Ukraina: Kiev, Lviv og Bukovel

Lavra

Turismen er på vei oppover igjen i Ukraina etter Russlands invasjon av Krimhalvøya og grenseurolighetene øst i landet. Første kvelden i Kiev ble vi invitert av og hadde et møte sammen med Norsk-Ukrainsk Handelskammer og den norske ambassaden. De kunne forsikre oss om at generelt er det tryggere å reise i Ukraina enn mange andre steder i Europa, så lenge man holder seg borte fra Krim, samt fylkene Donetsk og Luhansk helt øst i Ukraina. Dette er også det offisielle reiserådet fra det norske UD. Europeiske flyselskaper har igjen begynt å fly østover, og til våren kommer en ny rute mellom Oslo og Kiev.

St Andrew’s Church by night.

Kiev

Hovedstaden i Ukraina heter Kiev, eller Kyiv, som det heter på ukrainsk. Min personlige mening er at Kiev er en av Europas vakreste byer, og jeg har hørt flere si det samme. En by som fortjener mange flere turister.

Maidan, Uavhengighetsplassen. Utsikt fra Hotel Ukraine.

Kiev ble grunnlagt i 482 e.Kr. og er en av Øst-Europas eldste byer. Av de største severdighetene i byen kan nevnes den 1,3 km lange Khreshchatyk Street, som er hovedgata i sentrum av Kiev. Her finnes historiske bygninger, monumenter, fontener, hoteller, kaféer og restauranter, samt shoppingmuligheter i massevis. Når det gjelder shopping, få med deg det underjordiske kjøpesenteret øverst i gata, Bessarabs’ka Square. Gå heller ikke glipp av Bessarabsky Market med lokale spesialiteter. Langs Khreshchatyk finnes også rådhuset, samt Maidan, uavhengighetsplassen med frihetsmonumentet og monumentet med byens grunnleggere, og hovedpostkontorbygningen. Og det store kjøpesenteret TsUM må vel også nevnes. Det store Hotel Ukraine fra sovjettiden, ruver med utsikt over uavhengighetsplassen.

Lyadsky-porten

Var det denne hånden?

Om du er sulten og får lyst på lunsj, så kan jeg anbefale restauranten Ostannya Barykada, eller Last Barricade, som den er nevnt som i de fleste turistbrosjyrene. Denne restauranten er en severdighet i seg selv. Den er både restaurant og museum, viet til ukrainsk kultur og de tre revolusjonene. Utfordringen er å finne den. Den ligger rett ved Lyadsky-porten, like ved de musikalske fontenene. I Globus shopping mall går du til heisen. I den er det en knapp der det står OB. Du velger denne. Du kommer til en hemmelig etasje. Når du går ut vil du se store vinduer til kjøpesenteret og en kaffebutikk, ingenting mer. Men ikke stopp her. Ved enden av kaffebutikken vil du se en vegg med en QR-kode. Scann koden, og du vil få et passord på ukrainsk: «Boritesya-poborete!» (Kjemp, og du vil vinne!) Si dette passordet til resepsjonisten, og du vil bli ledet videre til en vegg med flere titalls metallhender. Nå gjelder det å finne hånden som åpner den hemmelige døren. Når du finner døren, kommer du inn i en fancy restaurant som serverer ukrainske retter, og kun av lokale råvarer. Vel verdt et besøk.

Street art i Kiev

 

En annen viktig severdighet er Andriyivsky Descent. Den formidable St Andrewskirken på toppen er ett av kjennemerkene fra Kiev. Følger man gaten nedover selges det håndlagede suvenirer, som vyshyvanka (broderte skjorter), malte påskeegg (pysanka), ukrainske matryoshka-dukker, håndbroderte duker, keramikk og malerier av lokale kunstnere. Ellers er det mange små kunstgallerier, kaféer og restauranter å finne i denne gaten, som ligger i en bratt bakke. Det kan være greit å ha gode sko når man går her.

