Førjulshelg på Austrått

I år, som i fjor, åpner Austråttborgen dørene for juleomvisning like oppunder advent. Om du ønsker å lære om juletradisjoner fra de siste femhundre årene og fram til i dag, er Austrått på Ørlandet stedet denne helgen.

På omvisningen får du blant annet besøke Riddersalen, der juletreet er pyntet etter historiske tradisjoner, og du får innføring i mat- og festtradisjoner fra Ove Bjelkes dager (1611-1674) og hele tiden borgen har vært bebodd. I tillegg har du muligheten til å se malerier av Ove Bjelke og hans brødre i Riddersalen, samt den originale kaminen som kostet like mye som et hus i byen. Omvisningen passer for både voksne og barn.

Austrått er en av landets eldste herregårder og et mektig kulturminne fra middelalderen. Den strategiske plasseringen av borgen ved innløpet av Trondheimsfjorden, jordbruksland og like ved havet med sine fiskeressurser, gjorde Austrått til et maktsentrum. Her har både vikinghøvdinger og medlemmer av Norges høyeste adel bodd.

Den mest berømte innehaveren av gården, Inger Ottesdotter Rømer, eller Fru Inger til Østeraad, ble udødeliggjort gjennom Henrik Ibsens drama fra 1857. Hun var gift med ridder og rikshovmester Niels Henrikssøn, og var en av de mest markante personene i Norge under reformasjonstiden.

Riddersalen.

Eldste del av borgen, derimot, er enda eldre. Eldste bevarte del er tårnet og østre del av hovedhuset, som er fra rundt år 1150-1200, og var opprinnelig en kirke. På 1500-tallet ble østre del gjort om til kapell i første etasje, og seremonisal (Riddersalen) i andre etasje. I vestre del av hovedhuset bodde familien.

Kapellet og krypten er de rommene på borgen som har mest originalt interiør. Altertavlen, prekestolen, benkevangene og maleriene er fra 1600-tallet. Sju statuer er fra middelalderen, som Austråttmadonnaen fra rundt år 1220. I krypten står også Ove Bjelkes kiste.

I løpet av forjulshelgen har du også mulighet til å bli kjent med lokale kunstnere og produsenter av lokale spesialiteter, både mat og drikke. Også kaféen er åpen med lokale godsaker.

Austråttborgen er for øvrig åpen hver dag på sommeren, og resten av året etter avtale.

Jeg har også tidligere skrevet om Austrått her.

Erik Drilen (besøkte Austrått 24. november 2018)

Stockholm – Hvordan spare penger på sightseeing

Detalj fra Vasaskipet, Sveriges største fiasko som ble Stockholms største suksess.

Om du er av de som ønsker å se så mye som mulig av en destinasjon på dine reiser, så kan det være mye å spare ved god planlegging.

Da jeg besøkte Stockholm for noen uker siden, ville jeg prøve å sjekke hvor mye jeg kunne spare, og hvor mye jeg kunne rekke over på en dag med Stockholm Pass.

Passet kjøpte jeg online, og det var kampanje den aktuelle tiden med 10% høstrabatt. Normalt koster et endagspass SEK 645,-, men med ti prosent rabatt fikk jeg det for SEK 580,50, eller norske kroner 540,-.

Djurgården med fornøyelsesparken Gröna Lund.

For det første er Hop On Hop Off-bussen inkludert i passet, noe som alene normalt koster SEK 320,-. Med denne bussen kan du komme deg raskt rundt i byen til de forskjellige attraksjonene. Men merk at om du må vente en halv time på bussen, så kan du gå raskere mellom flere av severdighetene. Om du spanderer på deg SEK 125,- i tillegg får du også et Travelcard, som du kan reise med bl.a. T-banen rundt omkring i Stockholm i 24 timer. Det kan være noe å vurdere om du ønsker å få med deg SkyView på Globen, hvor Hop On Hop Off-bussen ikke kjører. Men om SkyView er det eneste stedet utenfor ruten til Hop On Hop Off du planlegger å besøke, er det mer lønnsomt å løse vanlig billett, som koster SEK 44,- hver vei fra sentrum.

