Hoppiness in Auckland

Sky Tower by night.

Craft beer, eller håndverksøl som vi kaller det i Norge, har virkelig slått igjennom i vår del av verden. Mikrobryggerier, for den som ikke vet hva det er, er små lokale bryggerier som brygger øl basert på klassiske bryggeritradisjoner, som en motreaksjon mot fabrikkøl, og da spesielt pilsner. Revolusjonen med mikrobryggerier startet i USA, men har etter hvert nådd alle verdenshjørner, også New Zealand. Mac’s Brewbar i Nelson, Christchurch, startet allerede i 1981 med å servere egetprodusert øl, men det er først de siste årene at det virkelig har tatt av. I dag er det mer enn 250 mikrobryggerier rundt omkring i New Zealand, i et land med bare rundt 4,5 millioner innbyggere, og et land som er mer kjent for sine viner som har vunnet flere internasjonale priser.

Øl er dog ikke noe nytt for newzealanderne. Kaptein James Cook brygget sitt første øl i Dusky Sound allerede så tidlig som 1773. De eldste bryggeriene og pubene ble etablert allerede på 1800-tallet. Det første kommersielle bryggeriet ble startet av Joel Samuel Pollack i 1835, i Kororareka (nå Russell). Det mest kjente newzealandske ølmerket i dag er sannsynligvis Speight’s fra byen Dunedin, eid av det japanske Lion. I tillegg DB Breweries, eid av Heineken. Disse to tapper også det meste av utenlandsk øl som selges i New Zealand, som Heineken, Corona, Carlsberg, Budweiser, Guinness blant mange andre. Til sammen står disse to for bortimot 90% av det kommersielle ølsalget i New Zealand. Jeg, derimot, har gjort et forsøk på å finne de beste mikrobarene i Auckland, New Zealands største by.

 

Shakespeare Hotel & Brewery. Hvorfor ikke starte der hele craft beer-fenomenet i Auckland startet i 1986? Noen sier at stedet har tapt seg siden han som opprinnelig drev stedet døde, og hans kompanjong solgte det. Allikevel var det fullt hus da jeg besøkte puben en helt vanlig torsdags ettermiddag midt på det newzealanderne kaller vinter (juli), og dermed lavsesong for turister. I over hundre år har det vært pub her, typisk engelsk inventar, åtte sorter øl på tappekran, hvorav tre brygges på stedet, og enda flere på flaske i kjøla. Som i de fleste puber i New Zealand kan du her bestille førsteklasses mat. Hotellet har kun ti rom, og du sjekker inn i baren. (Adresse: 61 Albert Street, på hjørnet av Wyndham Street, og bare et kvartal fra hovedgata i Auckland, Queens Street).

Galbraith’s Ale House er regnet som et ikon blant pubene i Auckland. Typisk engelsk pub med god mat og hele 13 selvproduserte ølsorter på tappekran, både pilsner, pale ale, bitter, porter og stout i flere varianter. I tillegg har de mer enn 60 forskjellige typer håndverksøl fra hele New Zealand, både på tappekran og i flasker. Om noen i reisefølget ikke er så glad i øl, kan de også tilby et stort utvalg viner. (Adresse: Mount Eden Road 2, et stykke fra sentrum, ca 3 km fra Britomart, så en del vil nok foretrekke å ta taxi hit)

  

Brothers Beer ble etablert i 2012 av to venner som fikk en forretningsidé over et par halvlitere (selvsagt). De startet bryggingen i en lagerbygning fra sekstitallet. Suksessen uteble ikke, og allerede i 2016 måtte de utvide, og nok en bryggeripub, Brothers Brewery, ble åpnet nær Mount Eden. I sistnevnte åpnet de også en Southern barbecue restaurant, Juke Joint. 18 ølsorter serverer de i dag fra tappekran, deriblant åtte egenproduserte, bl.a. pilsner, amber, pale ale, IPA og tropical. En rekke flere kan du kjøpe på flaske. På Brothers elsker alle det de jobber med, så her er det fritt fram for å diskutere øl. Da jeg besøkte pubene, var det til og med en svenske som jobbet der. (Adresse: Brothers Beer, Shed 3, City Works Depot, 90 Wellesley St West, fem minutters gange fra Sky Tower; Brothers Brewery, 5 Akiraho St, Mount Eden, 50 meter fra Mount Eden jernbanestasjon)

Vultures’ Lane ligger i en sidegate til shoppinggaten Queens Street. De brygger ikke pr i dag øl selv, men har et stort utvalg håndverksøl fra hele New Zealand. Ifølge bartenderen jeg snakket med, planlegger de eget øl til neste år. De har 22 tappekraner med ølsorter som byttes ofte, i tillegg til 75 sorter på flaske. De har også mange gode, om enn noen uvanlige, matretter på menyen. Det sies at denne puben er manges favorittpub fordi de ikke prøver å være best. Alle slags mennesker stikker innom denne lille puben, og det er lett å komme i kontakt med lokalbefolkningen. (Adresse: 10 Vulcan Lane)