St Michael’s Golden-Domed Monastery

St Michael’s Golden-Domed Monastery er også ett av de fantastiske byggverkene som ruver over Kiev. De forgylte løkkuplene er synlige fra et hvilket som helst utsiktspunkt i byen. I andre enden av gata kommer man først til Bohdan Khmelnytsky-monumentet, og deretter den minst like imponerende St Sophia’s Cathedral. Dette fantastiske byggverket fra det 11. århundret, med tretten forgylte løkkupler, er på UNESCOs verdensarvliste. Av andre byggverk i sentrum man bør få med seg er Zoloti Vorota (Golden Gate), som var hovedporten i den gamle bymuren for snart tusen år siden. Inne i bygningen er det i dag museum. Og glem heller ikke National Taras Shevchenko University eller National Opera House of Ukraine når du allikevel er i området. Eller alle parkene i byen.

Operahuset
Zoloti Vorota (Golden Gate)
Lavra

Ett sted i Kiev der man kan bruke mange timer, eller en hel dag, for den saks skyld, er byens største og utvilsomt mest imponerende severdighet: Lavra. Dette klosteret fra det 11. århundret er ett av de eldste ortodokse kristne kloster i hele Ukraina, og som i tillegg til å stå på listen over Ukrainas syv underverker, også er på UNESCOs verdensarvliste. Stedet må bare oppleves. Bare hundre meter unna ligger også Ukrainian Genocide Holodomor Memorial Museum, et museum og monument viet de mange millioner ukrainske ofrene fra hungersnøden og folkemordet Holodomor i 1932-33, utført av Sovjetunionen. Dette stedet er også ett av de beste utsiktspunktene over byen.

Gatemusikanter i Lviv

Lviv

Noe av det første man merker seg i byen Lviv, en by med rundt 750.000 innbyggere, og som ligger nesten på grensen til Polen, er det unike restaurant- og utelivet. Noen av restaurantene skiller seg ut på en måte som du sannsynligvis ikke finner noen andre steder i verden. Men selv om restaurant- og utelivet i Lviv er verdt reisen alene, så er det selvsagt mye å se ellers i byen også.

Lviv ble grunnlagt i 1256, og har mange historiske bygninger helt tilbake fra middelalderen. Den har vært under både polsk, østerriksk, sovjetrussisk og ukrainsk herredømme. Tyskere og jøder har også bodd her gjennom århundrene og vært med på å gi byen inspirasjon. Byen ble i liten grad bombet under annen verdenskrig, og slapp billig unna Stalins forfølgelser i etterkrigsårene. Derfor finnes rundt halvparten av alle kulturminnene i Ukraina i Lviv. Byen har også en vakker arkitektur. I 1998 kom Lvivs gamleby på UNESCOs verdensarvliste. For den som liker å utforske nye steder er Lviv en veldig interessant by å besøke, da det etter vår standard fortsatt er veldig billig her, og stedet har en virkelig autentisk følelse, i motsetning til steder som Krakow eller Praha, som er oversvømt med turister. Byen er også en stor universitetsby, noe som påvirker det store kulturelle tilbudet.

Men tilbake til restaurantene. Til tross for et veldig stort tilbud av restauranter og utesteder i Lviv, er noen så populære at man må regne med lang kø. Derfor kan det være en absolutt fordel å bestille bord på forhånd, det vil si, der man kan. De fleste utestedene og restaurantene ligger rundt eller i gangavstand fra markedsplassen Rynok Square.

Taras Maselko fra !Fest Lviv guidet oss rundt i restaurantene.

De som ønsker det kan delta på en kulinarisk reise, en såkalt gourmet-tur, gjennom Lviv. Det er en opplevelse verdt turen alene. Et eksempel på restaurantbesøk på en slik tur er «At the Golden Rose», en jødisk restaurant i jødekvartalet, nær ruinene av Golden Rose-synagogen. Der vil du legge merke til det gammeldagse interiøret og de gamle gjenstandene. Her kan du starte med en forrett, og kanskje et lite glass hjemmelaget brennevin. I menyen finnes ingen priser, og hva du ender opp med å betale kommer an på dine pruteferdigheter.