Fotografiska.

Jeg valgte å begynne med Fotografiska, fotomuseet, siden det var den eneste av de severdighetene jeg hadde planlagt å se i løpet av dagen som åpnet kl 09.00 på morgenen. Det ligger på Stadsgårdshamnen, mellom der Birka Cruises og Viking Line legger til. Det går fint å gå fra Gamla Stan til museet, spesielt med tanke på at Hop On Hop Off-bussene ikke begynner å kjøre før kl 10.00. I hovedsak har jeg valgt flere av de ti mest populære stedene å besøke i Stockholm, og Fotografiska er på denne listen.

Fotografiska er møtestedet for fotografer, og de som liker fotokunst. Her kan du se bilder av noen av verdens største fotografer, som bl.a. LaChapelle og Leibovitz. En halv million mennesker besøker museet hvert år, og i tillegg til 25 årlige utstillinger, arrangeres det også konserter. Selv bar og restaurant har de. Selvsagt kan du også ta et fotokurs her.

SkiView på Globen.

SkyView ligger et stykke utenfor Gamla Stan, og som nevnt utenfor ruten til Hop On Hop Off-bussene. Du kan godt gå dit, men det kommer an på hvor mye tid du ønsker å bruke på dagens program. Det klart raskeste er å ta T-banen.

SkyView tar deg med på en reise på utsiden av Globen, eller Ericsson Globen Arena som den offisielt heter, og opp til toppen av bygningen der du har utsikt til alle kanter av Stockholm. Dette er verdens største sfæriske bygning, og den brukes til idretts- og musikkarrangementer, alt fra ishockey til Eurovision Song Contest (som ble avholdt der i 2000 og 2016). Bruce Springsteen og Metallica har spilt der. Selv Pave Johannes Paul II holdt messe her i 1989, som den første paven noensinne i Sverige. Med SkyView blir du fraktet i gondol opp til toppen, 85 meter over bakken, eller 113 m.o.h.

Gamla Stan.

Gamla Stan er Stockholms best besøkte bydel, og man kan gjerne bruke en hel dag der. Det er Stockholms historiske bydel, og det var her byen ble grunnlagt på 1200-tallet. Om du ønsker å få med deg historien om Stockholm, kan det være verdt å ta en tur innom Medeltidsmuseet (gratis inngang til muséet, men for noen utstillinger må du betale for inngang). Dagens bygninger er stort sett fra tiden etter den store bybrannen i 1625. Gamla Stan er også der hvor Kungliga Slottet og Sveriges Riksdag holder hus.

Stockholm Pass inkluderer inngang til svært mange museer og severdigheter i Gamla Stan, men det er begrenset hva man kan rekke over på én dag, så jeg valgte Kungliga Slottet. Jeg kom dit tilfeldig like før kl 12.15 på en mandag, og fikk med meg vaktskiftet utenfor slottet. Om du ønsker å få med deg vaktskiftet, som i seg selv er en turistattraksjon i Stockholm, bør du sjekke på forhånd hvilke dager og tidspunkt det foregår, da det ikke skjer hver dag.

Det kongelige slottet er den svenske monarkens offisielle residens, selv om kongefamiliens private residens er Drottningholm Slott, som du kan nå med Hop On Hop Off-båt, også inkludert i Stockholm Pass. Det kongelige slottet regnes som ett av verdens største slott med sine 609 rom. Av slottets høydepunkter kan nevnes kong Karl XI’s galleri, kong Oskar II’s skrivestue og dronning Kristinas sølvtrone fra 1600-tallet.