Corner Bar er bare rett rundt hjørnet fra Vultures’ Lane. En liten bar på hjørnet av Hotel De Brett. Her er det ikke plass til så veldig mange, og de har kun fire tappekraner med håndverksøl. Hvilke ølsorter de tilbyr varierer. Trivelig sted, som virker å være et sted der de lokale møtes etter jobb. Noen enkle matretter tilbys. (Adresse: På hjørnet av High Street og Shortland Street)

16 Tun i bydelen Wynyard Quarter er en av de nyeste barene som tilbyr håndverksøl. Veldig stort utvalg av øl, og de serverer kun øl fra newzealandske håndverksbryggerier, for å hjelpe små lokale bryggerier. Maten er fenomenal, kanskje den beste som tilbys av alle barene i Auckland. Til tross for at stedet ser noe fancy ut (mørkt tre og polert kobber), er både mat og øl forholdsvis billig. (Adresse: 10-26 Jellicoe St, Wynyard Quarter, kort vei over gangbrua fra det maritime muséet på Princes Wharf)

På Dr Rudi’s er til og med herretoalettet verdt et besøk.

Dr Rudi’s Rooftop Brewing Co. ligger rett ved siden av det maritime muséet på Princes Wharf, og har sannsynligvis den fineste utsikten av alle barene i Auckland, med alle småbåtene og yachtene i havnen rett utenfor. Utsikten alene er verdt et besøk her. Om du ikke ønsker å nyte utsikten med en av de fire ølsortene (to typer pils, IPA og American pale ale) som brygges bak baren, eller en av de andre ølsortene som tilbys fra en av de 14 tappekranene eller et tyvetalls sorter på flaske, kan du også spille bowling her. De serverer også god mat, fra frokost tidlig på morgenen til middag på kvelden. (Adresse: 204 Quay Street, Viaduct, 2. etasje)

 

Danny Doolans ligger i etasjen under Dr Rudi’s. Dette er en irsk pub, som i hovedsak serverer industriøl, men har et par sorter håndverksøl også. Jeg nevner ikke Danny Doolans spesielt for ølet, men liker du Murphy’s Irish Stout eller Irish Red, så vil du nok finne deg godt til rette her også. Jeg nevner baren fordi de har en stor meny og mye god mat. (Adresse: 204 Quay Street, 1. etasje)

The Brewers Co-Operative har et spennende utvalg av håndverksøl, hele 20 sorter fra tappekran, og et stort utvalg av øl på flaske. Dessuten er de kjent for sin fish’n’chips. Her er det godt med plass, om dere er flere, men de kan også tilby mer intime lokaler i andre etasje, Brewers Loft. Veggene er dekket av avisutklipp fra 1950-tallet, selv om de åpnet dørene i 2015 og er derfor en av de nyere barene i Auckland. (Adresse: 128 Victoria Street West, bare fem kvartaler fra Princes Wharf eller Queens Street, og mindre enn 200 m fra Brothers Beer).

Mac’s Brewbar er vanskelig å gå glipp av når du er rett ved Britomart kjøpesenter, og bare et par kvartaler fra Queens Wharf. De holder til i den gamle hovedkvarterbygningen til Northern Steamship Company. Her er det høyt under taket (legg merke til stålampene som henger opp ned fra taket), og god plass om dere er mange. Innredningen er hjemmekoselig, med komfortable møbler, gamle bøker i bokhyllene, og veldig god mat. Og ølet selvsagt. De har åtte selvbryggede ølsorter på tappekran, samt en cider. I tillegg kan de tilby noen flere Mac’s øl og cider, samt noen av de mest kjente ølmerkene, på flaske. Mac’s Brewbars har åtte barer rundt omkring i New Zealand. Den aller første ble startet allerede i 1981 i Nelson, Christchurch. Ingen hadde søkt om bryggerilisens i New Zealand på over 50 år, så det sier seg selv at det var vanskelig å starte opp til tross for at de fikk lisens. Bare det å skaffe flasker og korker var vanskelig. Men det har blitt flere barer, og de eksisterer fremdeles, så da vet man at det gikk godt til slutt. (Adresse: 122 Quay Street).

New Zealands kart laget med ølbokser på Brew on Quay.

Brew On Quay ligger i en historisk bygning på Quay Street. Her kan du regne med at det er fullt på kveldene. God mat og øl fra lokale håndverksbryggerier, 11 fra tappekran, og over hundre på flaske. Høy stemning, mange mennesker på kveldene. Serverer allikevel god mat. Om det ikke regner, har de også en rooftop bar, kun stjernene som tak. Alle slags mennesker går hit. Veldig populær i forbindelse med konserter, da Spark Arena ligger bare fem minutters gange unna. (Adresse: 102 Quay Street, like ved Britomart)

Erik Drilen (besøkte Auckland 13-15. og 22-26. juli 2017)