Orkdal og Meldal: Little Norway og Thamsriket

For noen år siden ga avisen VG Orkanger terningkast 1, da de ikke kunne finne turistinformasjonen. Vel, til VG kan jeg fortelle at turistinformasjonen ligger på Bårdshaug herregård, som for øvrig er godt skiltet når man kommer til Orkanger. Og i’en som indikerer turistinformasjon, står også på de samme skiltene. At Orkanger ikke har så veldig mange turistattraksjoner, er en helt annen sak.

Det er like greit å starte med den nye store attraksjonen, som har skapt interesse også fra amerikanere: Stavkirken, kjent fra Little Norway i Wisconsin, USA. Denne ble opprinnelig bygd på Strandheim Brug i Orkanger, for å brukes som norsk paviljong under verdensutstillingen i Chicago i 1893. Den var kjent som The Norway Building. I dag er dette den eneste bygningen fra verdensutstillingen som har bevart sin opprinnelige form. I 1936 ble den kjøpt opp av og fraktet til innvandrermuseet Little Norway, i Blue Mounds, nær Madison, Wisconsin. Little Norway ble stengt i 2012 pga nedgang i besøkstallene. Det var da noen frivillige fra Orkdal dro over til USA for å se på muligheten til å kjøpe bygningen. I 2015 ble kjøpsavtale inngått, bygningen ble demontert bit for bit, lastet inn i containere og fraktet til Norge, og satt sammen igjen i Orkanger. Nå er Thamspaviljongen endelig hjemme igjen, 124 år etter verdensutstillingen.

Bårdshaug herregård

Stavkirken ligger rett ved en annen av Orkangers store severdigheter, Bårdshaug herregård. Gården var hjemmet til Christian Thams, arkitekt, minister, godseier og konsul. Han kjøpte gården i 1890. I dag er Bårdshaug herregård et moderne hotell med konferanserom og restaurant, men historien fra Thams tid sitter fortsatt i veggene.

Gjølme bru

Når du allikevel er i Orkanger, kan du også gå langs elven Orkla, i Orklaparken, fra Bårdshaug herregård, til Gjølme bru, og videre til Orkangers «gamleby» med trehusbebyggelsen i Fjordgata og de omliggende gatene. En annen historisk bygning i Orkanger er Damphuset i Havnegata. Det er fra 1893 og var også eid av Christian Thams, og ble brukt som sagbruk og trelastforretning. I dag er huset totalrenovert, men har beholdt sin opprinnelige fasade. I dag brukes det til konferanser og arrangementer som dåp, konfirmasjon og bryllup.

Thamshavnbanen, her på Løkken stasjon

Orkangers største attraksjon er allikevel Thamshavnbanen. Det vil si, Bårdshaug stasjon ligger i Orkanger. Informasjonssenteret, jernbaneverkstedet og de viktigste severdighetene på banen ligger i nabokommunen Meldal, på Løkken Verk. Men siden de to kommunene, samt Agdenes og en del av Snillfjord, i. januar 2020 slås sammen til én kommune, er det ikke så nøye.

Thamshavnbanen fungerer i dag som museumsjernbane, drevet av Orkla Industrimuseum på Løkken Verk siden 1983. Banen åpnet i 1908 mellom Svorkmo og Thamshavn, og var den første elektriske banen i Norge som fraktet både passasjerer og gods, og landets første privatbane bygd uten offentlig tilskudd. Den er verdens eldste vekselsstrømsjernbane som fremdeles er i drift.