På slottet kan du også besøke Livrustkammaren (våpenkammeret) og Skattkammaren, som bl.a. stiller ut riksregaliene, samt H.M. Konungens Hovstall, der kongens hester og paradevogner, som brukes i forbindelse med statsbesøk, kongelige bryllup og andre seremonier, befinner seg.

Nordiska Museet.

På øya Djurgården ligger museene i Stockholm på rekke og rad, og det første du kommer til er Nordiska Museet. Selve bygget, som er fra 1873, er i seg selv også en severdighet, med en takhøyde på 24 m og 126 m lang, og bygget i renessansestil. Midt i hallen står en stor statue av kong Gustav Vasa. Gjennom utstillingene i museet kan du lære om hverdagsliv og tradisjoner i Norden fra 1500-tallet og fram til i dag, gjennom møbler og innredning, moter og smykker, samt glass og porselen. Det er også en egen utstilling om Nordens eldste urbefolkning, samene.

 

Er det noen som kan gjøre tidenes største fiasko om til tidenes suksess bedre enn svenskene? I 1628 skulle orlogsskipet Vasa sjøsettes i Stockholm. Det skulle være ett av verdens vakreste skip på denne tiden, utsmykket med rundt sjuhundre utskårne skulpturer. Sveriges stolthet. Sjøsettingen gikk ikke så bra. Så snart skipet var på vannet krenget det over og sank. Der ble skipet liggende til det ble hevet i 1961.

I 1990 åpnet Vasamuseet med Vasaskipet som hovedattraksjonen. Mer enn 95% av originaldelene av skipet er bevart, og er i dag det eneste bevarte skipet fra 1600-tallet. Det som ble en fiasko i 1628 er blitt kanskje Sveriges største suksess i dag, med mer enn 1,3 millioner besøkende hvert år. Et must for den førstegangsbesøkende i Stockholm.

 

Fortsetter man langs vannkanten på Djurgården kommer man snart til et museum av en helt annen art, nemlig Spritmuseet, som tar deg med på en reise gjennom Sveriges alkoholkultur. Du kan også lære deg hvordan brennevin blir laget. Et av Nordens mest særegne kunstsamlinger i duft og smak, ja, selv prøvesmaking er mulig. Et av verdens fremste museumsrestauranter finner du også der, med egen brygge og utsikt over Stockholms havneinnløp.

Like ved vil du finne Vikingaliv, et interaktivt museum som gir deg en innføring i vikingenes levesett og kultur. Høydepunktet for mange er nok Ragnfrids saga, en elleve minutters reise i Ragnfrid og hennes mann Haralds liv på midten av 900-tallet. Restauranten Glöd er også verdt et besøk. Her kan du i tillegg til vikinginspirert mat også få servert mjød.

På Djurgården kan du godt bruke en hel dag. I tillegg til de nevnte museene, ligger også Skansen her, med friluftsmuseum, dyrepark og akvarium. Unger i alle aldre vil nok også finne glede i fornøyelsesparken Gröna Lund. På Djurgården finner du også Rosendals slott og slottshage, og mange velger også å legge turen innom ABBA-museet. Det finnes også en rekke andre museer på øya, selv Snus och tändsticksmuseum av alle utenkelige museer.

Normalpris for voksne på stedene jeg besøkte, men som er «gratis» med Stockholm Pass:

  • Hop On Hop Off buss og båt, SEK 450,-
  • Fotografiska, SEK 130,-
  • SkyView på Globen, SEK 150,-
  • Kungliga Slottet, SEK 160,-
  • Nordiska Museet, SEK 120,-
  • Vasamuseet, SEK 130,-
  • Spritmuseum, SEK 120,-
  • Vikingaliv, SEK 149,-

Total kostnad på ovennevnte ville ha vært SEK 1.429,-, altså nesten 850,- svenske kroner spart på en dag for én person med Stockholm Pass. Forøvrig sparte jeg inn et femdagerspass allerede på én dag.

