess Diana Memorial Fountain, et monument i granitt til minne om prinsesse Diana, åpnet av dronning Elizabeth II i 2004. Vannet i fontenen renner i to retninger fra det høyeste punktet, og tre broer lar deg krysse det strømmende vannet inn til sentrum av monumentet. Monumentet skal symbolisere Dianas kvaliteter og åpenhet.
Ikke langt fra Dianas minnefontene ligger Serpentine Gallery, et kunstgalleri i Kensington Gardens. Denne bygningen var tidligere en tepaviljong, bygd i 1933-34. Fra 1970 ble det gjort om til et kunstgalleri for moderne kunst, og flere kjente samtidskunstnere, deriblant Andy Warhol, har hatt sine kunstverk utstilt der. I 2013 ble det også åpnet enda et galleri, Serpentine Sackler Gallery, bare få hundre meter unna, i Hyde Park, på den andre siden av innsjøen The Serpentine.
Fortsetter man på stien, som er del av den 11 km lange Princess Diana Memorial Walk, tar det ikke mange minuttene før du kommer til The Albert Memorial, kanskje det mest imponerende monumentet i hele London, eller kanskje til og med i hele Storbritannia. Det 54 m høye monumentet ble avduket i 1872 til minne om dronning Victorias mann, prins Albert. Det nygotiske monumentet er inspirert av eleanorkorsene fra 1200-tallet, der Charing Cross, også i London, kanskje er det mest kjente. Manchester og Edinburgh har også kjente eleanorkors. Hvert hjørne av prins Alberts minnesmerke har hver sin statue, som representerer verdensdelene Europa, Asia, Afrika og Amerika. Midt i The Albert Memorial er det en statue av prins Albert som er vendt mot sør, der han ser rett over Kensington Road og mot Royal Albert Hall.
Royal Albert Hall er utvilsomt et av verdens mest kjente konserthus, og ligger i Kensingtons museumskvartal, som også inneholder museene jeg har omtalt nedenfor. Også dette konserthuset ble oppkalt etter droning Victorias mann, prins Albert. Det ble tegnet av kaptein Francis Fowke og generalmajor Henry Young Darracott Scott og ble åpnet i 1871. Et imponerende arkitektonisk byggverk, som er kjent for promenadekonsertene og ikke minst “The Last Night of the Proms” hvert år i september. Foruten klassiske konserter avholdes også pop- og rockkonserter, ballet og opera, ja, til og med sportsarrangement, veldedighetsarrangement og banketter. De fleste store har spilt her. Selv vår egen Åge Aleksandersen spilte her i juni 2016. Det går an å få guidet omvisning i Royal Albert Hall, som også inkluderer et besøk i rommet der de kongelige oppholder seg før konsertene, samt muligheten til å se det nest største pipeorgelet på de britiske øyene.
Noe man elsker med London er at de har museer for alt mellom himmel og jord, og det beste av alt er at offentlige museer i England er gratis, og ideelle steder å ta med seg familien om man ikke ønsker å svi av kredittkortene hver dag i London. Tre av de viktigste og mest imponerende museene i London ligger i Kensington, til og med rett ved siden av hverandre: Natural History Museum, Science Museum og Victoria and Albert Museum. Her kan du fort bruke en hel dag, uten å bevege deg mange metrene.
Natural History Museums viktorianske arkitektur imponerer selv den mest meritterte arkitekten, såvel fra utsiden som på innsiden. Er du vant til interactive utstillinger og holografiske visninger, vil du nok bli skuffet, for dette er et tradisjonelt historisk museum. Allikevel burde ikke dette holde deg unna, for hvem blir ikke imponert av det mer enn 25 m lange blåhvalskjellettet i den store hallen? Eller det rundt 125 millioner år gamle dinosaurskjellettet? Sju millioner år av menneskets utvikling kan man også få med seg på det naturhistoriske museet, tillegg til at de har egne avdelinger for plantelære, insekter og dyr, mineraler og fossiler.
Science Museum er Europas best besøkte museum for naturvitenskap og teknologi, med mer enn 300.000 gjenstander utstilt, og ligger vegg i vegg med Natural History Museum. Verdens første jetmotor og noen av verdens eldste bevarte dampmaskiner befinner seg her, blant annet verdens eldste bevarte damplokomotiv. De har også fly og helikoptere i full størrelse. Flere hundre interaktive utstillinger og IMAX 3D-kino finner man også i Science Museum. Du kan oppleve hvordan det er å fly i en Red Arrow eller oppleve å bli skutt ut i verdensrommet på en av Apollos romoppdrag i 3D eller 4D simulatorer. Museet har gratis ingang, men noen av utstillingene og aktivitetene må man betale for.
