Pomorskie er et fylke, eller et såkalt voivodskap, beliggende ved Østersjøen helt nord i Polen. På norsk er det også kalt det pommerske voivodskap, men som oftest bruke det polske navnet Pomorskie på regionen, da det historiske Pommern var tysk og omfattet deler av Tyskland, Polen og helt øst til Litauen. Hovedstaden for dette fylket er Gdansk. Selv om de fleste som reiser hit helst besøker de tre sammenvokste byene Gdansk, Sopot og Gdynia, så er det mye å se og oppleve også i resten av fylket, og det meste kan nås på dagsturer fra Gdansk.
Når man beveger seg utenfor bygrensene til Gdansk, så er den mest berømte severdigheten i fylket utvilsomt slottet Malbork, verdens største slott bygget i murstein og et av verdens største gotiske arkitekturkompleks. Det ble bygget av tyske romersk-katolske riddere av den teutoniske orden på slutten av 1200-tallet. Det tyske navnet på borgen var Ordensburg Marienburg.
I 1457 ble slottet solgt til den polske kongen Kasimir IV Jagelloneren, som hadde beleiret det, og var polsk kongeresidens fram til 1772, med unntak av årene 1626-1635 da området var svensk under kong Gustaf Adolf I. Prøyssiske tropper overtok i 1772. Den røde armé fra Russland ødela 60% av slottet i invasjonen i 1945. Etter krigen overtok Polen igjen, og restaureringsarbeidet har fortsatt helt fram til i dag, en betydelig del av det finansiert av norske EØS-midler. Slottet er i dag museum, som besøkes av mer enn en halv million turister hvert år. Du kan se utstillinger med gamle våpen, rav, skulpturer, samt arkitektoniske og historiske samlinger. På kveldene er det friluftsoppvisninger og lysshow i borggården. Malbork står på UNESCOs verdensarvliste.
Fra Gdansk til Malbork kommer du deg med tog. Turen tar ca én time. Alternativt går det an å melde seg på en guidet tur.
I Wdzydze Kiszewskie, en drøy times kjøretur sørvest for Gdansk, ligger den kasjubisk etnografiske parken, et friluftsmuseum for den kasjubiske befolkningen i Pomorskie. Dette folket snakker det vestslaviske språket kasjubisk, som er ganske forskjellig fra polsk, og er morsmålet til rundt 100.000 kasjubere i regionen. De er også kjent for å ta vare på sine tradisjonelle skikker og kultur. Museet er Polens eldste folkemuseum, etablert i 1906. Rundt 50 bygninger med kasjubisk arkitektur har fått sin plass her, alt fra herregård til fattigslige hytter, en skole, smie, vindmøller, kirke, gårdsbygninger og verksted fra 1600-tallet frem til det forrige århundret. I noen av husene er autentiske og rekonstruerte møbler utstilt, i tillegg til samlinger av husholdnings- og jordbruksgjenstander, samt folkedrakter med tradisjonelle broderier, keramikk og glassmalerier.
Kościerzyna er en liten by med snaut 25.000 mennesker i Kasjubia, med en historie som går helt tilbake til 1200-tallet, og har hatt bystatus siden 1346. Byen er kjent for sitt jernbanemuseum, og ikke minst, for sitt mer enn 150 år gamle bryggeri, Stary Browar Kościerzyna. Foruten at de brygger øl, har de også egen bar, eget ølmuseum, restaurant og hotell. På velværeavdelingen i hotellet er det mulig å bade i øl. Det er enkelt å reise til Kościerzyna. Det går tog direkte fra flyplassen i Gdansk til byen. Fra jernbanestasjonen tar det rundt et kvarter å gå til bryggeriet.
I den lille landsbyen Szymbark, bare en halvtime vest for Gdansk, kan du oppleve noe du ikke ser hver dag. Ikke bare har Sentrum for Undervisning og Promotering av Regionen, Centrum Edukacji i Promocji Regionu eller CEPR for enkelhets skyld, en bunker som er hjemmet til et museum for TOW Gryf Pomorski, en hemmelig antinazistisk militærorganisasjon, med et rekonstruert torturrom for polske fanger. De har også Polens eneste tobakkmuseum, verdens største piano, og i henhold til Guinness verdensrekordbok, verdens lengste planke. Og om ikke det er nok, et hus som står opp ned. Å bevege seg rundt i opp-ned-huset er en bisarr opplevelse, og du kan rett og slett bli svimmel av å gå rundt i huset. Et trestjerners hotell, Hotel Szymbark, med eget bryggeri, har de også, men det står riktig vei.
Du må heller ikke glemme utsiktstårnet på Wieżyca, som med sine 329 m.o.h. er det høyeste punktet i det sentrale og nordlige Polen, og med utsikt over nasjonalparken Det kasjubiske Sveits.
Hotellanbefaling i Gdansk: Femstjernershotellet Hilton Gdansk ligger perfekt ved elven Motława, i gåavstand til det meste i gamlebyen, samt til Museet for andre verdenskrig og Det europeiske solidaritetssenteret. Bare hundre meter fra turistbåter som tar deg gjennom Gdansk verft (tidligere Leninverftet) og til Westerplatte. Hotellet har store rom til en overkommelig pris for nordmenn. Hotellet har også bar og restaurant, Mercato, i første etasje, et mindre spa, samt High 5 terrassebar med uteservering på øverste etasje med god utsikt over elven og deler av gamlebyen.
Restaurantanbefalinger i Gdansk:
Brovarnia Gdańsk ligger i Hotel Gdańsk, firestjerners, en historisk bygning, som i seg selv er en attraksjon. Restauranten er kjent for sitt mikrobryggeri, som brygger øl med tradisjoner helt tilbake til 1500-tallet, men serverer også god mat fra det tradisjonelle polske kjøkken, og her kan du få alt fra and til svineknoker med surkål. En av kun to gode restauranter i Gdansk som kan ta imot store grupper. Det er mulig med omvisning i mikrobryggeriet med ølsmaking.
Targ Rybny – Fishmarket regnes som den beste fiskerestauranten i Gdansk. Om noen i følget ikke ønsker fisk anbefales også svineribba i grillsaus. Restauranten ligger ved elvebredden i gamlebyen.
Piwna 47 – Food & Wine ligger like ved Mariakirken i gamlebyen. Her serveres enkle internasjonale retter, elegant og raffinert i uformelle omgivelser. Det er like naturlig å spise lunsj som middag her etter flere timers vandring gjennom gamlebyen, gjerne med et glass vin til. Desserten anbefales spesielt.
Gdański Bowke er en førsteklasses restaurant ved elvebredden i gamlebyen. Menyen er på hele fire sider og du kan få alt fra moderne til tradisjonell polsk mat. Selv mat etter kasjubiske oppskrifter er det mulig å få her. Restauranten tilbyr også sitt eget øl. Når man først er her, hvorfor ikke også prøve Goldwasser, vodka med gull i, som regnes som en nasjonaldrikk i Polen. Eller Machandel, en drikk som serveres med en sviske og en tannpirker. Husk bare å knekke tannpirkeren når du er ferdig, ellers må du betale for neste runde.
Jeg har tidligere skrevet om Gdansk og Sopot her og her.
Erik Drilen (besøkte Gdansk og regionen Pomorskie i regi av Pomorskie Tourist Board 20-25. oktober 2018)