Om du er flere dager i Stockholm, og du har noen utvalgte steder å se i løpet av dagene, så kan det altså lønne seg å kjøpe et endagspass og bruke én dag aktivt til sightseeing. Ellers kan du fort spare enda mer på å velge pass som er gyldig for flere dager. Et todagerspass koster SEK 845,-, et tredagerspass SEK 1.045,-, mens et femdagerspass koster SEK 1.345,-. Det er mer enn seksti attraksjoner, museer og gallerier i Stockholm som er inkludert i passet, i tillegg til diverse båtturer til Drottningholm og flere av øyene i Stockholms skjærgård, guidede sightseeingturer og til og med dagstur til vikinglandsbyen Birka. Om du utnytter et femdagerspass fullt ut kan du spare tusenvis av kroner om du har planlagt å se hele byen. Barn til og med 15 år betaler halv pris på Stockholm Pass.

ABBA

ABBA-museet, som også regnes som en av Stockholms mest populære museer, er derimot ikke med i Stockholm Pass, og derfor kan det være lurt å legge inn et besøk hit på en dag du ikke har behov for passet. Med mer enn 380 millioner solgte album på verdensbasis er ABBA en av tidenes største popgrupper. På museet kan du selv være med på suksessen, fra Björn Ulvaeus var med i Hootenanny Singers og Benny Andersson i Hep Stars, og Agnetha Fältskog og Anni-Frid Lyngstad bare var Agnetha og Frida, til Waterloo i 1974, fram til Chessmusikalen og Mamma Mia-filmene i dag. Her er instrumenter, studio, gull- og platinaplater, sceneklær, voksdukker av medlemmene i full størrelse. Til og med helikopteret fra albumet Arrival har fått plass i museet. I tillegg kan du selv synge i Polarstudioet og danse i en musikkvideo, og alt blir tatt opp ved hjelp av ditt personlige ID-nummer på billetten. (Inngangsbillett voksen, SEK 250,-).

Hotellanbefaling: Jeg bodde på Clarion Hotel Sign.

Erik Drilen (besøkte Stockholm 12. og 15. oktober 2018)

Dansk hygge i København

Tivoli er et av de beste eksemplene på dansk hygge.

Det er ikke så vanskelig å forklare ordet hygge til en nordmann, siden vi bruker det samme ordet her i Norge. Danskene derimot, har tatt i bruk ordet i sin markedsføring av landet, og i Danmark får du til og med kjøpt bøker på flere språk om hygge. Nå byr det kanskje på litt større utfordringer å forklare ordet til en utenlandsk turist. Kanskje det da er like greit å ta de med på en rundtur rundt i København for å vise hva hygge er? Det er nemlig litt mer enn bare å oversette ordet til det engelske coziness. Det handler om å nyte de gode tingene i livet, sammen med de du har kjær. Familiefølelsen, vennefølelsen, eller følelsen av å være trygg om du vil.

Selv norske Ludvig Holberg har fått sin statue i København.

 

Nyhavn

Et besøk på Nyhavn er et naturlig valg når man besøker København. Ikke bare fordi det er et av byens mest pittoreske områder, men til tross for alle turistene, gir den oss også et lite innblikk i Danmarks sjel. På slutten av 1600- og utover var dette stedet der skip fra hele verden la til, og Den Nye Havn som det het på den tiden, var det vertshus og barer der, og stedet der sjømenn vanket og gledespiker holdt til. Senere kom kjøpmennene.

Nyhavn 9 er områdets eldste hus, fra 1681, og det er ikke endret eller påbygd siden. For de som interesserer seg for H.C. Andersen, så bodde han fem år i Nyhavn 20, seksten år i nr 67 og to år i nr 18. På 1980-tallet ble Nyhavns skjeve hus fullstendig renovert, og nå er det hyggelige restauranter og barer her, steder der hyggelige dansker og turister møtes.