Like ved ligger Ribs Restaurant «Arsenal», som ligger i byens tidligere våpenhus innenfor de gamle bymurene, et bygg som også huser byens våpenmuseum. Denne restauranten er Lvivs mest populære barbecuerestaurant, og har i år blitt nominert til pris som Ukrainas beste kjøttrestaurant av SALT National Restaurant Award. Selve restauranten ligger i en middelalderhall med rustninger og med sverd, spyd og andre middelaldervåpen på veggene. Her er det ikke tillatt med bestikk, og maten spises med fingrene. Men på Arsenal må du regne med kø. Det sies at man må regne med ventetid på opptil to timer for å komme inn, og de tar ikke imot forhåndsreservasjoner, men de som har vært der sier at det absolutt er verdt det.

Nå begynner kvelden å bli interessant. Neste stoppested ligger ved Rynok Square, og heter Kryjivka. Dette er, etter sigende, Europas mest besøkte restaurant med én million besøkende hvert år. Dette er det siste gjemmestedet for ukrainernes opprørshær fra andre verdenskrig. Restaurantens motto er «The Fight Continues», kampen fortsetter. For å forstå konseptet med denne restauranten er det greit å ha satt seg litt inn i historien. Den ukrainske opprørshæren kjempet både mot tyske nazistyrker og russerne under den andre verdenskrigen. De pleide å gjemme seg i underjordiske bunkere, og brukte koder for å gjenkjenne hverandre, som f.eks. «Slava Ukraini», som betyr «heder til Ukraina». Den andre parten skulle da svare «Heroyam Slava», «heder til heltene». Restauranten Kryjivka ligger også i en undergrunnsbunker midt i sentrum av Lviv. Om du ikke vet hvor den ligger, så klarer du heller ikke å finne den. Du går inn i en helt alminnelig bygning, som slettes ikke minner om noen restaurant. Her må du også regne med kø for å komme inn. Når du først har kommet til døren vil du bli møtt av en vakt i uniform som sier «Slava Ukraini», og du må svare «Heroyam Slava». Vakten vil da spørre om du har noen «moskaler» (russere) med deg, og du må da svare nei («ni» på ukrainsk). Deretter vil den store tredøren bli åpnet, og du slipper inn, og en vakt vil gi deg et velkomstshotglass med honningvodka. Dermed kan du nyte maten og drinkene der inne, servert av servitører i militæruniformer. Ved inngangen bør du for all del ikke snakke russisk. Da kan det hende at de kaster deg i glattcelle i stedet. Ikke la deg affektere av at servitørene og bartenderene virker seriøse og skremmende, og avfyrer løsskudd i ny og ne. Det er restaurantens image.

Neste besøk er ikke mindre spesielt. Den er kjent som «The Most Expensive Galician Restaurant», og ligger i andre etasje i samme bygg som Kryjivka. Hos mange er den også kjent som «the Masonic Restaurant», pga sitt frimurertema. Også her må du banke på en dør, som ser ut som du inviterer deg selv inn i en privat bolig. En eldre mann åpner døra, og du blir bedt om å synge en sang. Han ønsker deg velkommen og slipper deg inn i noe som ser ut som kjøkkenet i en helt vanlig leilighet fra sovjettiden. Potetene står på kjøkkenbenken. Du virker kanskje forvirret, og er det her vi skal spise? Så blir du vist videre inn i det som er selve restauranten. Her er alt dekorert i frimurerstil, veggene, bildene, piano, og til og med en bil. Ikke la deg skremme av prisene i menyen. Selv om restauranten kalles den dyreste galisiske restauranten (området som dekker det tidligere Galicia i Ukraina og Polen, den har ingenting med Galicia i Spania å gjøre), så er menyprisene en del av restaurantens konsept og image. Så snart servitøren kommer til ditt bord, vil han gi deg et kort med 90 prosent rabatt. Med andre ord, du kan stryke den siste nullen fra menyen. Og husk, om du må på do eller ikke, besøk restaurantens toalett. Den er en trone.