Kobber- og svovelkisproduksjonen på Løkken Verk var viktig for tyskerne under andre verdenskrig, og Thamshavnbanen var for de også viktig. Noen av Norges mest kjente sabotasjeaksjoner, godkjent av den norske eksilregjeringen i London, ble gjennomført her under krigen, som da Bårdshaug transformatorstasjon ble sprengt i 1942, også kjent som Operasjon Redshank. Året etter ble et lokomotiv sprengt på Løkken stasjon. Et bilde av denne hendelsen finnes på Orkla Industrimuseum, og er den eneste sabotasjeaksjonen i Norge som er foreviget på bilde. På Orkla Industrimuseum befinner også Kongevognen seg, Norges best bevarte kjøretøy fra før 1914. Salongmotorvogn nr 4, som er det offisielle navnet, var Christian Thams private vogn og ble brukt som representasjonsvogn for selskapets ledelse, og ble levert til åpningen av banen i 1908, noe som dermed gjør den til verdens eldste motorsalongvogn fortsatt i drift. En av de originale lyspærene virker fremdeles, noe som gjør den til en av verdens eldste lyspærer. Kun en lyspære på brannstasjonen i Livermore, California, det såkalte Centennial Light, som er fra 1890-årene, men tatt i bruk i 1901, er eldre ifølge det man vet. I 2014 ble den 25 km lange Thamshavnbanen og 18 bygninger fredet av Riksantikvaren.

På Løkken Verk finnes også en annen severdighet verdt å få med seg, nemlig Gammelgruva, der man kan få guidet omvisning, og høre om livet til gruvearbeiderne helt tilbake fra 1600-tallet. I gruva arrangeres det også konserter. En fin dagstur er å ta med familien eller venner på en tur med Thamshavnbanen fra Orkanger til Løkken Verk, med en omvisning i Gammelgruva og industrimuséet før dere returnerer med toget til Orkanger igjen på ettermiddagen.

Meldal bygdemuseum

I bygda Meldal, bare en kort kjøretur på ti minutter fra Løkken Verk, kan man også besøke Meldal Bygdemuseum. Også dette muséet drives av Orkla Industrimuseum, og har en samling av gamle hus helt tilbake til 1600-tallet fra Meldal.

Gravråkstuggu

I Orkdal og Meldal finnes også flere gårder med overnattingsmuligheter og gårdsbutikker som er verdt et besøk. Storbuan gård på en sidevei mellom Meldal og Løkken Verk er en slik. Der kan du overnatte på selve gården, eller i Gravråkstuggu. Gården var i sin tid eid av Christian Thams. Litjbumyran naturreservat er her et yndet turområde, der du kan se traner og andre fuglearter på nært hold. Man kan også leie kano eller båt for å fiske. Storbuan har flere romslige hus med kurs- og konferansemuligheter, overnattingsmuligheter med kjøkken, bad og aktivitetsrom.

Av andre gårder kan nevnes Strandhonning på Geitastranda og Fosslykja bigård på Fannrem, som har egen birøkt og produserer honning lokalt. Haugen gård på Løkken Verk produserer te og urtesalt, mens Reinhekla på Fannrem og Hafella på Gjønnes har melk- og kjøttproduksjon. Reinhekla byr på tradisjonell gårdsmat, mens Hafella er et moderne gårdsbruk med 200 dyr, der du også kan delta i det daglige livet på gården.

Erik Drilen (besøkte Orkdal og Meldal kommuner i august og september 2017)

Pirineus – Aktiv ferie i Pyreneene

Juving i Pyreneene

Pyreneene er en av Europas mest kjente fjellkjeder, og den danner den naturlige grensen mellom Frankrike og Spania, og med Andorra også inneklemt midt i fjellkjeden. Om du er av den typen som ønsker en aktiv og utfordrende ferie i Spania, er Pyreneene så absolutt en destinasjon å vurdere. Kort vei fra Barcelona eller Girona. Her kan du sykle i de samme fjellene som deler av Tour de France går i, fjellene er utmerket for fjellvandring, eller du kan drive med juving eller elverafting, for å nevne noe.

Er man ikke så sportslig anlagt er det også my annet man kan finne på i Pyreneene. Et par mil nord for byen Lleida, nær landsbyen Àger, befinner Parc Astronòmic Montsec seg. Centre d’Observació de l’Univers, eller universets observasjonssenter for de som ikke snakker spansk eller katalansk, er til og med erklært av UNESCO som Starlight Reserve. Få steder i verden er stjernehimmelen klarere enn her, og kun to andre steder i verden har fått tildelt en slik status. Observasjonssenteret er også ett av seks Starlight Touristic Destinations i verden. I planetariet kan du lære om universet, samt gjennom teleskopene muligheten til å studere stjernene og planetene i vårt solsystem.

