Smaken av Reykjavík

Hallgrímskirkja med Leiv Eiriksson-statuen i forgrunnen, et velkjent motiv fra Reykjavík.

De fleste nordmenn som er glad i å reise, sier de kunne tenke seg å besøke Island på ett eller annet tidspunkt. Denne gangen tar jeg for meg det som en førstegangsbesøkende på Island bør få med seg. Det er da naturlig å ha hovedstaden Reykjavík som utgangspunkt.

Alltinget i Reykjavík by.

Å få med seg severdighetene i byen er ikke så vanskelig, siden det meste ligger i gåavstand. Man kan eventuelt kjøpe billett til hop-on-hop-off-bussen, som stopper flere steder i byen, og som også inkluderer flere av stedene som ligger litt utenfor bykjernen. Eller, om man ønsker å få med seg mest mulig, melde seg på en sightseeingtur til fots, Reykjavík by Taste, en guidet rundtur i den historiske delen av Reykjavík, inkludert flere restaurantbesøk hvor man får prøvesmakt islandske spesialiteter, som skyr, skjell, lam og tørrfisk. Eller hva med kæstur hákarl, gravet hai? Sistnevnte skylles gjerne ned med litt brennivin, islandsk akevitt, gjerne også omtalt som svartidauði. Det betyr det det høres ut som. Om ikke islandske retter frister, finnes det et utall av internasjonale restauranter i byen, så du kan få både sushi, thai, meksikansk eller italiensk. Steak houses og fiskerestauranter finnes det også flere av. Bæjarins beztu pylsur, islandske pølser, er obligatorisk stopp på vei tilbake til hotellet etter en natt på byen.

Höfði, spesielt kjent for møtet mellom USAs president Ronald Reagan og Russlands president Mikhail Gorbatsjov i 1986.

 

Hallgrímskirkja er et av monumentene som kjennetegner Reykjavík. Den 74,5 m høye kirken oppkalt etter poeten Hallgrímur Pétursson, ble påbegynt i 1945, og stod ferdig først i 1986. Inne i kirken står et spektakulært orgel bygget av Klais Orgelbau. Foran kirken står en statue av Leiv Eiriksson, gitt i gave fra USA i 1930 for å feire Alltingets 1000-årsjubileum. Man kan ta heis opp til det spesielle tårnet, der man har utsikt over hele byen.

Konserthuset Harpa.

Det nye konsert- og konferansesenteret Harpa er verdt et besøk, ikke bare for konserter, men det utmerker seg også for sin nyskapende arkitektur. Spesielt etter mørkets frembrudd er det verdt å se på Harpa.

Et annet bygg med imponerende arkitektur, et landemerke på en høyde, er Perlan. Perlan Museum inneholder en isbre- og ishuleutstilling som er verdt å få med seg. I år vil det også komme et planetarium og nordlysmuseum i bygget. Fra observasjonsdekket er det 360 graders utsikt over hele Reykjavík. I glasskuppelen er det gavebutikk, restauranten Út í bláinn og kafeteriaen Kaffitár, også med utsikt over hele byen. Hver halve time i muséets åpningstid går det gratis buss mellom Harpa og Perlan.

Fra Nasjonalmuséet i Reykjavík.

Har man planlagt å besøke muséer i Reykjavík kan det være greit å anskaffe seg et City Card, som gir gratis adgang til de fleste muséene (Perlan er ikke inkludert), samt ubegrenset reise med bybussene, i hele perioden kortet er gyldig. For oss nordmenn kan det være veldig interessant å få med seg Nasjonalmuséet, Þjóðminjasafn Íslands, siden islendingene har en felles historie med Norge. Får man ikke nok vikinghistorie i Nasjonalmuséet, anbefales også besøk i Saga Museum nede ved havnen og utstillingen Landnámssýningin (The Settlement Exhibition) på Aðalstræti. Sistnevnte tar for seg den aller første bosettingen på Island. Men det er mange andre muséer som sikkert også vil både fenge og more. Det finnes i Reykjavík både rockmuseum og penismuseum, blant mye annet.

Det er ikke til å legge skjul på at mange som reiser til Island for første gang ønsker å få med seg et par severdigheter og opplevelser man ikke kan få noe annet sted i Norden. Ett av de er å bade i Bláa lónið, Den blå lagune, et geotermisk spa med mineralholdig vann. Det varme vannet er rikt på silisiumdioksid og svovel, som reagerer positivt på hudlidelser som f.eks. psoriasis. Et stopp her kan legges inn på transferen mellom Keflavík lufthavn og hotellet i Reykjavík. Om man da heller ikke velger å ta en utflukt som omfatter hele Reykjanes. Naturen er ulikt alt vi er kjent med her hjemme, og det er muligheter til å få med seg lavalandskap, små fiskelandsbyer som Grindavík, og varme kilder og boblende gjørmevulkaner som f.eks. Gunnuhver.

 

Strokkur, Islands Old Faithful.

En annen utflukt de fleste må få med seg første gang de besøker Island er Den gylne sirkel. Det er mange tilbydere av denne heldagsutflukten, med Reykjavík Excursions og Gray Line som de to største. Benytt muligheten til å besøke Friðheimar, et stort drivhusanlegg som forsyner Island med tomater, i tillegg til tomatrestaurant der du kan prøve stedets tomatsuppe. Eller kanskje en Bloody Mary? Turen videre går til Geysir. Den originale geysir, som har gitt stedet navn, og navn på hele fenomenet verden over, er dessverre ikke lenger like trofast, men geysiren Strokkur, bare få meter unna, har utbrudd omtrent hvert femte minutt. Her er det tid til å spise lunsj i restauranten og kjøpe med seg førsteklasses islandske suvenirer. Neste stopp på rundturen ligger få minutter unna, og du kan la deg imponere av Gullfoss. Den gyldne fossen, som regnes som en av verdens topp 10 fossefall, har under snøsmeltingen større vannføring enn selveste Niagara Falls på grensen mellom Canada og USA. Siste stopp på turen er Þingvellir, eller Thingvellir som vi helst skriver på norsk, verdens eldste fungerende parlament og i dag nasjonalpark. Her holdt islendingene sitt første landsting i år 930, og her samlet folk seg hvert år, helt til parlamentet, Alltinget, flyttet til Reykjavík i 1844. Thingvellir er ikke kjent bare for sin historiske verdi, men også for landskapet omgitt av bratte stein- og lavavegger, et resultat av sprekkdannelsen mellom de nord-amerikanske og europeiske kontinentalplatåene, som går her. Nasjonalparken har stått på UNESCOs verdensarvliste siden 2004. Deler av tv-serien Game of Thrones har også blitt innspilt her.

Gullfoss

Solnedgang over Thingvellir

Erik Drilen (har besøkt Island flere ganger, sist i forbindelse med Mid-Atlantic Travel Show 24-28. januar 2018)