Om du tror du har sett alt, så er det bare å forberede seg på neste overraskelse. Leopold von Sacher-Masoch, den kjente erotiske forfatteren, ble født i Lviv. Man behøver ikke si stort mer, selvfølgelig finnes det en kafeteria over temaet: Masoch Cafe, Lvivs mest kinky spisested. Veggene er erotisk dekorerte, og de lærkledde servitørene går med pisk, og du hører det smeller rundt ørene på deg. Om du vil kan du også bli bundet, få bind for øyene, og bli pisket. Alt på gøy selvsagt. Alt er frivillig.

Kvelden avsluttes på Beer Theatre «Pravda». Om du ikke har kommet i stemning til nå, så er du i hvert fall garantert at det blir liv nå. Her kan det også være på sin plass å ha reservert bord på forhånd, selv om dette er en stor restaurant i flere etasjer. Bestill gjerne i samme etasje som husorkesteret. Her er det god mat, høy stemning og godt øl. Mye øl. Under bandets trommesolo blir det delt ut tomme plastflasker til alle, og du kan tromme med disse på bordene sammen med trommeslageren. Restauranten har eget mikrobryggeri, og til og med suvenirbutikk, hvor du kan kjøpe med deg øl og suvenirer før du drar tilbake til hotellet.

Og har du ikke fått nok etter én kveld? Da kan jeg berolige med at det finnes drøssevis av andre konseptrestauranter også, middelalderrestauranten «Meat and Justice», restauranten «Gas Lamp» hvor du blir geleidet til bordet av en vert med lanterne, eller en sjokoladerestaurant, der du kan lage din egen sjokolade. Eller hva med å besøke en kaffegruve? Eller restauranten «Livyj Bereg», hvor du blir servert av teaterfolk og skuespillere? Kanskje er det Dracula som serverer deg, eller Askepott? Restauranten «House of Legends»? Jeg sier ikke mer, la deg begeistre over alt som finnes av uteliv i Lviv. Du vil ikke angre. Og om du foretrekker en stille restaurant med bord for to, så finnes det flere av de også.

Du kan fly til Lviv med bl.a. Lufthansa via Tyskland, med Austrian Airlines via Wien eller med LOT via Warszawa, eller du kan ta tog fra Kraków eller Kiev. Inntil det kommer en direkteavgang med fly fra Norge. Det er flere som skulle ønske seg det.

Bukovel sett fra en av toppene.

Bukovel

Mens nordmenn flest reiser til dyre vintersportssteder i Tyskland, Østerrike, Sveits og Italia, så finnes det fullgode alternativer for en rimeligere penge. Bukovel i Ukraina er et slikt sted. Den lille skilandsbyen ligger i Karpatene, like nord for grensen til Romania og øst for Polen og Slovakia. Litt kronglete å komme seg dit, kanskje, siden man må reise åtte timer med tog fra Kiev til Ivano-Frankivsk, og deretter to timer i buss eller taxi videre til Bukovel. Men det er billig. Og kan kombineres med et opphold i Kiev. Alternativt kombinere med Lviv, kun to timer med tog fra Lviv til Ivano-Frankivsk, og buss eller taxi derfra. Eller du kan fly til Ivano-Frankivsk via Kiev.

 

Mer enn én million skiturister besøker Bukovel hvert år. Her kan du bo på hotell, i leiligheter eller i hytter av høy standard til en brøkdel av prisen andre steder i Europa. Du kan fort fø hele familien med mat og drikke til prisen for én person i f.eks. Østerrike eller Sveits.

Det finnes skiheiser og løyper i alle de fire fjellsidene som omkranser landsbyen. Ellers er Bukovel kjent som et kursted, med flere kurbad. Bukovel ønsket å søke om OL i 2022, men krigen i Øst-Ukraina satte en stopper for det, til stor skuffelse for Bukovel. Om den politiske vinden snur, og finansene går i orden, skal man ikke se bort fra at Bukovel kan være aktuell som OL-kandidat i fremtiden.

Erik Drilen (besøkte Ukraina sammen med Norsk-Ukrainsk Handelskammer 14-19. september 2017)