Nyhavn kan du besøke til fots, men også med en av Københavns mange kanalbåter. Mange velger å kjøpe billett på hop-on-hop-off-bussene når de besøker en ny by. Å se København fra sjøsiden i en kanalbåt kan være et fint alternativ til dette.

Baksiden av Den lille havfruen ser du kun fra sjøsiden.

Er dere en gruppe går det også an å leie båten for egne arrangement, kanskje med servering av mat og drikke til om dere ønsker. Det er stort sett fantasien som setter grensene her. Kom tett på alle de fine seilbåtene og husbåtene som ligger fortøyd langs kanalene, se de kjente bygningene i sentrum av København fra en litt annen vinkel. Vet du forresten hvordan den verdensberømte bronseskulpturen «Den lille havfrue» ser ut bakfra? Kun med båt får du sett ryggen på henne.

Operahuset.

Hygge på Refshaleøen.

Om mulig bør du også legge turen innom Refshaleøen, som de siste årene har blitt et av Københavns mest spennende områder å besøke. Tidligere var det industriområde og et av verdens største skipsverft lå her. Du kan hoppe av kanalbåten på Refshaleøen. Det første som møter deg er mikrobryggeriet Mikkeller, som i seg selv er verdt et besøk, især for ølinteresserte. Det er allikevel det som kommer bortenfor som er målet for mange.

Urbane gründere, restauranter og kulturinitiativtakere har skapt en hel ny bydel på Refshaleøen. Reffen Street Food er samling av containere og varebiler som er satt sammen til en liten landsby av street food-restauranter. Men det er så mye mer. Gourmetmat av høyeste kvalitet finner du Noma 2.0, Amass og Alchemist, mens den rustikke havnekneipen La Banchina til og med har egen badebrygge.

Toalett på Reffen.

Arkitektur har også fått sin plass på Refshaleøen. Arkitektfirmaet BIG står bak studentboligene på øya, bygget av brukte containere, og som kan minne litt om Bauhaus Campus Berlin, som jeg har skrevet om tidligere her. Aktiviteter finnes også. Både klatrevegger og paintball kan du prøve her. Eller hva med bungee jumping, eller strikkhopping som vi kaller det på norsk? Det arrangeres også konserter og kunstutstillinger. Eurovision Song Contest i 2014 ble avholdt i B&W Hallerne på Refshaleøen.

Et annet restaurantområde i København er Kødbyen, eller Kjøttbyen, i gåavstand vest for Hovedbanegården, Københavns hovedjernbanestasjon. Dette mat- og kjøttmarkedet er blitt et byens mest trendy og populære steder å gå ut, med barer, mikrobryggerier, restauranter og nattklubber på rad og rekke ved siden av slakterbutikkene som fremdeles er der. Her finner du Warpigs, en brewpub og barbecuerestaurant, og restauranter som Tommy’s Burgerjoint, Fleisch, Noho, Kul, den indisk-pakistanske Bollyfood og mange andre på rad og rekke. Alt til overkommelige priser. Kødbyens eneste fiskerestaurant, Fiskebaren, ligger i et bygg med det kanskje ikke så treffende navnet Kød og Flæskehal. Her finnes også en champagnebar, KB3, med over femti forskjellige typer champagne for den som elsker flytende bobler. I tillegg finnes flere gallerier i Kødbyen.

Fristaden Christiania

Det har kanskje blitt en turistfelle etter hvert, men Fristaden Christiania er verdt et besøk for den som aldri har vært der før. Dette alternative samfunnet i det tidligere militærområdet er fargerikt, bygninger dekket med street art, her er mye kunst og alltid mange mennesker. Vær obs på at folk bor her, og det er aldri populært at turister tar bilder her inne. Det er heller ingen hemmelighet at Christiania er kjent for sitt liberale syn på cannabis, og at det er vanlig å røyke hasj her. Fristaden er blitt gitt et begrenset grad av selvstyre, selv om restaurantene og butikkene må betale moms til den danske staten av sin omsetning.