Embalse de los Terradets

Om du velger å overnatte på Hotel Terradets i Cellers, bare 20 minutters kjøring fra Parc Astronòmic Montsec, og du ankommer på kvelden etter mørkets frembrudd, vil du morgenen etter våkne til en av de vakreste tenkbare utsiktene: En speilblank innsjø med fjell rundt. På Terradetssjøen kan du starte dagen med en kajakktur. For grupper er det mulig å legge inn rebusløp med kajakk. Av andre aktiviteter her kan nevnes hesteridning og fiske.

Ikke langt unna, nær landsbyen Talarn er det mulig å besøke vingården Castell d’Encús for omvisning og vinsmaking. Foruten å levere vindruer til Torres, produserer de også sin egen vin, Encús. Av hvitvin har de Ekam og Taleia, musserende vin Taïka og rødvinene Quest, Acusp og Thalarn. Rødvinen Quest er spesielt verdt å nevne, da den lages på gamle metoder, bl.a. gjæres de i de flere hundre år gamle steinkarene fra tiden da det bodde munker her. Den leire- og kalkholdige grunnen i området skal egne seg spesielt bra til vindruedyrking, i kombinasjon med høyden (850 til 1000 m.o.h.) og forskjellen mellom dag- og nattetemperaturene, som derfor gjør den lite påvirket av klimaendringene som synes å være et problem for vindruer mange andre steder. Vingården bruker verken ugressmidler, insektmidler eller soppdrepende midler i dyrkingen. Derimot er de den første vingården til å bruke varmevekslingsutstyr med geotermisk teknologi i alle prosessene for å maksimere effektiv energi.

Barranquismo, canyoning på engelsk, eller juving som vi kaller det på norsk, er det mulig å være med på sammen med Guies Vall Fosca ved byen La Pobla de Segur. For de som ikke er kjent med begrepet juving, så er dette en aktivitet der man forserer et juv (canyon), til fots, ved hjelp av klatring, rappellering eller svømming, alt etter hvilke utfordringer som dukker opp underveis. Guies Vall Fosca arrangerer også guidede utflukter med offroad eller fjellsykling, fjellklatring og rafting.

Ønsker man å prøve rafting, kan man også kjøre noen mil nordover til den lille landsbyen Llavorsí. Her er du bare et par mil i luftlinje fra Andorra og Frankrike, men noe lenger langs fjellveiene. Landsbyen ligger i en trang dal mellom høye fjell og er veldig pittoresk, og verdt et besøk. Den ligger der hvor tre store daler møtes, Àneu, Cardós og Vallfarrera. I 1985 fant man bronseornamenter, økser og våpen ved utgravinger i utkanten av byen, som viste at det var mennesker her allerede for nesten 3000 år siden. Gå fra elven og opp de trange gatene og smugene langs den bratte fjellsiden. Jeg kan ikke forstå annet enn at Llavorsí må ha inspirert mang en dikter eller forfatter, eller ikke minst mang en maler. Selve sentrum av byen ligger på 811 m.o.h., men fjelltoppene rundt strekker seg over 1300 m.o.h. Innbyggertallet ligger på beskjedne 360. Midt gjennom byen renner elven Noguera Pallaresa, som også deler byen i tre. Byen og elven er mest kjent for rafting, og her vil du se gummibåter med eventyrlystne drive gjennom sentrum hele dagen. Det er også fullt mulig å delta i andre aktiviteter, som fjellvandring, hesteridning og kajakkpadling, men også mer krevende aktiviteter som fjellklatring og offroadsykling. I Llavorsí finnes det campingplass nesten i sentrum. Om du heller foretrekker hotell, kan firestjerners Hotel Riberies anbefales, med eget svømmebasseng, spa og restaurant.

Bildene fra Guies Vall Fosca er gjengitt med tillatelse fra Catalunya Convention Bureau.

Erik Drilen (besøkte Pyreneene på studietur med Catalunya Convention Bureau 15-17. juni 2017)