Helleristingene ved Alsen i Jämtland

Alsen er en liten bygd med rundt 140 innbyggere, som ligger midt mellom Åre og Östersund, ca 5 mil fra begge, i Sverige. Om du aldri har hørt om bygda før, er nok ikke det så rart, for sannsynligheten er stor for at du kjører E14 mellom de to byene. Riktignok kjører du nesten langsmed Alsensjön på veien mellom Åre og Östersund, men Alsen ligger på nordsiden av innsjøen.

For å komme til Alsen kan du ta av ved Mörsil eller Mattmar om du kommer fra Norge eller Åre, eller ved Kingsta eller Ytterån mot Nälden om du kommer fra Östersund.

Om du stopper for å spørre etter veien, må du spørre etter Ærs’n, for det er sånn Alsen uttales på jemtlandsk. På samme måte som vi flere steder i Trøndelag sier hærs’n for halsen. Men så var jo også Alsen og Jämtland en del av Norge fra 1178 til 1645.

I seg selv er ikke Alsen et sted der folk stopper. Ikke for det, de har en vakker kirke, Alsen kirke, og en flott utsikt over Alsensjön. De har Wårdens Wärdshus også, et vertshus der du foruten å overnatte, også kan kjøpe lunsj eller middag.

Allikevel er det Glösa älgriket, et kilometer langt friluftsmuseum, som trekker besøkende, foruten at også St. Olavsleden går gjennom både Glösa älgriket og Alsen.

I friluftsmuseet i Glösa er det først og fremst de 6000 år gamle helleristingene som de besøkende kommer for å se. Stort sett av elg, da elgen var dyret som ga mat, skinn til klær, samt bein og horn til redskap.

Også i friluftsmuseet ligger Älgklanens leirplass, som gir et innblikk i fangstfolkets hverdag, med kopier av funn fra steinalderen som er gjort i området, inklusive klær og kano laget av elgskinn. Koia er kopi laget etter funn av en 6500 år gammel koie i nærheten.

I et område på 5 km i Glösa er det funnet mer enn 90 fangstgroper, noen fra 5000 år tilbake i tid, men fangstgroper ble brukt i jakt helt frem til midten av 1800-tallet. Rett øst for parkeringsplassen til friluftsmuseet finnes fire fangstgroper fra vikingtiden. Fangstgropene ble gravd så dype at elg som falt ned i dem ikke kom seg opp igjen ved egen hjelp. Mellom fangstgropene ble det laget hinder, slik at elgene måtte følge stiene rett mot gropene. Gropene ble tildekket med kvister og løv, slik at de ikke var synlige for viltet.

Ved Rysshögen mellom Glösa og bygda Alsen er det også en stor jernaldergravhaug. I denne graven ble det gjort uvurderlige funn som har gitt mye kunnskap om bygdas jernalder. Gjenstander og andre gravhauger er funnet flere steder i soknet.

Erik Drilen (besøkte Alsen 24. juni 2024)