Fra Fristaden Christiania.
Hyggehjulet i Tivoli.

Et absolutt must når du er i København er å besøke Tivoli. Ingen steder oser mer av dansk hygge og god stemning enn dette stedet som har eksistert siden 1843. Og parken er kledd etter årstidene, så du kan gjerne ta turen hit flere ganger. Om det er sommer, vinter eller halloween, Nordens beste fornøyelsespark er et skue uten like. Det er nok ikke bare barna som måper når de kommer hit. Her er det karuseller og berg-og-dal-baner for alle aldre, eller avhengig av hvor mye du tør å utfordre høydeskrekken din. Og god mat kan du spise i en av parkens mange restauranter, som f.eks. Nimb Gemyse eller Restaurant Grøften. Fra midten av november til nyttår er det også julemarked i Tivoli.

Nimb Hotel, sett fra Tivoli.

Hvis du ønsker å oppleve et hotell utenom det vanlige, enten du ønsker å overraske samboeren på kjærestetur, eller om du reiser med hele familien, bør du velge Nimb Hotel. Dette 5-stjerners boutiquehotellet ligger midt i sentrum, rett ved Københavns Hovedbanegård, men enda bedre, med en fantastisk utsikt over Tivoli. Hotellet var opprinnelig en basarbygning i maurisk stil tegnet av Tivolis arkitekt Knud Arne Petersen, men etter en totalrenovering og ombygging i 2008 er det blitt et eksklusivt hotell med 38 rom, der ingen er like, samt førsteklasses restauranter og spa. Regnes for å være et av de best likte hotellene i København, og der du får mest valuta for pengene. Luksusreisemagasinet Condé Nast Traveller kåret de som ett av verdens beste hoteller i 2009, og i 2015 ble de kåret som årets hotell av hotellkjeden Small Luxury Hotels. Om du har tenkt å besøke Tivoli, husk at inngangsbilletter til Tivoli, samt turpass til alle karusellene er inkludert i romprisen på Nimb Hotel.

Nimb Hotel

Nimb Hotel

Copenhagen Admiral Hotel

Nimb Hotel er kanskje dyrt for en del, men da kan kanskje Hotel Copenhagen Admiral være et alternativ. Hotellet ligger ved vannkanten, rett ved Skuespilhuset, bare et par hundre meter fra Nyhavn, og også Amalienborg slott ligger kun ett minutts gange fra hotellet. Utsikt over kanalen til Operahuset har du også. Heller ikke Den lille havfruen ligger mange minuttene unna. Selve bygningen som Copenhagen Admiral holder til i, er en historisk maritim bygning, oppført i 1787. De sjarmerende pommerske furubjelkene, mursteinsveggene og buegangene er tatt vare på, og selv flere av gjesteværelsene har trebjelker.

The Standard, sett fra sjøsiden.

Om du blir sulten av all gåingen rundt omkring i byen, kan jeg også anbefale The Standard som ligger i Havnegaden, ikke langt fra Nyhavn. I den grønne havnebygningen kan du spise en hyggelig og god dansk lunsj, smørrebrød, eller middag som bestemor ville ha laget den i restauranten Almanak, eller du kan spise en førsteklasses Michelinmiddag på den andre restauranten i bygget, Studio. Begge restaurantene eies av Claus Meyer, som også eier en rekke andre restauranter i Danmark. Nylig åpnet også en tredje restaurant i The Standard, med navnet Mission. Bygget som restaurantene holder til i var opprinnelig en tollbod, fra 1937, bygget i funkisstil.

Har du lyst på kaffe og kake på ettermiddagen, kan jeg anbefale kafeteriaen på Hotel Sanders, heller ikke det langt fra Nyhavn, i Tordenskjoldsgade.

Erik Drilen (besøkte København ifm Nordic MICE Summit 3-4. november 2018)