Victoria and Albert Museum, eller V&A Museum, høres kanskje ikke like attraktivt ut som de to forannevnte når man hører navnet, men det regnes som verdens største og flotteste museum for dekorativ kunst og design, med mer enn 4,5 millioner gjenstander fra alle verdens hjørner de siste tretusen årene. Gjenstander i keramikk, glass, tekstiler, smykker, møbler, malerier, tegninger, skulpturer og til og med arkitektur. Museet har verdens største samling av skulpturer etter antikken, og verdens største samling av italienske renessansegjenstander utenfor Italia. Den store samlingen av islamsk kunst kan konkurrere med Louvre i Paris og Metropolitan Museum of Art i New York. Museet ligger rett over gaten overfor de to tidligere nevnte museene, og har selvsagt også gratis inngang.
Nordvest i Kensington ligger Holland Park, en mye mindre park enn Kensington Gardens, men denne er også verdt et besøk, ikke minst på grunn av den japanske hagen. Ved den sørlige inngangen til parken ligger også Design Museum.
Like ved Holland Park ligger også Leighton House Museum, som var hjemmet til maleren Frederic Leighton. 81 av Leightons verker er utstilt i huset som har vært museum siden 1929, men for svært mange er huset i seg selv verdt besøket.
Området nær Holland Park er også kjent for sine viktorianske hus og arkitektur. Om du ønsker å se hvordan man levde på denne tiden, kan jeg anbefale 18 Stafford Terrace, også kjent som Linley Sambourne House, huset hvor tegneseriekunstneren Edward Linley Sambourne (1844-1910) fra bladet Punch bodde. I tillegg til at huset er typisk for hans tid, og det best bevarte fra denne tiden, er også flere av hans og andres tegninger fra denne tiden utstilt her. Merk åpningstidene. Det er ikke åpent hver dag, og det er kun åpent for guidede omvisninger, som ofte er fullbooket, så sørg for å booke i god tid.
Det er flere hundre restauranter, kaféer, barer og puber i Kensington, i alle kategorier. En av de som har åpnet restaurant nær Kensington High Street er tidligere bassist i rockegruppa The Rolling Stones, Bill Wyman. Oppkalt etter et av Rolling Stones’ ikoniske album, serverer Bill Wyman’s Sticky Fingers Restaurant amerikansk mat til gjester i alle aldre. I vinduet ved inngangen står en Harley Davidson motorsykkel, og på veggene inne i restauranten finnes alt fra plakater og bilder fra Rolling Stones’ lange karriere, samt gitarer og bassgitarer, og til og med kunstverk laget av bandets egen gitarist Ronnie Wood, som også er kjent for sine malerier og tegninger. Da jeg var der opplevde jeg rask servering og ypperlig service. For de som elsker restauranter i samme gate som Hard Rock Café er denne et must.
Med over 3500 puber i London har du ingen mulighet til å rekke over alle i løpet av en helg. Den mest fotograferte puben er nok utvilsomt Churchill Arms helt nord i Kensington, nær Notting Hill. Er du glad i blomster vil du i hvert fall la deg imponere. Selv på toalettet er det blomster. Puben ble bygget i 1750, og visstnok skal Churchills besteforeldre ha drukket her. I dag tar alle pubelskere med mobilkamera turen hit. De serverer godt øl, men du kan ikke forvente typisk pubmat. På menyen står nemlig thaimat.
Kommer du gående fra Kensington High Street til Churchill Arms, vil jeg anbefale å ta en smal omvei gjennom Kensington Church Walk forbi St Mary Abbots Church. En liten oase nær den travle shoppinggaten.
Hotellanbefaling: Copthorne Tara Hotel London Kensington. Godt trestjerners hotell med store rom og gratis wifi nær Kensington High Street. Også i gåavstand til severdighetene nevnt ovenfor. Hotellet har to restauranter, én internasjonal og én asiatisk. I tillegg har de konferansesenter og treningsrom.
Erik Drilen (besøkte London 5. – 8. april 2019)