Málaga – Sol, sommer og Picasso

Det er lett å komme seg til Málaga fra Norge. Det går direktefly fra flere steder i landet, og på sommeren til og med flere dager i uken. Málaga er ingen søvnig fiskerlandsby eller en liten badeby med all inclusive hoteller, men derimot en storby med nærmere 600.000 innbyggere og mye historie og kultur. Det vil si, badestrand har de jo, Malagueta, og byen kan derfor på flere måter sammenlignes med Barcelona. Reiser man på badeferie er heller ikke Torremolinos, Fuengirola eller Marbella langt unna. Ingen steder i Spania har flere soltimer enn Costa del Sol. Byen er også et godt utgangspunkt for turer til Granada, Sevilla, Ronda og Gibraltar. Eller hva med en tur til olivendistriktene i Córdoba og Jaén, som jeg skrev om i mitt forrige innlegg?

Málaga er en moderne by, men gamlebyen viser at byen har en rik historie. Málaga er faktisk så gammel som 2.800 år, grunnlagt av fønikerne så tidlig som 770 f.Kr., hvilket gjør byen til en av verdens eldste. Her er det spor fra romertiden, og fra araberne. Det romerske teateret ligger midt i gamlebyen, og rett ovenfor ligger Alcazaba-festningen, som er en av byens viktigste severdigheter, og som absolutt kan anbefales. Litt kultur og trim samtidig. Festningen ble bygget av Hammudi-dynastiet på 1000-tallet, og er den best bevarte alcazabaen i hele Spania. Innenfor er det et vakkert palass med hage. Herfra har du også god utsikt over gamlebyen og havnen i Málaga. Om du ønsker enda bedre utsikt, og enda mer trim, kan du også gå opp til den høyereliggende Gibralfaro, og du får da utsikt over hele byen og Andalucía-kysten. Gibralfaro er fra år 929 e.Kr., men ble utvidet på 1300-tallet for å beskytte alcazabaen. Merk at det er gratis inngang til begge festningene etter kl 14.00 søndag ettermiddag. På veien ned igjen kan du legge turen innom tyrefekterarenaen, et arkitektonisk byggverk fra 1876.

Málaga har fostret noen av de spanjolene vi kjenner aller best. Antonio Banderas kjenner de fleste filminteresserte. Om du velger å spise på restauranten Bodegas El Pimpi, se etter tønna med Banderas’ autograf. Men husk å bestille bord. Dette er Málagas mest populære restaurant. Etter sigende skal Banderas også ha leilighet like i nærheten.

En annen kjent personlighet fra Málaga, og som jeg trygt kan si er mye større enn Banderas, er kunstneren Pablo Picasso. Picasso-muséet i byen huser rundt 200 av hans kunstverk, i tillegg til andre kunstutstillinger. Muséet ligger i et 1500-talls palass, som i seg selv er verdt et besøk. Ta også turen innom plassen Plaza de la Merced og huset der Picasso ble født.

Av andre severdigheter kan nevnes Plaza del Obispo, med katedralen og Palacio Episcobal. Parken ned mot havnen er også verdt en gåtur. For den bilinteresserte kan Museo Automovilístico de Málaga, med 86 klassiske biler, anbefales.

Málaga er mer enn historiske severdigheter og stranden Malagueta. Byen er full av restauranter, natteliv og shoppingmuligheter. Prøv gjerne noen av byens mange tapasbarer. Eller få med deg et flamencoshow. Ta også en runde rundt i byen for i beskue moderne kunst i form av street art.

Jeg bodde på to hoteller i Málaga, som begge kan anbefales: AC Hotel Málaga Palacio, kort vei fra gamlebyen, og Hotel MS Maestranza like ved tyrefekterarenaen og i gåavstand fra stranden på Malagueta.

Erik Drilen (besøkte Málaga 11-14. juni 2017)